Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Orvosmeteorológia

Orvosmeterológia kérdései


Mérsékelt égövi fekvése miatt Magyarországra jellemző az időjárás változékonysága, gyakoriak a nagyobb hőmérséklet- és légnyomásváltozások, a heves esőzések valamint viharok is. A hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény a front, melyet a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom és a szélerősség egyidejű, hirtelen változása jellemez. Az időjárás változását sokan megérzik, ekkor az általános gyengeségérzés, szédülés, fejfájás, ízületi fájdalom erősödése, koncentrálóképesség csökkenése, nyugtalanság mellett a vérnyomás változása is kialakulhat. A szervezetünket legfőképp a hirtelen bekövetkező hőmérsékletváltozás és a frontok terhelik meg, ez még inkább megfigyelhető idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében. Az orvosmeteorológiai előrejelzés segítséget nyújthat számunkra, hogy előre fel tudjunk készülni a fent említett, a szervezetet megterhelő időjárási jelenségekre.

Front hatása a vérnyomásra

Melegfrontban a hőmérséklet mellett a páratartalom is emelkedik, a légnyomás pedig csökken. A kitágult erek hatására a vérnyomás csökkenése észlelhető, mely csak úgy, mint az egyéb tünetek általában már frontátvonulás előtt jelentkezik.

Hidegfrontban a hőmérséklet és a páratartalom csökkenése mellett a légnyomás növekedése figyelhető meg. Az erek összehúzódnak, ami a szív megnövekedett terhelésével együtt a vérnyomás emelkedésével jár. A tünetek inkább a hidegfront távozása után észlelhetők. A hideg- és melegfront egyidejű jelenléte, azaz a kettős fronthatás igen változatos tünetek, vagy tünetcsoportok megjelenését is előidézheti.

Fejfájás időjárástól

Hőmérséklet-ingadozás

A szív-ér érrendszeri okból bekövetkező halálozások számának a téli hónapokban akár 30%-kal történő megnövekedésében több mechanizmus is szerepet játszhat. A hideg hatására emelkedő vérnyomás növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktusok kialakulásának esélyét. A hideg hatására a nagyerek és a kisebb perifériás erek területén is bekövetkező verőérszűkület növelheti az agyi infarktus és az egyéb perifériás éresemények számát is. A ritmuszavarok nagyobb számban történő előfordulása is szintén a téli hónapokra tehető. A nyári forróság idején szív- és érrendszeri betegeknél szintén magasabb volt a váratlanul bekövetkező halálozások száma.

Mit tehetünk frontvonuláskor jelentkező tünetek esetén?

Az orvosmeteorológiai előrejelzés mellett az időjárás változásakor jelentkező egyéni válaszreakció ismerete is nélkülözhetetlen a tünetek enyhítése, megelőzése szempontjából. Különösen fontos ez idősek vagy krónikus betegségben szenvedők esetében.

Az egészséges, stresszmentes életmód valamint megfelelő mozgás, folyadék és táplálékbevitel segíthet enyhíteni a tüneteket. Akár indokolt lehet a rendszeresen szedett gyógyszereik (pl. vérnyomáscsökkentők) adagolásának kezelőorvossal történt egyeztetést követő esetleges módosítása is.

Ha frontvonuláskor tartósan kiugró vérnyomásértékeket mért, ez akár kezdődő magasvérnyomás betegséget is jelezhet, ezért érdemes ilyen esetben ezirányú további kivizsgálás miatt orvoshoz fordulnia.

Évszak váltások

Hidratálás

Azonban nemcsak a frontvonulások, hanem az évszak váltakozások is kihatással vannak vérnyomásunkra. Nyáron melegben az erek kitágulnak, mely vérnyomás csökkenést eredményezhet, valamint egyeseknél lábdagadás is jelentkezhet. Ha az alacsonyabb vérnyomás értéket panasz (pl.: fejfájás, szédülés, látászavar) is kíséri, megfontolandó a vérnyomás csökkentő gyógyszer dózisának csökkentés, melyet beszéljen meg kezelő orvosával. Nyáron fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, mivel a kiszáradás, a csökkent keringő vér térfogat is alacsony vérnyomást okozhat.


A téli hideg hónapokban pedig az erek összehúzódnak, megemelkedhet a vérnyomás, így növekedhet a vérnyomás csökkentő gyógyszer igénye. Fontos ilyenkor is a rendszeres vérnyomás ellenőrzés és vérnyomás napló vezetés, ill. az eredményeivel keresse fel kezelő orvosát.