Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Szórakozás 2022.03.01. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

10 tudományos érdekesség a szívről

Gyakran mondjuk, hogy ha igazán fontos nekünk valaki vagy valami, akkor a szívünkön viseljük a sorsát; ha pedig fájdalmas élmény éri az embert, a szívére veszi a történteket. Szívünkbe zárjuk, akit szeretünk, és összetörik, ha elveszítjük. De valóban meg tud szakadni a szív? Az alábbiakból – 9 más meghökkentő kardiológiai ténnyel együtt – ez is kiderül.


  1. Statisztikák szerint hétfői napokon és karácsonykor több szívinfarktus történik.
  2. A szív az első szerv, mely az anyaméhben kifejlődik: körülbelül az embrió háromhetes korában kezd el verni, amikor még nincs is vérkeringés, melyet pumpálásával működtethet.
  3. Ugyanakkor ez az utolsó szerv is, mely a halál beálltával megszűnik dolgozni (szemben pl. az agyhalál állapotával).
  4. A 20. században 3 Nobel-díjat osztottak ki szív- és érrendszeri kutatások eredményeiért: Willem Einthovennek az 1. elektrogram emberben való regisztrálásért (1924), Werner Forsmann, André Cournard és Dickinson Richards megosztva kapták a díjat 1956-ban a szívkatéterezés és a hemodinamikai vizsgálatok technikájának kidolgozásáért, James Black pedig az első béta-blokkoló (propranolol) kifejlesztéséért (1988).
  5. A szívdobbanások hangját a négy szívbillentyű záródása adja ki.
  6. Az emberi szívA szív valóban meg tud szakadni: ezt az állapotot összetört szív-szindrómának vagy takotsubo kardiomiopátiának nevezik (ez egy japán polipfogó edény neve, melynek alakja hasonlít a szív alakjára ebben a betegségben); ez a betegség a szívinfarktushoz hasonló tünetekkel jár, kiváltó oka pedig váratlan érzelmi vagy fizikai stressz miatti hormonválasz lehet.
  7. Évente 18 millióan halnak meg a világon valamilyen kardiovaszkuláris betegségben (ami a globális halálozás 1/3-át teszi ki).
  8. Ugyanakkor amerikai felmérések szerint a szív- és érrendszeri eredetű halálozásokat 60 százalékkal sikerült csökkenteni az 1960-as évek közepe óta a kardiológia fejlődésének köszönhetően.
  9. Az első nyílt szívműtétet 1893-ban végezte az amerikai Daniel Hale Williams, az egyik első feketebőrű szívsebész a világon.
  10. Az első pacemaker-beültetést 1958-ban hajtották végre, a páciens, Arne Larsson, 86 éves korig élt, halálát pedig nem szívbetegség okozta.

 

Forrás:

 

Ez is érdekelheti

Hogyan készüljön orvoshoz?

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?

A menopauza és a szív-érrendszeri betegségek közötti kapcsolat

A vérhígítók

Gondoskodás a szívbetegről

A depresszió és a stroke kapcsolata