Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Magasvérnyomás-betegség kezelése, gondozása

A helyes életmódi tanácsok betartása mellett a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen.


Kezelés során nem csak a vérnyomás célérték (18-65 év közöttieknek a 120-129/70-79 Hgmm, 65 év felett a 130- 139/70-79 Hgmm) elérése a fontos, hanem a hipertónia okozta szervi károsodások, un. szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve azok fennállása esetén a folyamat lassítása, megállítása is, mert ezáltal javíthatjuk az életminőséget. Gyógyszeres kezelés esetén alapvető, hogy a gyógyszer bevétel az előírtaknak megfelelően, azonos időközönként történjen, ne tegye étel vagy élvezeti szer fogyasztásának függvényébe.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoportok palettája széles: ACEI (angiotenzinkonvertáló enzim gátló), ARB (angiotenzin-II receptor blokkoló), kalciumcsatorna-blokkolók, béta-blokkolók, vízhajtók, alfa-blokkolók, centrálisan ható gyógyszerek, direkt értágítók. A kezelőorvos a beteg állapotát, társbetegségeit, rizikótényezőit figyelembe véve választ személyre szabottan gyógyszert, akár egyszerre többet is.


A kombinánciós kezelés egyszerre többféle hatóanyag egyidejű szedését jelenti. Ezt azért tartják előnyösebbnek a monoterápia (egyféle hatóanyagú) terápiával szemben, mert kisebb dózis mellett a vérnyomáscsökkentő hatás kifejezettebb, a vérnyomás céltartományt hamarabb lehet elérni. Továbbá kisebb dózis kevesebb mellékhatást is jelenthet. Hatástalanság, jelentősebb mellékhatás estén ne kísérletezzen, beszélje meg kezelő orvosával.

Magasvérnyomás ellen gyógyszer

Nemcsak gyógyszeres, hanem eszközös vérnyomáscsökkentésre is van mód, ez azonban nem a mindennapi orvosi gyakorlat része egyelőre. Azon terápiarezisztens személyek estén jön szóba a beavatkozás, akiknél 3 vagy többszörös gyógyszerkombináció (melyből egy vízhajtó) ellenére sem érhető el a célvérnyomás és a részletes megelőző kivizsgálás során a hipertónia hátterében másodlagos ok nem igazolódott. Az ilyen beavatkozásoknak nem a vérnyomáscsökkentő terápia csökkentése vagy elhagyása a célja, hanem a vérnyomás célértékre történő beállítása a gyógyszeres terápia folytatása mellett.


Vérnyomás mérés feljegyzés

A magasvérnyomás-betegség gondozása során elengedhetetlen a rendszeres otthoni vérnyomás ellenőrzés és vérnyomás napló vezetése. Vérnyomásmérés során az alapvető mérési szabályokat tartsuk be. A rendelői vérnyomásmérés csak egy adott időpontont tükröz, viszont a rendszeres, napi háromszori, vérnyomásmérés alapján látható a terápia hatékonysága, ami a terápia további alakításához is hozzájárul. Mobil applikációban is vezethetjük vérnyomás eredményeinket, melyre a pl. a KardioNapló is jó lehetőséget biztosít.


Már tünetmentes 20 éves kortól ajánlott évente szűrést végeztetni a háziorvosi gondozás keretein belül, melynek részei az egyszerű vérnyomásmérés, EKG, vér- és vizelet-vizsgálat. Különösen azoknál javasolt az évenkénti mérés, akiknek a családjában van magasvérnyomás-betegség vagy szív- és érrendszeri betegség.

Magasvérnyomás kezeléssel kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink