Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Legfrissebb hírek

A beteg és a családorvos szerepe a hipertóniás sürgősségi állapotok megelőzésében

Kezelés 2021.02.18. MHT Web-szerkesztőség

Hipertóniás sürgősségi állapotnak nevezzük a súlyos szervi elváltozással nem járó extrém vérnyomásemelkedést. Az ehhez kapcsolódó ritkább, de életveszélyes kórkép a hipertóniás krízis, amikor az extrém vérnyomás-emelkedéshez szervkárosodás társul. Ilyen a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az aortarepedés, az akut veseelégtelenség, a terhességi görcsállapot vagy a jelentős artériás vérzés.


A hipertóniás sürgősségi állapotok megelőzésében kulcsszerep hárul mind a családorvosra, mind a betegre. Családorvosi szempontból megelőzés alatt a hipertóniával és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos betegségmegelőző tevékenységünkre gondolok, ami több szinten zajlik, kezdve az egészséges életmódra neveléstől a szűrések, a hipertónia korai felismerésének fontosságán át az életmódterápia és a gyógyszeres kezelés, majd a hosszú távú gondozás feladatait is beleértve.

A beteg oldalát tekintve a megelőzés szintén távolra nyúlik, egészen az egészségtudatos életmód fiatalkortól kezdődő kialakításáig. Mindenkinek fontos lenne szem előtt tartani az egészséges életmód nyolc alappillérét, ezek: az egészséges táplálkozás, a kellő mértékű testedzés, a bőséges vízbevitel, a kellő napfény-expozíció, a minden téren való mértékletesség, a szabad levegőn eltöltött kellő idő, a kielégítő mértékű alvás és az egymás iránt érzett bizalom. Szív-érrendszeri szempontból ehhez még hozzátenném az ételeknél a hozzáadott só elhagyását, valamint a dohányzás mellőzését. Mindezeket szem előtt tartva nagymértékben lecsökkenne nemcsak a hipertóniás sürgősségi állapot, hanem számos egyéb betegség előfordulása is.

Írta: Dr. Nemcsik János
Lapszám: Hypertonia Magazin 2016/3

A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések