Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Legfrissebb hírek

Hogyan viszik le a vérnyomást a különböző gyógyszerek?

Általános 2024.04.29. MHT, Prof. Dr. Farsang Csaba

Megpróbálok néhány példát mondani arra, hogy mennyiféleképpen befolyásolható a magas vérnyomás. Nem mindenkinek ugyanaz a hatóanyag jó egy probléma kezelésére, így a hypertonia esetén is többféle megoldás közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ha a beteg együttműködő, akkor az orvosa megtalálja a neki megfelelő gyógyszert.


Nagyon sokféle vérnyomáscsökkentő gyógyszert ismerünk, régieket, újakat, még újabbakat, de ahhoz, hogy értsük, miként hatnak, először azt kell tudni, hogy mitől megy fel a vérnyomás.

  • Az egyik ok az, ha a szív több vért továbbít adott idő alatt, mint kellene, tehát az optimálisnál nagyobb az úgynevezett perctérfogat. Ebben az esetben a szív fokozott erőfeszítést és munkát végez, ami hosszú távon károsíthatja az érrendszert és más szerveket is.

Perctérfogat: ez a kifejezés általában arra szolgál, hogy megmutassa, mennyi vér áramlik és milyen gyorsan pumpál a szív. A perctérfogat befolyásolja a vérnyomást, illetve az oxigén, a széndioxid és a tápanyagok, az anyagcsere termékek szállítását.

  • A magas vérnyomás másik gyakori oka az érrendszer beszűkülése vagy elzáródása. Ha az ér beszűkült, akkor nagyobb ellenállása lesz az áramló vérrel szemben – tehát magasabb lesz a nyomás.

A két eset kétféle megközelítést követel hatóanyag, hatásmechanizmus szempontjából.

Gyógyszerek magas vérnyomásra

  • Kezdjük a központi idegrendszerrel. Tudjuk, hogy amikor idegesek vagyunk, szapora szívverésünk lesz, időnként elsápadunk. A szimpatikus idegrendszer aktivitásának a fokozódása érszűkülettel és szapora szívveréssel jár. Tehát ha szimpatikus idegrendszerre ható gyógyszereket veszünk be, akkor egyszerre a pulzusszámot is tudjuk csökkenteni, és a perifériás erek szűkületét is. Ezzel kétféle úton is hatunk a vérnyomásra. 
  • Van számos olyan, a szervezetben termelődő anyag, amely vérnyomás emelő hatású. Ha a szervezetben túl sok renin termelődik, akkor növekszik az angiotenzin II mennyisége. Az angiotenzin II egy erősen érösszehúzó hatású anyag, amely növeli a vérnyomást. 
  • Olyan hatóanyag is van, amely a perifériás ereken, az erek falában levő simaizom tónusát csökkentik: ezek a perifériás, úgynevezett simaizom-értágító hatású készítmények. Így működnek például a kalcium antagonisták: értágulatot okoznak a perifériás ereken, és ez is csökkenti a vérnyomást.

A perifériás erek olyan erek, amelyek nem tartoznak közvetlenül a szívhez vagy az agyhoz, hanem a test perifériáján, azaz a test távolabbi részein helyezkednek el. Ezek az erek lehetnek artériák és vénák egyaránt. Az artériák a szív felé szállítják a vér oxigénben gazdag formáját, míg a vénák a szívből távolítják el a vér oxigénben szegény formáját és anyagcsere termékeit.

A megfelelő gyógyszer megtalálása gyakran hosszú folyamat. Nagyon fontos megérteni, hogy a sikerhez a páciens türelmére, gyógyszerszedési fegyelmezettségére is szükség van. Ha megvan a megfelelő hatóanyag, akkor annak beállításával számos (súlyos, halálos) szív- és érrendszeri betegség kockázata mérsékelhető.