Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Magas/alacsony vérnyomás esetén teendő

Mit tegyek, ha magas a vérnyomásom?

A kérdés megválaszolásához több dolgot érdemes tisztázni!


„Valóban magas a vérnyomása?”

Ellenőrizze, hogy megfelelően mérte-e vérnyomását azaz mandzsetta helyesen lett felhelyezve, vérnyomás mérés szabályait betartotta, illetve ismételje meg a mérést még kétszer. Rögzítse pontosan a kapott értékeket (szisztolés=felső érték, diasztolés=alsó érték, pulzus, dátum, idő, tünet-amennyiben van). Otthonában 135/85 Hgmm feletti értékeket mér, további kivizsgálása szükséges háziorvosa, kezelőorvosa segítségével.

„Korábban nem diagnosztizáltak Önnél magasvérnyomás-betegséget?”

A magas vérnyomás a legtöbb betegnél semmilyen tünetet vagy panaszt nem okoz (emiatt gyakran „csendes gyilkosnak” is nevezik), és sok esetben csak a már kialakult következményes szív-érrendszeri megbetegedések során kerül felismerésre. Mindezek miatt a magas vérnyomás minél korábbi felismerésében nagy szerepe van az évenkénti családorvosi, munkahelyi szűrővizsgálatoknak és a vérnyomás-önellenőrzésnek, hiszen az időben megkezdett terápia elengedhetetlen a szövődmények megelőzésében.

„Gondozott hipertóniásként tünetmentesen több napon magasabb értékeket mért otthonában?”

Amennyiben az utóbbi időben a megbeszélt célérték feletti vérnyomás értékeket mért, érdemes kezelőorvosával konzultálnia, hiszen a hipertónia az évek során előrehaladhat, további kivizsgálás, terápiamódosítás válhat szükségessé.

„Gondozott hipertóniásként rendkívül emelkedett vérnyomást mért panaszok nélkül?”

Az, hogy tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó vérnyomáskiugrás során milyen vérnyomásértéknél kezdődik a sürgősségi állapot, nagyban függ a betegtől. Érdemes erről a kezelőorvost már korábban is megkérdezni. Óvatosabbnak kell lenni várandós betegeknél, vagy azoknál, akiknek aortarepedésük, vérzéses stroke-juk, szívelégtelenségük vagy szívinfarktusuk volt a közelmúltban. Fontos, hogy az ilyen tünetmentes vagy mérsékelt tünetekkel járó vérnyomáskiugrás esetén, miután bevette a rendszeresen szedett gyógyszerét, a beteg próbálja magát megnyugtatni akár enyhe szorongáscsökkentő gyógyszer bevételével is. Ugyanis a szorongás is emeli a vérnyomást, így ördögi kör alakulhat ki. Háziorvosával vagy ügyeleti időben orvosi ügyelettel való konzultáció mindenképpen javasolt. Az ilyen epizódok után általában szükséges a gyógyszeres kezelés átgondolása, így ha ügyeleti időben történik a vérnyomáskiugrás, lehetőleg a következő munkanapon fel kell keresni a családorvost!

„Panasszal, tünettel is társul a mért vérnyomásérték?”

A tünetekkel járó vérnyomáskiugrás potenciálisan akut életveszély jele is lehet! Ezen tünetek ismerete fontos egészséges és hipertóniás betegek számára is (pl. tarkótáji fejfájás, szédülés, fülzúgás, légszomj, mellkasi fájdalom, orrvérzés, látászavar, stb.) Ilyenkor sürgős orvosi konzultáció, orvosi ellátás szükséges!

Magas vérnyomás tünetekkel

Mit tegyek, ha alacsony a vérnyomásom?

Elsőként ellenőrizze, hogy megfelelően mérte a vérnyomását, ismételje meg a mérést. Akkor beszélünk kórosan alacsony vérnyomásról (mert vannak, akiknek a normális vérnyomása ugyanannyi, mint ami másnak már panaszt okoz), ha az tünetekkel társul és nem elsősorban számértékhez köthető (pl. < 100/60 Hgmm).

Leggyakrabban a következő tünetekkel társul: szédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Hátterében leggyakrabban a nem megfelelő folyadékbevitel és/vagy folyadékhiány áll. Igyon meg egy pohár vizet és feküdjön, pihenjen le fél órára, lábait polcolja fel! A vérnyomás emelésében mérsékelt koffeinfogyasztás is segít (kávé, zöld tea, fekete tea), ha az egyébként nem ellenjavallt az Ön esetében. A nyári meleg tágítja a vérereket, ami csökkentheti a vérnyomást, a szív terhelését, átmenetileg lehetségessé válhat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának csökkentése (a kezelőorvossal való megbeszélés után).

Alacsony vérnyomás tünetekkel

Amennyiben az alacsony érték súlyos tünetekkel társul (ájulás, eszméletvesztés, mellkasi panasz), sürgős orvosi konzultáció szükséges, melyben háziorvosa/ háziorvosi ügyelet/ mentőszolgálat segítségét kérheti. Pár másodpercig tartó eszméletvesztést követően maradjon fekve, az alsó végtagokat polcolják fel. Az eszméletlen embert tilos itatni, vagy etetni! Javasolt szaksegítség (mentő) mihamarabbi értesítése! Az eszméletlen embert – magatehetetlensége miatt – óvni kell a sérüléstől, és gondoskodni kell a légutak védelméről: vízszintes fektetéssel és a fej oldalra fordításával, mely kombinálható az alsó végtagok megemelésével, stabil oldalfektetéssel.

Magas vagy alacsony vérnyomással kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír