Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

MKT Munkacsoportok

Magzati Kardiológia Munkacsoport

PROF. DR. HAJDÚ JÚLIA

Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak


Munkacsoport vezetője: Prof. Dr. Hajdú Júlia
Munkacsoport titkára: Dr. Mogyorósy Gábor

Munkacsoportunk csupán egy éves, megalakulásunkat 2009-ben hagyta jóvá az MKT Elnöksége - ill. szavazta meg a Közgyűlés.

Előzmények-háttér

A hazai magzati echocardiographiát alig néhány évvel az első nemzetközi publikációkat követően vezettük be hazánkban. (1984-ben-dr Kádár Krisztina). Azóta ez a vizsgálómódszer polgárjogot nyert a magyar kardiológiában.
Szülészeti Klinikai Központokban tartott folyamatos továbbképző előadásainkkal (a módszerről, azok javallatairól) elérhető lett, hogy a szülész kollégák tájékozottabbak lettek, sőt egy alapszik („négyüregi” kép) elvégzése beépült a szakvizsga követelményrendszerükbe is. A vizsgálómódszerrel a 16-18. terhességi héttől magas diagnosztikus pontossággal felismerhetők a súlyos szívfejlődési rendellenességek. A magzati decompensatios tünetek hátterében kiderülő ritmuszavarok sikeres transplacentaris kezelése a magzati decompensatio megszűnését eredményezheti.
Mindezek jelentős mértékben hozzájárulnak az adott betegség prognozisának javulásához (tervezett szülésvezetés, sürgősségi szívműtét, illetve adekvát terápia pl. Prostin infuzio közvetlenül a születés utáni elindítása stb.) Napjainkban országosan évente több ezer magzati echocardiographiás vizsgálat történik. Az évek folyamán igyekeztünk a módszert ismertetni publikációkkal, és többféle rendezvényeken.
2004-ben az MKT Székházában működő Gyermekkardiológiai Club keretén belül már tartottunk egy munkamegbeszélést, amelyen a nagyszámú magzati echocardiographiás vizsgálatot végző kollégákkal (Prof.dr Hajdú J., Prof. dr Katona M., dr Masszi Gy.) létrehoztunk egy „utazó team”-et. Évente a Klinikai Centrumokban és vidéki nagyobb kórházakban egy napos Fórumot tartottunk. Az MKT –n belüli Munkacsoportunk megalakulása 2009-től már hivatalos szakmai-tudományos – hátteret biztosít.A megalakult munkacsoport vezetőségének tagjai

- a munka multidiszciplináris jellegét biztositandó összetétellel - a következő kollégákból áll:

Dr. Mogyorósy Gábor - titkár
Prof.dr Hajdú Julia – neonatológus - gyermekkardiológus,
dr Temesvári András – felnőtt kardiológus – GUCH munkacsoport vezető
Prof. Dr. Papp Zoltán
Dr. Masszi György
Dr. Györkös Beáta
Dr. Kovács Tamás
Dr. Sikovanyecz János
Dr. Kaizer László
Dr.Ladányi Anikó

Munkacsoport vezető: Prof. Dr. Katona Márta

Céljaink:

1.) Elősegíteni magzati echocardiographiát végző kardiológus kollégák munkájának szakmai összehangolását
2.) Tervezzük adatbázis felvételét a hazai magzati echocardiographiák számáról - területi eloszlásáról - a hiányosságok feltérképezése céljából.
3.) Továbbképzések biztosítása - főleg a vizsgálatok indikációjának ismertetése - elterjesztése céljából.
4.) Ismertetni kívánjuk a legújabb technikai lehetőségeket, a kivitelezhetőséget – hozzáférhetőséget-hazánkban.
5.) Iránymutatást kívánunk adni a szülész és egyéb határterületen dolgozó kollégáknak a vizsgálatok legújabb lehetőségeiről.

Ezévi munkánkról:

1.) Egy napos tudományos ülés: 2010.03.26.án a Miskolci Megyei KH szülészeti Osztálya és MTA helyi Bizottsága közös szervezésében „Magzati kardiológia aktuális kérdése” címmel
2.) 2010.Füredi Kongresszuson Tudományos Szimpóziumot szerveztünk „Magzati Kardiológiai 2010.
3.) Magyar Perinatológiai Kongresszus és Gyermekradiológiai Sectio tudományos ülés keretén belül Kerekasztalt szervezünk 2010.10.02.-án „ Magzati kardiológia” címmel. A rendezvényeken 80-150 fő(gyermek-felnőtt kardiológus, szülés, szonografus vett részt. Hazai és nemzetközi konferenciákon több előadás - poster prezentáció volt magzati kardiológiai témákból.
Összefoglalva: Az MKT magzati munkacsoportja ezévi három előadássorozatával (gyakorlati és tudományos szimpóziummal) ill. határterületi kongresszuson való megjelenésével várhatóan a kitűzött céljait teljesíteni fogja. Céljaink elérése folyamatos munkát kíván.


Prof.dr Kádár Krisztina
munkacsoport vezetőAz MKT Magzati Kardiológiai munkacsoportjának 2018. évi beszámolója