Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Mit vigyek magammal az orvosi vizitre?

A magasvérnyomás-betegség gondozásában rendkívül fontosak a meghatározott időközönként sorra kerülő konzultációk az orvosi rendelőben. Ilyenkor van alkalom arra, hogy a páciens és az egészségügyi szakember közösen megbeszéljék az elmúlt időszak eseményeit, illetve közösen kialakítsák a következő vizitig a kezelési stratégiát. Ahhoz, hogy ezek a találkozások igazán hasznosak legyenek érdemes felkészülten érkezni!

Mit is jelent ez?

    személyes okmányainkat, amivel szükség esetén azonosíthatjuk magunkat (személyigazolvány) és érvényes TAJ-kártyánkat.
  • Első vizit esetén beutaló szükséges vagy a háziorvostól vagy a küldő szakrendelőtől. Hat hónapon belüli kontroll szakvizsgáltra nem kell beutaló.
  • Első találkozás alkalmával minden orvosi dokumentációt hozzuk magunkkal. Kontroll vizsgálatra olyan orvosi papírjaink, leleteink legyenek nálunk, amelyek fontosak a jelenlegi állapotunk szempontjából, illetve az utolsó találkozás óta keletkeztek, lehetőleg időrendi sorba rendezve. (Habár ma már a legtöbb lelet elektronikusan is elérhető a „felhőben”, azonban bármikor előfordulhat, hogy mégsem, ezért szerencsés, ha megőrizzük a papír alapú leleteket is.) A vizsgálatra készülve olvassuk el az előző alkalommal kapott ambuláns lapot, emlékeztetőt, amennyiben azon valamilyen vizsgálato(ka)t kértek, az(oka)t feltétlenül végeztessük el és az eredményt vigyük magunkkal.
  • Gondoljuk át, hogy történtek-e olyan rendkívüli események, vannak-e panaszok, új tünetek, amit szeretnénk megosztani a kezelőorvossal, vagy van-e valamilyen kérdés, amire szeretnénk választ kapni. Célszerű rövid listát készíteni, így kisebb az esély, hogy valamilyen fontos dolog kimarad.
  • Vigyük magunkkal a rendszeresen és időszakosan szedett gyógyszereink listáját adagolást is feltüntetve. (Beleértve a recept nélkül kapható étrend-kiegészítőket, gyógyhatású készítményeket…) Nem elég más kezelőlapon/beutalón szereplő lista. A gyógyszer dózisa (mg) és a gyógyszerszedés gyakoriságát is jegyezzük fel, azaz, hogy melyik készítményből naponta hány alkalommal, mennyit szedünk.
  • Minden esetben vigyük magunkkal a vérnyomásnaplónkat! Legyen az akár papír alapú írott vérnyomás értékek, akár alkalmazás formájában.
  • Amennyiben felmerül a gyanúnk, hogy az otthoni vérnyomásmérőnk nem mér pontosan, vigyük el az eszközt a vizsgálatra, ahol összehasonlíthatjuk hitelesített mérőeszközzel.
  • A vizsgálatra javasolt olyan öltözetben érkezni, ami könnyen lehetővé teszi a rendelői vérnyomásmérést, illetve a további szükséges vizsgálatokat.

Ezzel a néhány apró lépéssel hozzájárulhat, hogy a konzultáció a lehető legeredményesebben valósuljon meg és abból páciensként a legtöbbet profitálhasson.

Magas vagy alacsony vérnyomással kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink