Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2021.12.20. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Hogyan ismerhető fel a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás legegyszerűbben a vérnyomás rendszeres mérésével szűrhető és ellenőrizhető. Minden egészséges felnőtt is legalább évente egyszer méresse meg a vérnyomását. Persze az a legjobb, ha minden háztartásban van vérnyomásmérő, és azt néhanapján elővesszük, ha pedig szokatlan tünetet érzünk, akkor mindenképp végzünk egy mérést (ami igazából nem is egy, erről mindjárt bővebben írok).


A magas vérnyomás fő veszélye a különböző érrendszeri szövődmények jelentkezésében van. Megtévesztő, hogy a legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás nem okoz jelentős tünetet, ezért a beteg hajlamos egyrészt észre sem venni a meglétét, másrészt – ha tudja, és terápiát is írtak elő a számára - elfeledkezni róla. Ezért hívják a magas vérnyomást néma gyilkosnak, hiszen a szövődmények jelentkezéséig (amikor már sokszor késő a kezelés) rejtve maradhat a betegség.

A súlyosan emelkedett vérnyomás tüneteket is okozhat:

  • fejfájást,
  • szédülést,
  • szívdobogásérzetet,
  • rossz közérzetet, fáradtságérzést.

Fehérköpeny-hipertónia

Akkor beszélünk „fehérköpeny-hipertóniáról”, ha a magas vérnyomás csak az orvosi rendelőben áll fent, egyéb körülmények között nem! A hátterében az áll, hogy egyes embereknek megnő a stresszszintje rendelői környezetben, ilyenkor az idegrendszer terheltsége miatt a stresszhormonok szintje megnő a vérben, ez pedig olyan hormonális változásokat indít be, amelyek a vérnyomás emelésére adnak „parancsot”. A felmérések szerint a jelenség az emberek 15 százalékában is előfordulhat.

Az ilyen emberek orvosi kockázata bizonyosan sokkal kisebb, mint azoké, akiknél a magas vérnyomás folyamatosan fennáll, viszont számukra egyszerűen elengedhetetlen, hogy otthon is mérjék rendszeresen a vérnyomásukat, és ezt valahogyan (akár csak papíron) rögzítsék. Ugyanakkor a legtöbb szakértő egyetért, hogy a fehér köpeny hipertónia megléte a normális állapothoz képest kissé emelkedett általános kockázattal jár.

Nem egyszerű megjósolni, hogy kik azok, akiknél a rendelőben mért magas vérnyomás érték utóbb fehérköpeny-hipertóniának bizonyul. Valószínűsíthető, hogy gyakrabban fordul elő fehér köpeny jelenség nőknél, idősebbeknél, nem dohányzóknál.

A fehérköpeny-hipertónia akkor szorul gyógyszeres kezelésre, ha célszervkárosodás mutatható ki, vagy ha a teljes szív- és érrendszeri kockázat (más tényezők miatt!) magas.

(TIPP: végezze el Ön is a szív-érrendszeri kockázat [SCORE] meghatározást!).

A vérnyomás napi ingadozása

A vérnyomás nem állandó, napszaktól függően is változik. A legmagasabb értéket általában reggel mérjük. Ezután a vérnyomás csökken. Kora délután a vérnyomás ismét emelkedik, egy második vérnyomáscsúcs alakul ki, ami azonban a reggelihez képest már alacsonyabb. Ezután fokozatosan csökken a vérnyomás, ami éjszaka a legalacsonyabb. A napi ingadozás mértékét 24 órás ABPM vizsgálattal lehet jól követni és számszerűsíteni, ha erre szükség van.Vérnyomásméréshez a páciens mindig üljön le!

A napi ingadozás mellett a vérnyomás normális esetben is átmenetileg megemelkedik testmozgás, izgalom, stressz hatására. A helyes vérnyomásmérés ezért mindig nyugalmi helyzetben történik.

A vérnyomásmérés helyes technikája a következő:

  • ülő helyzetben,
  • nyugalomban, több perces pihenés után,
  • megfelelő méretű mandzsettával (túl kicsi mérettel a valósnál magasabbat mér),
  • a mandzsetta a szív magasságában legyen,
  • felkaros vérnyomásmérővel mérjünk.

Milyen a jó vérnyomásmérő?

Az arany standard a rendelői hagyományos, higanyos vérnyomásmérő. Otthoni vérnyomásmérésre ugyanakkor előnyösebb a félautomata/automata típus, mert egyszerűbb a használata. Ha pontosak szeretnénk lenni, mert a családban vérnyomásbeteg van, akkor legyen otthon felkaros vérnyomásmérő, mivel az pontosabb a csuklón mérő típusnál. Ugyanakkor nagyvonalakban, vagy azoknak, akiknek nincs vérnyomásproblémájuk, a csuklós típus is jobb a semminél. Pár ezer forintért ma már sok helyről beszerezhető pontos, validált vérnyomásmérő.

Otthoni vérnyomásmérés - jó ez valamire?

Igen, jól kiegészíti a rendelői méréseket. A szakmai ajánlások is elfogadják az otthoni mérést. Kezelőorvosának is fontos adat a mérés eredménye, ne felejtse el rögzíteni. Vegye figyelembe, hogy az otthon mért vérnyomás normálértéke alacsonyabb, mint a rendelőben mérve. Konkrétan nem haladhatja meg alapesetben a 130-135/85 Hgmm értéket. Az otthoni vérnyomásmérés előnye, hogy a gyógyszerek kiürülése idején is elvégezhető. Javítja a beteg együttműködését a kezelőorvosával. Vigyázat! Nem jó, ha a beteg a kezelőorvost kihagyva néhány Hgmm eltérés miatt önállóan változtatgatja a gyógyszerek dózisát! Ilyet sose tegyen!

Hányszor mérjem meg a vérnyomásom?

Alapvetően olyan gyakran, ahogy az Önnek megfelel. Egyes emberek minden nap, akár többször is mérnek, mások csak néhány naponta, vagy még ritkábban. Optimális, ha reggel és este is megméri. Ha csak egyszer mér, akkor lehetőleg reggel, gyógyszer bevétel előtt tegye.

Ez is érdekelheti

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Elhízás (Obesitas)

Nem igaz, hogy a hirtelen szívhalál csak a férfiak "betegsége"! Nőnapi figyelemfelhívás az OMSZ-tól