Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Érrendszer és vérnyomás fogalma

Mi az a vérnyomás?
Mikor beszélünk magasvérnyomás-betegségről?


Az érrendszer a vér folyamatos áramlásával biztosítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. A keringés motorja, a szív egy négyüregű pumpa, mely két pitvarból és két kamrából áll. A szív jobb oldala fogadja az elhasznált, oxigénszegény vért, és a tüdőbe pumpálja. Ez a kisvérkör. A szív bal oldala fogadja a már felfrissült vért a tüdőből, majd nagy nyomással kilöki az aortán (főverőéren) át a szervezetbe. Ez a nagyvérkör. Az aortát követően a kipumpált vér a nagyerekbe, az artériákba kerül. A nyomási hullám terjedése miatt felületes helyeken (pl. csuklónál) ezt pulzusként tapinthatjuk is. A verőerek egyre kisebb erekre oszlanak, legvégül a hajszálnál is vékonyabb hajszálerekre. Itt történik meg a szövetekben az oxigén és a tápanyagok leadása és a bomlástermékek felvétele. Az elhasznált vér nagyrészt a hajszálvénákon, másrészt a nyirokereken jut a visszerekbe, vénákba, majd a fő vénán át vissza a szívbe. A verőerek fala a nagyobb nyomás miatt vastagabb, a visszerek vékonyabb falúak, helyenként billentyűkkel, biztosítják az egyirányú áramlást.

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás a szív munkája által létrehozott, az erek falát belülről feszítő nyomás, amely a keringés fennmaradásának elengedhetetlen feltétele. A vérnyomás nagyon változékony, értékét számos tényező befolyásolja, pl. éjszaka alacsonyabb, lelki vagy fizikai terhelés, hideg, fájdalom emeli.

Mit jelentenek a vérnyomásértékek?

A vérnyomást két számmal jellemezzük: például 121/82 Hgmm (higanymilliméter). A higanymilliméter a nyomás egyik elfogadott mértékegysége. Az első (vérnyomásmérőkön felső) szám, amit szisztolés értéknek nevezünk, az a nyomás, amely a szív összehúzódásakor mérhető az erekben, és értéke mindig nagyobb a második számnál. A második (vérnyomásmérőkön alsó) szám a diasztolés érték, mely azt a nyomást mutatja, amely a szív elernyedésekor mérhető az erekben. Az egy perc alatt a szívütések száma, vagyis az elhaladó pulzushullámok száma a pulzusszám, a harmadik érték, amit vérnyomásméréskor meghatározunk, illetve az automata vérnyomásmérők kiírnak (pl.: 62/perc).

vernyomásmérő

Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

Ha a vérnyomás tartósan a normálérték felett van, azt magas vérnyomásnak, idegen szóval hipertóniának nevezzük. A magas vérnyomás az erek falát károsítja, ezáltal a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét fokozza. A szív- és érrendszer betegségek (pl. szívinfarktus, stroke) kialakulásának kockázata egyenes arányosan növekszik a vérnyomás értékek növekedésével. Az optimális vérnyomás esetén, 110/75 Hgmm feletti értékeknél a legalacsonyabb a kockázat, és minden 20/10 Hgmm növekedés megkétszerezi ezt. Tehát 140/90 Hgmm esetén a kardiovaszkuláris betegségek kockázata már több, mint a duplája, ezért a kezelés célja éppen ezen szövődmények megelőzése, nem csupán a vérnyomás számértékeinek csökkentése.

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha rendelői körülmények között három különböző alkalommal a szisztolés vérnyomás 140 Hgmm és/vagy a diasztolés érték 90 Hgmm feletti. Akkor is magasvérnyomás-betegségről beszélünk, ha az otthoni mérések során a szisztolés vérnyomás 135 Hgmm és/vagy a diasztolés 85 Hgmm feletti. Figyelembe véve, hogy a vérnyomás nagyon változékony, ezért egy mérés nem elégséges a diagnózis felállításához, hanem egy alkalommal 1 perces időközzel legalább 2 de ideális esetben 3 három mérés átlagát kell venni, három különböző alkalommal, legalább egy hetes időközökkel. A vérnyomásmérést annak szabályait betartva végezzük.

A vérnyomás értékétől függően a következő csoportosítást használjuk:

  • Optimális vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás nem haladja meg a 120/80 Hgmm értéket.
  • Normálisnak tekintjük még, ha ennél magasabb, de 130/85 Hgmm alatt van.
  • Emelkedett-normálisnak 130-139 Hgmm közötti szisztolés és/vagy 85-89 Hgmm közötti diasztolés értékeknél.
  • A magasvérnyomás-betegség 140 Hgmm szisztolés, és/vagy 90 Hgmm diasztolés értéknél kezdődik.
Kategória Szisztolés vérnyomás (Hgmm)   Diasztolés vérnyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás < 120 és < 80
Normális vérnyomás 120 - 129 és/vagy 80 - 84
Emelkedett-normális vérnyomás 130 - 139 és/vagy 85 - 89
1. fokozatú
hypertonia
140 - 159 és/vagy 90 -99
2. fokozatú
hypertonia
160 - 179 és/vagy 100 - 109
3. fokozatú
hypertonia
? 180 és/vagy ? 110
Izolált diasztolés hypertonia (IDH) < 140 és ? 90
Izolált szisztolés hypertonia (ISH) ? 140 és < 90

Érrendszer és vérnyomás hírek

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink