Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Milyen gyakori a magasvérnyomás-betegség?

Kiemelt hír képe

Vérnyomásmérés eszköze és menete

Hír kép

A hipertónia gyermekkorban - új társadalmi jelenség

Hír kép

Mitől is veszélyes ennyire a COVID-19?

Hír kép

Hypertonia és társbetegségek

Hír kép

Hírek/Aktualitások

Hogyan viszik le a vérnyomást a különböző gyógyszerek?

2024.04.29.

Megpróbálok néhány példát mondani arra, hogy mennyiféleképpen befolyásolható a magas vérnyomás. Nem mindenkinek ugyanaz a hatóanyag jó egy probléma kezelésére, így a hypertonia esetén is többféle ...

Legyen partnere az orvosának, hogy hatásosan kezelhesse a magas vérnyomását!

2024.04.09.

A magas vérnyomás kezelésénél a finomhangolásához együttműködésre van szükség beteg és orvosa között. Nincs semmi szokatlan, rendkívüli teendő ezzel, csupán ne feledkezzen meg néhány dologról. ...

Hipertónia kezelés

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Vérnyomás célrétéke
A honlap létrejöttét a
Sandoz Hungária Kft. támogatta, ugyanakkor tartalmi kialakításában és megvalósításában nem vett részt.

Társbetegségek

Mi köze a haskörfogatnak a magas vérnyomáshoz?

2023.11.22.
...

Terhesség és hipertónia

A csupán kicsit magasabb vérnyomás is végzetes lehet várandósság alatt

2023.10.26.
...

Gyerekkori hipertónia

A kamaszkori magas stressz felnőttkori elhízással és magas vérnyomással járhat együtt

2024.04.03.
...

Javasolt életmód és egyéb tanácsok

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír

További tanácsok

Kérdések és válaszok

 • Milyen vérnyomásmérőt válasszak?

  Mindig klinikailag hitelesített, megbízható gyártótól származó készüléket használjunk. Azonban, ha erre nincs mód, akkor is az elsődleges és legfontosabb szempont, hogy az ún. felkaros mérők javasoltak, míg az egyéb (pl. csuklón, okosórán, stb.) eszközök inkább csak durvább becslésre megfelelőek, habár a pontossága ezen eszközöknek is dinamikusan fejlődik. Többféle vérnyomásmérő létezik, könnyű kezelhetőségük miatt elsősorban az ún. automata, vagy félautomata vérnyomásmérők lehetnek az elsődlegesen választandók. Bizonyos készülékek szívritmuszavar esetén is megbízható mérési eredményt adnak, azonban ezek magasabb árkategóriába tartoznak.

  Bővebben itt olvashat róla

 • Mennyi a jó vérnyomás érték?

  A vérnyomásunkat rendkívül egyszerűen vérnyomás méréssel ellenőrizhetjük. A megfelelő vérnyomást több tényező befolyásolhatja, azonban van néhány alapelv.

  • Orvosi rendelőben történő vérnyomásmérés során 140/90 Hgmm feletti érték esetén beszélünk magas vérnyomásról.
  • Otthoni körülmények között 135/85 Hgmm feletti érték már magas vérnyomásnak számít.
  • Egyéb betegségek fennállásakor (pl. cukorbetegség, vesebetegségek) alacsonyabb értékek javasoltak. Ilyenkor minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni az elérendő célvérnyomást.
  • A két vérnyomásérték (első: szisztolés érték, második: diasztolés érték) közül elég, ha az egyik magasabb a megadott határértéknél.

  Bővebben itt olvashat róla

 • Sportolhatok magasvérnyomással?

  Mivel a rendszeres testmozgásnak a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepe van, igen sportolhat. Azonban, ha a nyugalmi vérnyomás 180/120 Hgmm felett van nem szabad elkezdeni. Továbbá, ha közben 220/120 Hgmm fölé emelkedik abba kell hagyni a sportolást. Egyébként heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású (ami a maximális pulzus 50-75%-a), nagy izomcsoportokat megmozgató aerob fizikai aktivitás javasolt pl.: gyaloglás, kocogás, kerékpározás, tánc, labdajátékok. További információt a magasvérnyomás és sport c. cikkben olvashat.

 • Miért érzem magam rosszul, ha vérnyomáscsökkentőt kezdetem szedni és jó a vérnyomásom?

  A magasvérnyomás-betegség egy rendkívül alattomos betegség, amely úgy károsítja a szervezetünket, hogy sokáig semmilyen panaszt nem okoz. Ennek hátterében az áll, hogy a szervezetünk olyan kompenzációs mechanizmusokat alkalmaz, olyan átalakulásokon megy át, amelyek révén igyekszik kiküszöbölni az azonnal veszélyhelyzeteket, károsodásokat (azaz pl. fokozatosan és nem hirtelen emelkedik meg). Ennek az ára a hosszú távú szövődmények létrejötte. Így a magas vérnyomással élő személy akár évekig semmi problémát nem érez – megszokja a szervezete -, sőt úgy érzi, hogy „neki ez a jó vérnyomás”.

  Bővebben itt olvashat róla

 • Miként befolyásolja az időjárás a vérnyomást?

  A hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény a front, melyet a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom és a szélerősség egyidejű, hirtelen változása jellemez. Az időjárás változását sokan megérzik, ekkor az általános gyengeségérzés, szédülés, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, nyugtalanság mellett a vérnyomás változása is kialakulhat. Melegfront érkezésekor a kitágult erek hatására a vérnyomás csökkenése észlelhető, mely csak úgy, mint az egyéb tünetek általában már frontátvonulás előtt jelentkezik. Hidegfront esetén az erek összehúzódnak, ami a szív megnövekedett terhelésével együtt a vérnyomás emelkedésével járhat. A tünetek inkább a hidegfront távozása után jelentkeznek. A hideg- és melegfront egyidejű jelenléte, azaz a kettős fronthatás igen változatos tünetek, vagy tünetcsoportok megjelenését is előidézheti.

 • Mikor forduljak magas vérnyomással orvoshoz?

  • Hirtelen kialakult tünetek (pl.: tarkótáji fejfájás, szédülés, fülzúgás, légszomj, mellkasi fájdalom, orrvérzés stb.) mellett emelkedett vérnyomás (pl. nagyobb, mint 160/100 Hgmm) esetén, sürgős orvosi konzultáció, orvosi ellátás szükséges (háziorvos, ügyelet, mentő)!
  • Amennyiben panaszmentesen észlel otthonában, nyugalomban, különböző napokon 135/85 Hgmm feletti vérnyomást, további kivizsgálás szükséges háziorvosa, kezelőorvosa által.

  Bővebben itt olvashat róla