Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Egészséges és egészségtelen vérnyomástartományok

Általános 2024.01.29.

A magas vérnyomás diagnózisát orvosnak kell megerősítenie. Az egészségügyi szakembernek értékelnie kell a szokatlanul alacsony vérnyomásértékeket is.

Vérnyomását két számmal rögzítjük
- Szisztolés vérnyomás (az első szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, amikor a szív összehúzódik.

- Diasztolés vérnyomás (a második szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, miközben a szívizom pihen az összehúzódások között.

 

A magas vérnyomás és a lelkiállapot kapcsolata

Általános 2024.01.22.

A pszichés állapot rendkívüli mértékben befolyásolja a vérnyomást. Jobban és döntőbben, mint gondoljuk, mint ahányszor gondolunk rá. A zuglói magasvérnyomás-rendelésemre sokszor érkezik olyan páciens, akinél már-már reménytelenül, sikertelenül kínlódnak kollégáim, a vérnyomásuk rendezése egyszerűen nem sikerül.

A 24 órás vérnyomásmérés sokkal informatívabb

Általános 2023.12.20.

A 24 órás vérnyomásmérés ötször informatívabb a halálozási kockázattal kapcsolatban, mint a hagyományos, klinikai vérnyomásmérés.

Pontosabban jelezte a halálozási kockázatot a 24 órás vérnyomásmérés

A magas vérnyomás mindenkit kifáraszt?

Általános 2023.12.19.

A magas vérnyomás kifáraszthat, ám nem ez a legmegbízhatóbb tünete a hipertóniának. A magas vérnyomás kiderítésének az az egyetlen módja, ha (orvosi felügyelettel vagy legalábbis szakszerűen) mérjük.

Mit vehetek be, ha megfáztam, de hipertóniás vagyok?

Általános 2023.12.15.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen hatóanyagokat szabad használni vagy kell elkerülni megfázás, nátha esetén a magas vérnyomással élőknek. Most arról írunk, hogy mi a helyzet a vény nélkül kapható termékekkel és a gyógyszernek nem minősülő termékekkel.

A magas vérnyomásúaknak óvatosnak kell lenniük a vény nélkül kapható gyógyszerekkel. A legáltalánosabban használt orrcseppek és nem-szteroidos gyulladáscsökkentők ugyanis emelhetik a vérnyomást.

Biztonságos, ha magas vérnyomásos beteg megfázásra való gyógyszert szed?

Általános 2023.12.14.

A hipertóniásoknak vagy a szívbetegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy jó néhány közkeletű vény nélküli gyógyszer megemelheti a vérnyomásukat, például egyes megfázás elleni szerek, illetve orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrsprék (dekongesztánsok) is.

A magas a vérnyomásúaknak meg kell beszélniük az orvosukkal vagy a gyógyszerésszel, hogy hipertónia esetén milyen készítményt használhatnak, ugyanis néhány közülük hatással lehet a vérnyomásra, vagy az állandóan szedett gyógyszerekre, befolyásolva azok hatását.

A párok egymás magas vérnyomásához is igazodhatnak

Általános 2023.12.13.

A középkorú vagy annál idősebb nőknek és férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz magas vérnyomásuk, ha a partnerük hipertóniás – állítják egy nagyszabású nemzetközi kutatásban.

„Az eléggé közismert, hogy a magas vérnyomás gyakran fordul elő a középkorúak és idősebbek körében, azonban most egy meglepő dolog tűnt fel: sok idősebb házaspárnál mind a férjnek, mind pedig a feleségnek magas a vérnyomása” – emelte ki dr. Chihua Li, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem posztdoktori kutatója.

Milyen napszakban vegyük be a vérnyomáscsökkentőt?

Általános 2023.12.12.

Nincs hatása a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságára, hogy melyik napszakban veszi be a beteg, ezt állapították meg egy nagyszabású nemzetközi kutatásban, amelyet spanyol és egyesült királyságbeli kutatók végeztek. Ez volt az eddig végrehajtott legnagyobb kutatás a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásosságáról.

A WHO szerint is pusztító hatása van a magas vérnyomásnak

Általános 2023.12.11.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Resolve to Save Lives nevű betegségmegelőző tevékenységet végző amerikai társadalmi szervezettel együtt kiadta az első közös jelentését, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomásnak globális mértékben is milyen súlyos pusztító hatása van. A jelentés olyan stratégiákat is bemutat, amelyek segítségével meg lehet nyerni a harcot ezzel a néma gyilkossal szemben. A jelentést a Nemzetközi Hipertónia Társaság (ISH) is támogatja.

Normális, hogy ha állandóan változik valakinek a vérnyomása?

Általános 2023.12.07.

A vérnyomásingadozás normális is lehet, hiszen a vérnyomásérték a nap folyamán valamennyire változik. A stressz, a testmozgás és az alvás mind olyan tényező, amely eltérést okozhat. Ám ha a vérnyomásunk két mérés vagy orvosi vizsgálat között gyakran és jelentős mértékben változik, akkor ez valamilyen problémát jelezhet.

Ingadozó vérnyomás esetén a szisztolés (a szív összehúzódásakor mért) és diasztolés (a szív elernyedésekor mért) értékek széles skálán mozognak.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink