Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A KardioNapló applikáció újra elérhető

Általános 2022.12.14.

A Magyar Hypertonia Társaság okostelefonos, a hipertóniás betegek gondozását segítő applikációja ismét ingyenesen letölthetővé vált iOS és Android-vezérlésű készülékekre.

Hipertónia és nyári folyadékfogyasztás

Általános 2022.09.02.

A magas vérnyomással diagnosztizált pácienseknek különös figyelmet kell fordítani a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztásra. A szervezet megfelelő hidratáltsága a meleg nyári időszakban kiemelten fontos. Testünk legnagyobb összetevője a víz, mely a testtömeg 55-70%-át teszi ki életkor és nem függvényében.

Nyári frissítő ital receptek

Általános 2022.08.25.

Az emberi szervezetnek sok folyadékra van szüksége, különös tekintettek a melegebb időszakokban. Sok féle frissítőt készíthetünk otthon kevés hozzávalóból, még is zamatos hűsítő italt kapunk cserébe.

Néhány tipp a nyári italok elkészítéséhez.

Frissítő recept a kapcsolt dokumentum alatt olvasható!

Magasvérnyomás-betegség és transzplantáció

Általános 2022.08.25.

Az OVSZ (Országos Vérellátó Szolgálat) adatai alapján 2020-ig több, mint 11.000 szervátültetés (transzplantáció) történt Magyarországon. A legtöbbet veseátültetésből végeztek, ugyanakkor sok máj-, szív-, hasnyálmirigy- és tüdőátültetés is volt.

Az első szervátültetésre 1962-ben Szegeden került sor, dr. Németh András végzett vesetranszplantációt.

„Jaj, úgy élvezem én a strandot…”

Általános 2022.08.22.

Többségünk nemcsak a régi slágert, de az érzést is jól ismeri. Nyáron jólesik egy hűsítő csobbanás. Hűvösebb időben egy jó forró fürdő, ücsörgés a termálmedencében, egy kellemes szaunázás, amire vágyunk. Jelen írásunkban az utóbbiakról lesz szó.

Időskor és magasvérnyomás-betegség (hypertonia)

Általános 2022.08.22.

A magyarországi lakossáság kissé több mint 20%-át a 65 éven felüli népesség teszi ki. Ezen populáció kétharmadában jellemző az időskori magasvérnyomás jelenléte (140/90 Hgmm-nél magasabb), mely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb és legfontosabb rizikó tényezője.

A manopauzát követően a nemi különbség fokozatos megszűnésével a férfiakat és nőket is hasonló mértékeben érinti a vérnyomás emelkedése.

Mit vigyek magammal az orvosi vizitre?

Általános 2022.08.22.

A magasvérnyomás-betegség gondozásában rendkívül fontosak a meghatározott időközönként sorra kerülő konzultációk az orvosi rendelőben. Ilyenkor van alkalom arra, hogy a páciens és az egészségügyi szakember közösen megbeszéljék az elmúlt időszak eseményeit, illetve közösen kialakítsák a következő vizitig a kezelési stratégiát.

Ahhoz, hogy ezek a találkozások igazán hasznosak legyenek érdemes felkészülten érkezni! Mit is jelent ez?

Millió lépés az életért 2.0 – A szív útja kihívás

Általános 2022.08.19.

Millió lépés az életért 2.0 - A Szív útja kihívás egy társadalmi célú egészség kampány, amelyben a résztvevők megismerhetik a szív és érrendszer működését, betegségeinek megelőzését, a szívátültetés történetét, miközben 10 héten át mozogva fittebbek, egészségesebbek lesznek. 

Járványkörkép gyógyszerészszemmel

Aktualitások 2021.06.26.

2019 decemberében a közép-kínai Vuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A rendkívül nagy fertőzőképességgel bíró, új vírusos, légzőszervi megbetegedés kórokozóját azonosították az egészségügyi hatóságok. Egy membránburokkal rendelkező RNS-vírusról van szó, amely a koronavírusok törzsébe tartozik, közeli rokonságot mutat a korábban már megbetegedéseket okozó SARS- (2002) és MERS-koronavírussal (2012).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezték el.

Szív- és érrendszeri prevenció karantén idején

Aktualitások 2021.06.26.

El tudnak képzelni egy olyan munkahelyet, ahol a tagok szinte egy emberként lélegeznek és gondolkodnak, ténykednek? Zuglóban egy ilyen hely biztosan van, ez pedig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI).

A járványügyi vészhelyzet válaszút elé állított minket, és feltette a kérdést, hogy akkor lássuk, mit tud kihozni egy jó csapatból egy kényszerhelyzet? Elmondható, hogy mára valósággá vált az elképzelhetetlen, vagyis minden szolgáltatásunkat online formában működtetjük a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink