Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Vérnyomás mérés menete és eszköze

Mérésre fel!


A magasvérnyomás-betegség felismerésében, kezelésében és ellenőrzésében egyaránt kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres vérnyomásmérés. Miután abban már biztosan vagyunk, hogy a vérnyomást mérni kell, már csak a módja kérdéses.

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”

Feltehetőleg Kazinczy Ferenc nem a vérnyomásmérésre gondolt, amikor ezeket a gondolatokat papírra vetette, de abszolút helytállóak ebben a témában is. Ha kicsit jobban elmélyednénk a témában, az alábbi kérdéseket érdemes áttekintenünk.

„Hol?”

A szakmai szervezetek egységes álláspontja szerint a rendelőben történő vérnyomásmérés mellett nagyon fontos a rendszeres otthoni vérnyomásmérés és a mért értékek feljegyzése is.

„Mikor?”

A vérnyomás egészséges embereknél is bizonyos mértékű ingadozást mutat, illetve magasvérnyomás-betegség fennállása esetén is az ingadozás növekedése vagy éppen eltűnése fontos információ lehet. Ezért érdemes napi többszöri vérnyomásmérésre törekedni. Igyekezzünk minden mérés alkalmával, a későbbiekben részletezett, megfelelő körülményeket megteremteni. Amennyiben már szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert, akkor a mérést a gyógyszerbevétel előtt érdemes kivitelezni. Amennyiben valamilyen hirtelen fellépő panaszt, tünetet észlelünk magunkon, érdemes soron kívül megmérni a vérnyomást és feljegyezni, hogy mi miatt történt soron kívül a mérés.

„Mivel?”

Mindig klinikailag hitelesített, megbízható gyártótól származó készüléket próbáljunk meg használni. Azonban, ha erre nincs mód, akkor is az elsődleges és legfontosabb szempont, hogy az ún. felkaros mérők javasoltak, míg az egyéb (pl. csuklón, okosórán, stb.) eszközök inkább csak durvább becslésre megfelelőek, habár a pontossága ezen eszközöknek is dinamikusan fejlődik. Az ideális mandzsettaméret fontos a pontos méréshez. Nagyobb mandzsettával a valósnál alacsonyabb, kisebbel magasabb értéket mérhetünk, kb. +/- 10-15 Hgmm-rel. Optimális esetben a mandzsetta felfújható tömlője a felkar 80%-át átéri és szélessége a felkar-körfogat 40%-a.

24 órás vérnyomás mérés

A mérések speciális változata a 24 órás vérnyomásmérés, amely erre a célra kifejlesztett ABPM (ambulatory blood pressure monitor) készülék segítségével történik. Az eszközt 24 órán keresztül viseli a páciens, és az meghatározott időközönként (pl. ideális esetben negyedóra) automatikusan megméri és rögzíti a vérnyomást, miközben a páciens a megszokott napi tevékenységét végzi. A mérések idejére csak a mért végtagot mozdulatlanul kell tartani. Két mérés közti időszakban (pl. fürdés idejére) az eszköz levehető, majd az előírásoknak megfelelően kell visszahelyezni.

„Hogyan történik az eseti vérnyomásmérés?”

 • A mérést megelőző 30 percben nem szabad koffein- vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani.
 • A mérés előtt min. 5 perccel, illetve a mérés alatt nyugodt körülményt kell biztosítani (ne mozogjon, ne beszélgessen, ne nézzen televíziót)
 • A mérés ülve történik az alábbi pozícióban:
  • a hátat meg kell támasztani (szék, fotel támlája)
  • a lábakat ne keresztezze
  • az alkar legyen alátámasztva úgy, hogy a felkar a szív magasságába kerüljön
 • A mandzsettát a meztelen felkar közepére kell helyezni, alsó széle a könyökhajlat felett legyen pár centiméterrel.
 • Minimum két mérést kell végezni (a mérések között min. 1 perces szünettel), és a leolvasások átlagát kell figyelembe venni. Ha a két mérés közti különbség meghaladja az 5 Hgmm-t, ismételt mérésre van szükség.
 • A mért értékeket minden esetben rögzítse vérnyomásnaplójában vagy egyéb módon (telefon, alkalmazás…) A méréseit minden orvosi vizitre vigye magával.
24 órás vérnyomás mérés

A vérnyomás méréssel és eszközzel kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír