Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Immunológiai szakkönyvek

Megjelent 'Az Immunológia alapjai' c. tankönyvKét év telt el a „Az Immunológiai alapjai” című tankönyv kiadása óta. A természettudományok számára hét év nagyon hosszú idő, különösképpen így van ez az élettudományok egyes diszciplináival, köztük az immunológiával is. A jelen kiadásban a helyenként nagyon jelentős módosulások, kiegészítések, sőt cáfolatok két forrásból fakadnak, részben a szűken vett immunológiai tudás gazdagodásából, másrészt a társtudományok (pl. a sejtbiológia, genetika-genomika, bioinformatika) immunrendszerre is vonatkozó eredményeiből. Csak pár példa, a 2007-es kiadásban alig esett szó az extracelluláris vezikulák feladatairól, ezek, az intercelluláris kommunikációs struktúrák mára a sejtbiológia tudományának egyik „forró pontjává” váltak. Akkor sokkal kevesebb hangsúlyt fordítottunk az epigenetikai módosítások jelentőségére és alig esett szó a velünk élő mikrobiális flóra szerepéről. Ma már nem csak sokkal több citokin és kemokin vált ismertté, de funkcióikat is mélyebben értjük. Emellett a CD antigének azonosítása és funkcionális jelentőségükkel kapcsolatos tudásunk is markánsan kibővült.

Kiadó: Semmelweis Kiadó, 2014.

Szerkesztők: Falus András, Buzás Edit, Holub Marianna Csilla, Rajnavölgyi Éva

2. átdolgozott kiadás, 316 oldal
ISBN 978-963-331-306-8

A szerzők listája megtekinthető ide kattintva >>


Erdei Anna: Immunológia tankönyv Medicina 2012Örömmel jelentjük be, hogy Erdei Anna, Sármay Gabriella és Prechl József szerkesztésében, a Medicina Kiadó gondozásában megjelent az immunológia legújabb eredményeit ismertető;, - egyebek mellett klinikopatológiai fejezetet is tartalmazó - tankönyv, amely immár a könyvesboltokban is kapható.

A tankönyv teljes anyaga elérhető az az alábbi oldalon >>A csodálatos immunrendszer: így védelmezi testünket

Elérhető "A csodálatos immunrendszer: így védelmezi testünket" c. könyv, amely azért íródott, hogy érthetőbbé tegye a fiatalok számára az immunrendszer működését. A könyvet az immunitás kutatásával foglalkozó Japán Immunológiai Társaság állította össze. Magyarra fordította: Scholtz Beáta.

A könyv hivatalos bemutatója az Immunológia Napja 2011. április 28-án 10 órakor megrendezésre kerülő előadássorozata keretében volt a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Székházának Felolvasó Termében.

A könyv letölthető ide kattintva >>

Falus András, Buzás Edit, Rajnavölgyi Éva: Az Immunológiai alapjai

A genomika, proteomika, bioinformatika és rendszerszemléletű biológia (systems biology) korszakának egyik legnagyobb nyertes a már évtizedek óta szédületes ütemben fejlődő immunológia. Interdiszciplináris jellegét megőrizve ez a ma már önálló szakterület elválaszthatatlan egységként foglalja magában az egymásra épülő alap- és klinikai immunológiai tudományt. A könyvet -melynek tematikai, szerkezeti és tartalmi átdolgozását az immunológia töretlen és dinamikus fejlődése tette szükségessé- orvosoknak, gyógyszerészeknek, biológusoknak és minden, a téma iránt érdeklődőnek ajánljuk.

Terjedelem: 304 oldal
ISBN: 963965608
Kiadás éve: 2007
Kiadó: Semmelweis KiadóFalus András: Az immunológia élettani és molekuláris alapjaiAz immunológia – mint a modern biológia része – ugyanazon hatásoknak, divatoknak van kitéve, mint más társtudományok. Napjaink tudományos világa a kísérleti biológiában a sokféleség mellett jelentős hasonlóságokat tartalmaz. Például a citoplazmatikus és sejtmagi jelátviteli folyamatok, az emberi genom project, a molekuláris és komputervezérelt gyógyszerfejlesztési stratégiák, a fehérjeevolúció, a röntgendiffrakciós és NMR szerkezetkutatás, az in vivo embriogenetikai modellek, a molekuláris chaperonok és az apoptosis molekuláris szabályozásának Internet hálózatokon száguldó világa, mind hatással van a résztudományokra, így az immunológiára és az immunológusokra. Egyrészr?l a soha nem látott módon rezisztens bakteriális és virális fert?zések, a daganatos megbetegedések, az „immunkopromittáló” kezelések terjedése, másrészről a „géntargeting”, a neuroimmunológia, a molekuláris, genetikailag tervezett vakcinák elképesztő lehet?ségei vesznek körül bennünket. Ezek a tudományos „áthallások és párbeszédek” gerjesztő hatása az immunológiának is napról napra megújuló arculatot, az immunológusnak új megközelítési lehetőségeket, az immunológiát oktatónak is kemény kihívást jelent. Kinek szól ez a könyv? A kétféle színnel és betűmérettel szedett könyvben az előadási vázlatoknak megfelelő bevezető, a kiemelt részek és az ábrák zöme elsődleges áttekintést, tanulható tankönyvet nyújt az egyetemi hallgatók számára. Az érdeklődő nem immunológus szakembereknek és immunológusok számára kézikönyvként korszerű információkat ad, a klinikus orvosok pedig a patomechanizmusok elméleti alapjait kereshetik meg és helyezhetik el az egészséges immunrendszer működéséről alkotott tudásunk mai keretében.

Terjedelem: 298 oldal
ISBN: 9638154861
Kiadás éve: 1998
Kiadó: Semmelweis Kiadó

Gergely János, Erdei Anna: Immunbiológia


Az immunbiológia egyike a biológia legdinamikusabban fejlődő ágainak. Módszertana, metodikai lehetőségei messzemenően befolyásolják az orvostudomány, az agrobiológia, a botanika és a zoológia fejlődését is. A könyv első kiadása 1998-ban jelent meg. A második kéziratának leadásakor alig telt el több idő, mint két esztendő, mégis több olyan új adat került közlésre, amely nemcsak ismereteinket gyarapította, hanem szemléleti változást is hozott. A tizennyolc fejezetből, függelékből, glosszáriumból álló könyvet ajánljuk egyetemi hallgatóknak, szakvizsgára készülőknek, határterületi tudományágban kutató tevékenységet folytatóknak.

Terjedelem: 444 oldal
ISBN: 9789632429328
Kiadás éve: 2006
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.