Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hogyan viszik le a vérnyomást a különböző gyógyszerek?

Általános 2024.04.29.

Megpróbálok néhány példát mondani arra, hogy mennyiféleképpen befolyásolható a magas vérnyomás. Nem mindenkinek ugyanaz a hatóanyag jó egy probléma kezelésére, így a hypertonia esetén is többféle megoldás közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ha a beteg együttműködő, akkor az orvosa megtalálja a neki megfelelő gyógyszert.

Legyen partnere az orvosának, hogy hatásosan kezelhesse a magas vérnyomását!

Általános 2024.04.09.

A magas vérnyomás kezelésénél a finomhangolásához együttműködésre van szükség beteg és orvosa között. Nincs semmi szokatlan, rendkívüli teendő ezzel, csupán ne feledkezzen meg néhány dologról. Mondjuk is, miről!

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) szerint az egészségügyi ellátásban prioritásként kell kezelni azokat a pácienseket, akiknek kezelik ugyan a magas vérnyomását, de még sem sikerül elérniük a vérnyomásuk célértékét. A jobb eredmény kulcsa a jó orvos-beteg együttműködés.

Gyakori hiedelmek a magas vérnyomással kapcsolatban

Általános 2024.04.09.

Az az egyik legjobb módja a magas vérnyomással kapcsolatos önképzésnek, ha leromboljuk a hiedelmeket. A tények ismerete segít jó döntéseket hozni.

Érrendszer és szív: a csoda, ahogyan még sohasem láttuk!

Általános 2024.04.05.

Izgalmas történet következik! Eláruljuk, hogy miként, mi miatt lett ilyen óriási csőrendszer bennünk? És miért van más élőlényeknek ennél jóval egyszerűbb keringési rendszerük? És hogyan alkalmazkodott a szervezet az egyre nehezebb, bonyolultabb körülményekhez?

A nagy kérdés: a folyadék kívül vagy belül van?

Ott kezdődött a történetünk, hogy voltunk mi, a vízben élők, akár teljesen szilárd formában is, mint a csigák, rákok…, a víz pedig a testünkön kívül volt – maga az ősóceán.

A kamaszkori magas stressz felnőttkori elhízással és magas vérnyomással járhat együtt

A serdülőkorukban erős, stresszről beszámoló fiatal felnőttekben nagyobb valószínűséggel alakult ki valamilyen keringési rendszert érintő kockázati tényező, például elhízás, magas vérnyomás, azokhoz a kortársaikhoz képest, akik kevés kamaszkori stresszről számoltak be – állapították meg egy friss kutatásban.

Évekig bujkálhat és roncsolhatja szerveinket a hipertónia

Általános 2024.04.02.

Több évig is „rejtőzködhet” hipertónia, hiszen tünetek híján a legtöbb ember „átlagos vérnyomásúnak” minősítené magát. Így viszont előfordul, hogy valakinél évek óta roncsolja a szervezetet a betegség, és mire kiderül, addigra néhány szervünk bizony alaposan megsínyli a hosszú ideje kezeletlen állapotot – mondta Dr. Farkas Katalin belgyógyász, angiológus (Szent Imre Egyetemi Oktatókórház).

Teendők, amikor egy szimpla szűrővizsgálaton derül ki a hipertónia

Általános 2024.04.02.

A szűrőnapokon, szűrővizsgálatokon, üzemorvosnál egyszer mért magas vérnyomás figyelmeztető jel, amit komolyan kell venni – mondta Prof. Dr. Farsang Csaba (DBC Kórház, Szt. Imre Egyetemi Oktatókórház)

Egészséges és egészségtelen vérnyomástartományok

Általános 2024.01.29.

A magas vérnyomás diagnózisát orvosnak kell megerősítenie. Az egészségügyi szakembernek értékelnie kell a szokatlanul alacsony vérnyomásértékeket is.

Vérnyomását két számmal rögzítjük
- Szisztolés vérnyomás (az első szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, amikor a szív összehúzódik.

- Diasztolés vérnyomás (a második szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, miközben a szívizom pihen az összehúzódások között.

 

A magas vérnyomás és a lelkiállapot kapcsolata

Általános 2024.01.22.

A pszichés állapot rendkívüli mértékben befolyásolja a vérnyomást. Jobban és döntőbben, mint gondoljuk, mint ahányszor gondolunk rá. A zuglói magasvérnyomás-rendelésemre sokszor érkezik olyan páciens, akinél már-már reménytelenül, sikertelenül kínlódnak kollégáim, a vérnyomásuk rendezése egyszerűen nem sikerül.

A 24 órás vérnyomásmérés sokkal informatívabb

Általános 2023.12.20.

A 24 órás vérnyomásmérés ötször informatívabb a halálozási kockázattal kapcsolatban, mint a hagyományos, klinikai vérnyomásmérés.

Pontosabban jelezte a halálozási kockázatot a 24 órás vérnyomásmérés