Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Tanácsok utazás esetén

Tanácsok utazás esetén magasvérnyomás-betegnek


Az utazás körüli izgalmak megemelhetik a vérnyomást.

Ilyen idegeskedések, stressz helyzetek elkerülhetőek, ha időben felkészülünk a várható eseményekre. Például úgy, ha időben, átgondoltan bepakolunk, a pakolást lista alapján végezzük, hogy ne hagyjuk otthon a fontos dolgainkat, valamint javasolt korábban érkezni a járat indulásához, hogy ne késsünk le semmit (pl. közlekedési dugó miatt).

Hosszabb utazásra az emberek többsége visz magával egy, a gyakoribb panaszok kezelésére való gyógyszeres csomagot (pl.: láz- és fájdalomcsillapítót, hasmenésre, hányásra, csípésre, sebkezelésre készítményt). A krónikus betegségben szenvedőknek, mint például a magasvérnyomás-betegek ezen felül a rendszeresen szedett gyógyszereikről is gondoskodniuk kell.

Tanácsos gyógyszer listát is írni, melyen elsősorban a gyógyszerhatóanyaga (=kémiai anyaga) és adagolása van feltüntetve. Ez legtöbbször a gyógyszer dobozán, a nagyobb betűvel írt gyári név alatt, kisebb méretű betűkkel szerepel. Erre azért van szükség, mert a gyógyszernevek országonként változhatnak, de a legtöbb országban ugyanazokat a hatóanyagokat, csak más gyári néven alkalmazzák. Javasolt a tervezett időre szükséges mennyiségen túl, kb. még egyharmaddal több, tartalék gyógyszert vinni, arra az esetre, ha bármely okból tovább kell maradni. Javasolt az éppen használt és a tartalékba vitt gyógyszereket nem egy helyre / nem egy csomagba tenni. Fontos arra is gondolni, hogy pl. a repülőgépeken a csomagok pakoláskor esetleg dobhatják a csomagot (pl. szirupos üveg, ampulla törhet) ill. a raktérben a hőmérséklet alacsonyabb (kb. +10 C fok) ill. régebbi repülőgéptípusok esetén akár ennél is alacsonyabb lehet.

Továbbá, amennyiben repülőn utazunk érdemes a gyógyszerinket – amikre akár egy hosszabb út során szükség is lehet, mert pl. a bevétel idején még utazunk - a kézi poggyászban tartani, nehogy a feladott bőrönddel elkeveredjen. Hosszabb utazás esetén az utazás idejére mindenképpen célszerű gyógyszeradagoló dobozban előre kikészíteni azt a gyógyszeradagot, amire az utazás során szükség lesz. Hosszú út során igyekezzünk óránként átmozgatni végtagjainkat a meglassult vérkeringés rögösödése elkerülése végett.

gyógyszer utazásnál

Az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül utazóknak nem kell orvosi igazolás a gyógyszerkészítményeikről, kivéve ha fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszereket szednek. A beteg kérésére a háziorvos kiállíthat igazolást a vényköteles gyógyszerekről. Segítségként az OGYEI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet) angol/magyar nyelvű forma nyomtatványa itt elérhető. De ha valaki nem az Európai Gazdasági Térségen belül repül, akkor szükség van az említett igazolásra, amit bármikor ellenőrizhetnek az utazás során.

Lehetőleg vérnyomásmérő készülékünket is vigyük magunkkal, különösen hosszabb távollét esetén.

Hosszabb külföldi utazás előtt 4-6 héttel érdemes orvosi vizsgálaton részt venni, hogy amennyiben esetleg fennáll valamilyen rendellenesség, azt még időben, az utazás megkezdéséig kezelni lehessen, ill. a magasabb vérnyomást rendezzék. Egy ilyen utazás előtti konzultáció arra is jó, hogy megbeszéljék egy esetleges állapotrosszabbodás esetén a szükséges teendőket.

Utazás alatt is rendszeresen, az előírásnak megfelelően kell szedni a gyógyszereket, ellenkező esetben állapotrosszabbodás következhet be. A megváltozott környezetben könnyen kimaradhat a gyógyszer bevétel, ezért tanácsos a bevételi időpontokra jelzést beállítani az órán vagy a telefonon. A megszokott időben mérje vérnyomását is és vezesse a vérnyomásnaplóját.

Utazásnál

Ha távoli országba utazunk, egy-két időzóna-váltás nem okoz gondot. Azonban a nagyobb időeltolódáskor a biológiai óránk és a nappal-éjszaka váltakozása nincs összhangban, megviselheti a szervezetet. Ez az un. jet lag, amely alvászavarral, fáradékonysággal jár, megemelheti a vérnyomást is sok egyéb tünet mellett. Távollét alatta a helyi napszakoknak megfelelő gyógyszer adagolásra érdemes áttérni.

Ez hogyan történjen?

  • Napi 2-szeri adagolásnál előnyös lehet, ha az egyik adagot legfeljebb 6 órával előrébb hozzuk, ha így a helyi idő szerint is akkor vesszük be, mint otthon (pl. az időeltolódás miatt helyi idő szerint délben kellene bevenni, de mégis a helyi idő szerint reggel 6 órakor vesszük be, mert otthon is reggel 6 órakor szoktuk). De az utolsó gyógyszerbevétel ilyenkor több, mint 6 óra különbséggel /korábban/ legyen!
  • Szerencsésebb a helyi időhöz igazodni a helyi idő szerint az érkezést követő nap reggelén. (pl. szükség esetén érkezéskor azt az adagot, amit otthon este venne be, kihagyja, mert helyi idő szerint a reggel kevesebb, mint 6 óra múlva lenne és helyi idő szerint a következő nap reggel veszi be a következő reggeli adagot).
  • Egy 24 órán belül ne legyen nagyobb a bevett gyógyszeradag, mint ami maximálisan elő van írva egy 24 órára. Kevesebb lehet, abból kisebb baj származhat, mintha többet vesz be.
  • Ha több időzónán (pl. több átszállással) utazunk keresztül, akkor a célállomásig egy karórán vagy telefonon mindig az indulási időzóna szerinti helyi időt kövessük és érkezésig annak megfelelően szedjük a gyógyszereket. Igaz ez akkor is, ha hazafelé kell több időzónán keresztülutazni több átszállással. Állítsunk be emlékeztetőket.

Nyaralás során szeretünk kipróbálni helyi ízeket, azonban tartózkodjunk a túlzott alkohol beviteltől és a nagyon sós, kalória dús ételek fogyasztásától, melyek megemelhetik a vérnyomást. Kóstoljunk túlzások nélkül! Kiegyensúlyozott étrenddel a kirándulás is kellemesebb. Továbbá próbáljunk fitten maradni, egy kismozgást pl. sétát vagy reggeli test átmozgatást is beilleszteni a programok közé.

Egy kis odafigyeléssel, ezeknek a tanácsoknak a megfogadásával az utazás is kellemesebb lesz, jobban tudjuk élvezni az eltöltött időt.

Kirándulás
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink