Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A helyes életmódi tanácsok betartása mellett a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen.

Kezelés 2021.02.18.

Kezelés során nem csak a vérnyomás célérték (18-65 év közöttieknek a 120-129/70-79 Hgmm, 65 év felett a 130- 139/70-79 Hgmm) elérése a fontos, hanem a hipertónia okozta szervi károsodások, un. szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve azok fennállása esetén a folyamat lassítása, megállítása is, mert ezáltal javíthatjuk az életminőséget. Gyógyszeres kezelés esetén alapvető, hogy a gyógyszer bevétel az előírtaknak megfelelően, azonos időközönként történjen, ne tegye étel vagy élvezeti szer fogyasztásának függvényébe.

A beteg és a családorvos szerepe a hipertóniás sürgősségi állapotok megelőzésében

Kezelés 2021.02.18.

Hipertóniás sürgősségi állapotnak nevezzük a súlyos szervi elváltozással nem járó extrém vérnyomásemelkedést. Az ehhez kapcsolódó ritkább, de életveszélyes kórkép a hipertóniás krízis, amikor az extrém vérnyomás-emelkedéshez szervkárosodás társul. Ilyen a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az aortarepedés, az akut veseelégtelenség, a terhességi görcsállapot vagy a jelentős artériás vérzés.

A terápiarezisztens hipertónia

Kezelés 2021.02.18.

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) világszerte népbetegség. Magyarországon 1999 és 2011 között a felnőtt (19 év feletti) magasvérnyomás-betegek száma a kétszeresére nőtt, napjainkban a számuk mintegy 3,5 millió. A magyar hipertóniás betegek fele a kezelés ellenére nem érte el a kitűzött értéket 2005–2009 között.

A hipertónia gyógyszeres kezelése

Kezelés 2021.02.18.

A kezelés célja

A hipertónia betegség az egész szervezet kóros állapota. A kezelésére alkalmazott gyógyszerek vagy a perctérfogatot, vagy a perifériás érellenállást, vagy mindkettőt csökkentik. Nem elég azonban csak a vérnyomást csökkenteni. A kezelés célja az is, hogy megelőzzük a hipertónia okozta szervi károsodásokat/szövődményeket, meghosszabbítsuk a betegek életét, lehetőség szerint javítsuk a társuló egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, krónikus vesebetegségek, érelmeszesedés) és kóros anyagcserével járó állapotok kórélettani folyamatait és tüneteit, vagy legalább ne rontsuk ezeket, valamint javítsuk a betegek életminőségét. Ezáltal a teljes kockázatot csökkenthetjük, ami magában foglalja a magas vérnyomással kapcsolatos megbetegedési és halálozási kockázat csökkenését.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink