Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Magasvérnyomás betegség tünetei, okai és szövődményei

„Hiszem, ha látom” – a magasvérnyomás-betegség tünetei, okai és szövődményei


A magasvérnyomás-betegség sok esetben tünetmentes, így sokan nem is tudnak a betegségükről. Ezért nagyon fontos, hogy gondoljunk rá, és még a késői tünetek, szövődmények kialakulása előtt felismerjük. Ebben segít a rendszeres vérnyomásmérés!

„Lehetnek tünetei is a magas vérnyomásnak?”

Igen. Számos tünet hátterében húzódhat meg magas vérnyomás, ha ezeket tapasztaljuk feltétlenül érdemes a tünetek jelentkezésekor, valamint az azt követő időszakban is mérni a vérnyomásunkat. Ilyen tünetek lehetnek, többek között, fejfájás, szédülés, látászavar, fülzúgás, erős szívdobogás érzés, kipirulás, ájulás.

„Miért alakul ki a magasvérnyomás-betegség?”

Az esetek döntő többségében (kb. 95%-ban) nem határozható meg konkrét ok, hanem több, részben genetikai, részben életmódi tényező áll a háttérben. Az ilyen, ún. elsődleges (primer) magasvérnyomás-betegség kialakulásának megelőzése érdekében sokat tehetünk ezeknek a hajlamosító tényezőknek a kiiktatásával. Azaz kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel, rendszeres testmozgással, az elhízás megakadályozásával, a dohányzás és túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülésével és az életünkben fellépő stressz csökkentésével, helyes kezelésével.

Konzultáció

Az esetek kisebb hányadában (kb. 5%-ban) egy konkrét betegség, állapot áll a magasvérnyomás-betegség hátterében, ez az ún. másodlagos (szekunder) magasvérnyomás-betegség. Előfordulhat hormonrendszeri-, vese-, központi idegrendszeri, illetve egyéb betegségek talaján, továbbá gyógyszerek hatására fellépő magasvérnyomás-betegség is, de a várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség is. A másodlagos magasvérnyomás-betegség felismerése és kivizsgálása minden esetben összetett, szakembert igénylő feladat, azonban bizonyos, az alapbetegségekhez társuló tünetek felvethetik a gyanúját. Gondoljunk rá, például horkolás, lábdagadás, indokolatlan fogyás, vagy alvászavar esetén, illetve nagyon magas, több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel is nem vagy nehezen uralható esetekben.

„Hová vezet mindez?”

A kezeletlen magas vérnyomás a teljes érrendszert károsítja, a szövődmények érinthetik a szívet, az agyat, a veséket, vagy éppen a végtagok, nemi szervek ereit. A kialakuló tünetek az érintett szervre utalva nagyon sokszínűek lehetnek, mellkasi fájdalomtól kezdve, szédülésen vagy éppen láb fájdalmon át a merevedési zavarig.

Magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink