Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Terhesség és magasvérnyomás-betegség

Vegyük komolyan a várandósság alatti magas vérnyomást!


A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás speciális állapot, mert egyaránt károsíthatja az anya és a magzat egészségi állapotát. A várandósság alatt magas vérnyomásról beszélünk, ha eléri vagy meghaladja a szisztolés érték a 140 Hgmm-t és/vagy a diasztolés érték 90 Hgmm-t.

Várandósság alatti magasvérnyomás-betegségnél két lehetőség van, mindkét esetben fokozott figyelemre és az átlagosnál több szűrővizsgálatra van szükség:

  1. Egy nőnek már a terhességet megelőzően is magas a vérnyomása. Fontos, hogy fogamzóképes korú nők teherbeesési szándékukat időben jelezzék kezelőorvosuknak, hiszen gyógyszermódosításra is szükség lehet. A várandósság alatt ugyanis több magasvérnyomás-betegség kezelésben használt hatóanyag ellenjavallt!
  2. A terhesség alatt kialakult hipertónia általában a terhesség második felében kezdődik és szülést követően az esetek többségében 12 héten belül megszűnik.

Hirtelen fellépő súlyos szövődmények is jelentkezhetnek, különösen akkor, ha a vizeletben fehérje is kimutatható. A szakmai nyelv ezt az állapotot korábban toxémiának hívta, napjainkban preeklampsziának nevezi. Számos tényező ismert, amely mellett a terhesség alatti magas vérnyomás kialakulásának a kockázata növekszik. Ezek közül kiemelendő az elhízás, az előrehaladott anyai életkor, a megelőző terhességben fennállt magas vérnyomás.

A várandósság idején sürgősségi állapotnak tekintendő a ≥170 Hgmm-es szisztolés és/vagy a ≥ 110 Hgmm-es diasztolés vérnyomás, ami kórházban kezelendő!

Terhesség alatti magas vérnyomás

Várandósság alatt kialakult magasvérnyomás esetén a legfontosabb: mielőbb felismerni a betegséget. A rendszeres vérnyomás mérések emelkedő eredménye és a vizeletben fehérjeürítés megjelenése mellett

  • szöveti vizenyő (ödéma),
  • jelentős hirtelen súlygyarapodás,
  • gyomortáji vagy jobb bordaív alatti fájdalom,
  • fejfájás,
  • látászavar,
  • fulladás

is felhívhatja a figyelmet a betegségre. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Fontos, hogy megfelelő időben kerüljön a beteg felvételre, mert a preeklampsziás állapot lefolyása nem prognosztizálható, az egész szervezetet érintő hirtelen, életveszélyes szövődmények léphetnek fel, mint pl. az eklampsziás rángógörcs, a HELLP-szindróma (a vörösvérsejtek szétesésével, májbántalmakkal, csökkent vérlemezke számmal jelentkező állapot), máj-, vese-, tüdőbetegségek stb., melyek azonnal ellátást igényelnek. Az anya mellett a magzat is veszélyeztetett, a leggyakoribb problémát a koraszülés és a magzatnövekedés elmaradása jelenti.

Gondozás során elengedhetetlen a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, vérnyomás napló vezetés, vérvétel és a kontroll kezelő orvosi vizsgálatok.

Várandósság és magas vérnyomással kapcsolatos hírek

A csupán kicsit magasabb vérnyomás is végzetes lehet várandósság alatt

2023.10.26.

A terhességi magas vérnyomás a várandósság alatt kialakuló állapot, mely már 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértéknél jelentkezhet. Ez az állapot ...

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink