Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2022.03.08. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Ne csak Nőnapon figyeljünk a nők szívére!

A köztudattal szemben a nőket ma már jobban veszélyeztetik a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakat. Legalábbis a kockázati tényezők sokkal erősebben hatnak rájuk és a jelekre meg nem figyelnek. A várandósság és a változó kor az az időszak, amikor a nőknél megnő a rizikófaktorok gyakorisága.  A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy vegyünk észre azokat a jeleket, amelyek vagy kockázatot jelentenek, vagy már az infarktust jelzik.


Az egyik legnagyobb hiba: nem hívnak magukhoz mentőt

A közhiedelemmel ellentétben a szívbetegségek a nőket is ugyanúgy veszélyeztetik, csak kissé máskor és másként!Ma Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Több kutatás is készült a nők szívrohamának gyakoriságával, illetve kockázatával kapcsolatban. Az Oxfordi Egyetem vizsgálata azt mutatta ki, hogy a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a túlsúly mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak kockázata megkétszereződött a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több, mint megháromszorozódott. A magas vérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest. Vagyis általában ugyan több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív kockázatát, mint a férfiakét. A magas vérnyomás több mint 8 százalékkal jelentett nagyobb szívroham-kockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz esetében ez majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé 47 százalékkal volt magasabb.

Egy másik, lengyel vizsgálat pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nők a már riasztó jeleknél sokkal ritkábban hívnak mentőt, kérnek segítséget, mintha azt férfi családtagjuknál észlelnék.

A nők magas vérnyomása nagyon veszélyes

„Lassan köztudottá válik, hogy a nőket is veszélyeztetik a szívbetegségek, halálozásukban pedig a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek van a legnagyobb szerepe. A hormonális védettség, amit a nők ösztrogén ellátottsága nyújt, a változás korával megszűnik. A kardiovaszkuláris rizikó, vagyis annak valószínűsége, hogy egy szív- és érrendszeri esemény a közeljövőben nagy eséllyel bekövetkezik, azok együttes jelenlétéből jól látható. Legalábbis azt mindenképp tudhatjuk, hogy kik a legveszélyeztetettebbek. A kockázatbecslésben újabb és újabb rizikótényezők váltak elfogadottá, azonban a magas vérnyomás szerepe a betegségek kialakulásában egészen biztos. Ugyanakkor népbetegség is, hiszen a felnőtt társadalom 30 százalékát érinti, az idősebbek között pedig 60-70 százalék előfordulásának a gyakorisága.  Az idősek között egyértelműen több a hipertóniás nő, mint a férfi” - hívja föl a figyelmet dr. Masszi Gabriella, a "Harc a női szívekért" kuratórium elnöke, a Magyar Menopauza Társaság főtitkára.

Számolja ki az egyéni rizikóját!

A SCORE táblázat segítségével mindenki kiszámíthatja az egyéni kockázatát arra, hogy 10 éven belül szívbetegség jelentkezzen nála. 

„A nők magas vérnyomását komolyabban kell vennünk, ugyanis több olyan életszakasz van, amely csak rájuk jellemző, és amikor a magas vérnyomásnak különösen nagy a veszélye. Ilyen az áldott állapot, illetve a változás kora. A menopauza az utolsó vérzéstől eltelt 1 év utáni időszakot jelenti, de az élettani változások már jóval megelőzik ezt. A női hormonális működés leállásával számos klinikai tünet alakulhat ki: hőhullámok, alvászavar, kedélyállapot ingadozások, testsúly, a bőr rugalmasságának elvesztése. Az anyagcsere is változik és a vérzsír szintek emelkedése növeli az érelmeszesedés gyakoriságát. Az életkorral párhuzamosan nő a vérnyomás is, ami egyértelműen növeli a betegség kockázatát. Ehhez társulhat még a testsúlynövekedés, az ülő életmód és a helytelen táplálkozás. A változás korát követően a nőknek sokkal tudatosabban kell odafigyelniük önmagukra, az egészséges életvezetésre, napi rendszerességgel végzett testmozgásra, ez lehetőleg heti 150 percet jelent, illetve alapvető a helyes táplálkozás. Nagyon fontos, hogy minden nő tudja az alapvető egészségügyi értékeit, mérje rendszeresen a vérnyomását, a testsúlyát, legalább félévente kérjen laboratóriumi vizsgálatokat” - adott tanácsokat dr. Masszi Gabriella.

Ez is érdekelheti

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát