Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2022.02.21. Dr. Simon Judit
Az MKT legfrissebb hírei

A mérsékelt, rendszeres kávéfogyasztás jó hatással lehet az Ön egészségére

Kardiológusoktól valószínűleg rengetegszer kérdezik a páciensek, hogy szabad-e egyáltalán kávézni, és ha igen, akkor mennyi és milyen kávét érdemes fogyasztani. Persze nem az élvezeti értéke miatt kérdezősködnek az emberek, hanem azért, mert több, egymásnak ellentmondó tanács is kering a témáról. Nemrégiben publikálták azt a tanulmányt, melynek elkészítésében magyar szakemberek is közreműködtek.


Mit tudtunk eddig a rendszeres kávéfogyasztás hatásairól?

Noha a kávé az egyik legtöbbet fogyasztott élvezeti ital a világon, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásairól keveset tudunk, vagy legalábbis ellentmondásosak voltak az eddigi kutatási eredmények. A kávé antioxidánsokban gazdag, ennek révén csökkenteni tudja a szervezet gyulladásos folyamatait. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a daganatok és bizonyos idegrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri hatásairól azonban az eddig rendelkezésre álló kutatási eredmények nem egyöntetűek. 

Vizsgálat nemzetközi összefogással - UK Biobank 

Munkacsoportunk a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem együttműködésének keretén belül a UK Biobank adatbázisát használva végezte a kutatást. Összesen 468.629 felnőtt egyén rendszeres kávéfogyasztásának hatását vizsgáltuk. A 2006-ban indult tanulmány résztvevőinél a beválasztáskor alapos orvosi vizsgálat történt, a kávézási szokásokat egy részletes kérdőív segítségével regisztrálták. A szemes kávé esetében találtak pozitív hatást, az instant kávék fogyasztása esetén nem.A résztvevők egy részénél az MRI képanyaga is rendelkezésre állt, ezeket használva elemeztük a szív alakját és működését, valamint az artériák merevségét is. A napi kávéfogyasztás alapján a résztvevők három csoportba kerültek: kávét nem fogyasztók, mérsékelt (napi 0,5-3,0 csésze) és jelentős (napi >3,0 csésze) kávéfogyasztók. A követési idő közel 10 év volt, ennek során az összhalálozás, a kardiovaszkuláris mortalitás és az újonnan kialakuló kardiovaszkuláris események (infarktus, stroke) arányát vizsgáltuk. 

Hogyan hat a rendszeres kávéfogyasztás az egészségre?

Összehasonlítva a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók adatait azokéval, akik kávét nem fogyasztottak, az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris mortalitás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést lehetett megfigyelni a kávét mérsékelten fogyasztók csoportjában. Ez az összefüggés független volt a fontosabb társbetegségektől és az életmódbeli sajátosságoktól. Ugyanakkor azoknál, akik naponta több mint 3 csésze kávét fogyasztottak, nem találtunk sem előnyös, sem káros hosszútávú hatást.

Milyen típusú kávét fogyasszunk?

A képalkotó vizsgálat eredményeinek, valamint az artériamerevség mérési adatainak elemzése során fény derült arra, hogy a rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti az artériák merevségét és visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. A rendszeres őröltkávé-fogyasztás esetében találtunk összefüggést a halálozás csökkenésével, míg az instant kávé esetében ezt a hatást nem tudtuk kimutatni. Az ok valószínűleg az eltérő kávéfeldolgozásban keresendő.

A szerző Dr. Simon Judit PhD hallgató, MTA-SE Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport, Orvosi Képalkotó Klinika, Semmelweis Egyetem.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is