Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Legfrissebb hírek

Legyen partnere az orvosának, hogy hatásosan kezelhesse a magas vérnyomását!

Általános 2024.04.09. MHT Web-szerkesztőség

A magas vérnyomás kezelésénél a finomhangolásához együttműködésre van szükség beteg és orvosa között. Nincs semmi szokatlan, rendkívüli teendő ezzel, csupán ne feledkezzen meg néhány dologról. Mondjuk is, miről!

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) szerint az egészségügyi ellátásban prioritásként kell kezelni azokat a pácienseket, akiknek kezelik ugyan a magas vérnyomását, de még sem sikerül elérniük a vérnyomásuk célértékét. A jobb eredmény kulcsa a jó orvos-beteg együttműködés.


Az együttműködés kulcstényezői

Ha azok közé a milliók közé tartozik, akik magas vérnyomással küzdenek, adunk néhány tippet, ezeknek a segítségével jobb partnere lehet az orvosának a vérnyomása megfelelő szinten tartásában.

- Kérje meg az orvosát, hogy az általános kontrollvizsgálat esetén mindig ellenőrizze a vérnyomását. Ha magas értéket mér az orvos, akkor a vizitek között, az otthonában is rendszeresen mérje a vérnyomását. Az otthoni vérnyomásmérésben pedig kövesse az orvosa előírásait.

- Tartsa fejben a saját vérnyomásértékeit! Tanulja meg, hogy a vérnyomást leíró értékek mit jelentenek, és milyen mértékben hatnak az egészségi állapotára.

- Kövesse az értékeit! Vezessen vérnyomásnaplótgyógyszernaplót, és a felmerülő kérdéseket az orvosával beszélje meg!

- Legyen türelmes! Időbe telhet, amíg eléri a vérnyomása a célértéket! Akár többféle gyógyszert is ki kell próbálnia az életmódváltás mellett, hogy eljusson a célig. Ahhoz, hogy az Ön számára legjobb módszereket, leghatásosabb kezelést ki tudják alakítani, arra van szükség, hogy szorosan együttműködjön az orvosával.

- Ismerje meg önmagát! Mi tartja vissza attól, hogy rendszeresen szedje a gyógyszereitEgészségesen étkezik? Ismerje meg a saját határait, és beszéljen ezekről az orvosával, mert biztosan tud megfelelő tanácsokat adni - ráadásul ismerhet olyan terápiás programokat, amelyek Ön számára hatásosak.

Mit nyer ezzel a hozzáállással? 

Ha a terápiája már rutinná válik, akkor könnyebb lesz megfelelő szinten tartani a vérnyomását. Emlékeztesse önmagát, hogy ha figyel a vérnyomására, akkor csökkenti a szívinfarktus, a stroke és más súlyos betegségek kockázatát.