Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2022.01.19. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Újraélesztés: több ezren köszönhetik az életüket hétköznapi embereknek

Nem tudok sok olyan esetet mondani, amikor teljesen laikustól fogadnék el szívesen egészségügyi segítséget, egyet kivéve: ha elsősegélynyújtásról, életmentésről, újraélesztésről van szó. Itt ugyanis annyira komoly a vészhelyzet, hogy a tét az életben maradás vagy a meghalás. Elrontani csak egyféleképp lehet a segítségnyújtást: ha bele sem kezdünk.


Egyre trendibb dolog – ha lehet így fogalmazni – törődni embertársainkkal. Ennek egyik megnyilvánulási formája az, hogy nem sétálunk el szó nélkül, ha valaki rosszul lesz a közelünkben, vagy ha földön fekvő embert látunk.

Én magam tudok újraéleszteni, először bő 15 éve sajátítottam el a tudást, aztán később újra részt vettem a tanfolyamon – és bár még nem kellett alkalmaznom az újraélesztés lépéseit, de az rendszeresen előfordul, hogy utcán fekvő emberhez odamegyek és megkérdezem, hogy jól van-e. Eddig még mindenki jól volt, csak épp az életmódja folytán ott és úgy pihent le. Túlságosan is megszoktuk ezt a látványt. 

Újraélesztés - még tudás, tanulás nélkül is sikerülhet!

Az itt látható videóban a Szívünk Napja programon Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és dr. Horváth Anikó oxyologus szakorvos (mentő szakorvos) mondta el, hogy mióta a pályán vannak, mekkora változáson ment át a segítőkészség, és hányan köszönhetik az életüket bolti eladóknak, fodrászoknak, sofőröknek, járókelőknek, biztonsági őröknek, egyetemistáknak és mindenféle laikusnak, akik mertek cselekedni a mentőszolgálat telefonos segítsége mellett. 

De ha nem kérdezzük meg, talán egy fal mellé támaszkodó és a rosszulléte miatt ott földre csúszó embert is hajléktalannak hiszünk, és fejünket elfordítva magára hagyjuk őt.

Vajon miért? Talán bátortalanok is vagyunk, mert nem tudjuk, mit kell csinálnunk. Ebben (is) szeretnénk segíteni, mert ebben az esetben valaki élete a tét, és még akkor is "hősök" leszünk, ha (még) nem tanultuk az újraélesztés lépéseit, csupán tesszük, amit a mentőszolgálat diszpécsere telefonon diktál.

Ez is érdekelheti

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Nagyjából kétezer orvos és szakdolgozó szerzett új kardiológiai ismereteket

Világszínvonalú fejlesztés a debreceni kardiológiai ellátásban

A mélyvénás trombózis tünetei, kezelése

Érbetegségek - mélyvénás trombózis