Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2022.01.21. Bódi Zoltán
Az MKT legfrissebb hírei

Viselhető okoseszközök szívünk szolgálatában

Egyelőre még csak vágyálom, de megvalósulni látszó álom, hogy például egy okoskarkötővel is pontos, diagnosztizálásra alkalmas, folyamatos adatsorozatot kapjunk szív- és érrendszerünk állapotáról.


Az okoseszközök az utóbbi években egyre erőteljesebben koncentrálnak az egészségvédelemre. Ehhez a sportolást segítő viselhető okosórákon, illetve az okoskarkötőkön keresztül vezet az út. A sportolók körében már évek óta teljesen általános, hogy olyan segédeszközt használnak, amely a sporttevékenység közben is képes megfelelően pontos adatokat szolgáltatni a teljesítményről.

Szívünk terhelés során tanúsított teljesítményét is figyelhetjük

Kardiológiailag viszonylag kisebb jelentőségű, hogy a mai, modern sportórák olyan műholdas kapcsolatot használó helyzetelemző eszközöket (pl. GPS, Glonass, Galileo) használnak, amelyek segítségével a mozgás pontos fizikai helyét, irányát és az eltelt idővel összevetve a mozgás aktuális, pillanatnyi sebességét is képesek mérni. Ehhez hozzáadva egy beépített vagy külső pulzusmérő eszköz adatait, már kifejezetten hasznos és komolyan vehető adatokhoz juthatunk a viselőjének a pillanatnyi terhelés idején aktuális szívritmusáról. Ha kellő mennyiségű adatot rögzít a szerkezet, akkor ebből (egyéb adatbázisokból elérhető összesített diagnosztikai adatokkal összevetve) az eszköz képes megállapítani a viselőjének a pulzuszónáit, vagyis a nyugalmi állapotra, az alacsony, közepes, magas és extrém terhelésre jellemző pulzusértékeit. Ezzel olyan értékes adatokhoz juthatunk hozzá, amelyek segítségével pontosabban követhetjük edzettségi állapotunkat, illetve a szívünk különböző terhelés során tanúsított teljesítményét. Minél pontosabb a pulzusmérő érzékelője, annál pontosabbak az adatok is. Jelenleg általában pontosabb adatokat produkálnak a pulzusmérő mellkaspántok, mint az órák hátlapjában épített csuklón mérő érzékelők. 

Véroxigénszint – egy fontos adat

Ez azonban csak a kezdet. Vannak ugyanis már olyan okosórák, okoskarkötők és egyéb, ujjra csíptethető hordozható eszközök, amelyek képesek véroxigénszintet is mérni. Ez a vér oxigéntelítettségét mutatja. Ez az érték is fontos visszajelzést ad a viselőjének a pillanatnyi egészségi állapotáról, a légző- és keringési rendszer működésének hatékonyságáról.

A sportolási célokra kifejlesztett okosórák képesek megbecsülni (előre megadott egészségi adatok, a folyamatosan mért és rögzített teljesítményadatok és háttéradatbázisok elemzésével) a VO2 maximum pillanatnyi értékét. Ez az érték mutatja meg azt a maximális mennyiségű oxigénmennyiséget (milliliterben kifejezve), amelyet maximális teljesítmény mellett testsúlyunk egy kilogrammjára vetítve egy perc alatt fogyasztunk. Minél edzettebb valaki, annál magasabb ez az érték.

EKG-t készítő óra – kezdetleges, de nagyon hasznos lehet!

Vannak olyan okosórák, amelyek már a hátlapjukba, csuklópántjukba épített érzékelők segítségével EKG-adatokat is tudnak mérni. Hangsúlyozni kell, hogy ezek az eszközök nem alkalmasak (egyelőre) diagnosztikai célokra, hisz mérési pontosságuk nem vethető össze egy professzionális, többcsatornás orvosi mérőműszerrel, arra viszont kiváló lehet egy ilyen okosóra, hogy riasztást adjon, ha bajt érzékel, ha olyan adatokat rögzít, amelyek potenciális vészhelyzetre utalnak. Ez is hozzásegíthet ahhoz, hogy időben hívjunk orvosi segítséget.

Még több adat

A legfrissebb fejlesztési irányok olyan érzékelők kifejlesztését célozzák, amelyek okosórákba, okoskarkötőkbe, sőt okosgyűrűbe építve képesek a páciens pulzus-, vérnyomás- és vércukorértékeinek a mérésére. Mivel ezek az eszközök olyan egészségügyi adatokat produkálnak, amelyek jelentősen befolyásolhatják a páciens életét, életmódját, ezért nagyon komoly klinikai és egyéb, tudományos kísérletek, kipróbálás után lehet őket forgalomba hozni, és ezután sem lesznek képesek kiváltani az orvosdiagnosztikai műszereket. Ám a fejlesztés, sőt a klinikai kipróbálás már folyamatban van, tehát belátható időn belül már elérhetők lesznek ezek az okoseszközök is.

Több információ – több lehetőség a megelőzésre

Biztos, hogy a viselhető okoseszközök a jelenlegi fejlettségi szintjükön is képesek már olyan visszajelzéseket adni, amelyek ösztönözni tudják a viselőjét arra, hogy figyeljen a keringési rendszere egészségére, és gyorsan hívjon segítséget, ha baj van. Kifejezetten hasznos lehet egy fejlettebb egészségügyi funkciókkal rendelkező okosóra, okoskarkötő a szív- és érrendszeri betegséggel élő embereknek is. Reménykedhetünk abban, hogy a nem túl távoli jövőben a könnyen hozzáférhető, viselhető okoseszközök már egyre részletesebb, változatosabb és pontosabb adatokat tudnak szolgáltatni ahhoz, hogy kiegészíthessék a hagyományos orvosdiagnosztikai eszközök adatait, ezzel is hozzájárulva viselője egészségéhez. A következő kihívás viszont a rengeteg rögzített adat tárolása, elemzése és adatvédelme lesz.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában