Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Aktualitások, COVID helyzet

COVID és hypertonia (magasvérnyomás-betegség)


A koronavírus (egy lipid burokkal rendelkező, egyszálú RNS vírus) elnevezése „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés pedig a „koronavírus-betegség 2019” (Coronavirus Disease 2019), melynek rövidített elnevezése a COVID-19. A vírusfertőzés a légzőszerv gyulladásos állapotával jár, így az enyhébb esetekre is többnyire jellemző a láz és a száraz köhögés. Súlyos esetben a légutak és a tüdő gyulladása dominál, mely akár a légzőszervi elégtelenséghez is vezethet.

COVID és hypertonia:

Jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy a magasvérnyomás önmagában nagyobb rizikót jelentene a COVID-19 fertőzésre. A megelőzés szempontjából a magasvérnyomásos betegeknél ugyanazon óvintézkedések betartása szükséges, mint azonos életkorú, de nem hypertoniás személyek esetén.

Terhesség alatti magas vérnyomás

A fertőzés azonban nagyobb számban érinti az időseket, akiknél az érrendszer egyidejű öregedésével párhuzamosan egyéb társbetegségek mellett gyakoribb a magasvérnyomás előfordulása is. A súlyosabb lefolyás és a halálozás emelkedése figyelhető meg társbetegségek jelenlétekor, amelyek közül az szív- és érrendszeri megbetegedések (melyek a magasvérnyomás szövődményeként is kialakulnak), krónikus tüdőbetegségek és cukorbetegség a legjelentősebbek.

Szükséges-e módosítani az eddig szedett vérnyomáscsökkentőt?

A COVID-19 megbetegedés szempontjából rizikócsoportba tartozóknál, valamint a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező koronavírust hordozó betegek esetében a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek tovább folytathatók. Amennyiben szükséges a kezelőorvos a vérnyomáscsökkentő gyógyszer megválasztását és az esetlegesen szükséges gyógyszer- vagy dózismódosítást a jelenleg érvényben lévő szakmai irányelv (Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve) alapján tudja meghozni.

Olyan koronavírussal fertőzött betegekben, akiknél súlyos tünetek vagy akár kórházi kezelést igénylő fertőzés jelentkezik, a vérnyomáscsökkentők alkalmazásának folytatása vagy leállítása minden esetben egyedi mérlegelést igényel.

Aktualitások, COVID helyzettel kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír