Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Magasvérnyomás-betegség gyakorisága

Milyen gyakori a magasvérnyomás-betegség?

Valószínűségi alapon, szinte biztosak lehetünk benne, hogy már egy szűkebb körű családi vagy baráti összejövetelen is van legalább egy valaki közöttünk, akinek magasvérnyomás-betegsége van.


„Miért?”

Mert a magasvérnyomás-betegség népbetegség. A hazai felnőtt lakosságban az előfordulási gyakorisága meghaladja a 35%-ot, és ez az arány az életkor előrehaladtával növekszik. Azonban nemcsak a felnőttek betegsége, gyermek és serdülő korban is előfordul, napjainkban egyre gyakrabban. Hazai adatok szerint, legalább minden negyedik elhízott gyermek esetén állhat fenn magasvérnyomás-betegség.

„Lehetek én is?”

Igen. A magasvérnyomás-betegség sok esetben, kezdetben tünetmentes, így magát teljesen egészségesnek gondoló személyeknél is előfordulhat. Természetesen bizonyos állapotok, tényezők fennállása esetén nagyobb az esély a kialakulásának. Nagyobb a valószínűsége az életkor előrehaladtával, valamint a genetikai adottságok is szerepet játszanak. A túlsúly/elhízás, a cukorbetegség szintén hajlamosít rá. Továbbá számos életmódbeli tényező, például a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, túlzott stressz és fokozott stressz-megélés, túlzott szénhidrát és kalóriabevitel növeli a kialakulás esélyét.

vernyomásmérő

„Ha ilyen sok embert érint a magasvérnyomás-betegség, akkor nagy bajt nem jelenthet, igaz?”

Sajnos, ez a megállapítás nem igaz. A vérnyomásra sohasem érdemes pusztán egy (illetve kettő) számként tekinteni, hanem egy olyan tényezőre, ami a szervezetünk működését számos módon befolyásolja. Például az egyik legfőbb hajlamosító tényezője az ún. szív- és érrendszeri betegségeknek, melyek a teljes halálozás mintegy feléért felelősek.

Magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink