Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hypertonia és obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS)

Társbetegségek 2021.02.19.

A másodlagos és kezelésre nem megfelelően reagáló magasvérnyomás hátterében leggyakrabban obstruktív alvási apnoe szindróma áll. A hypertoniások 30%-a szenved OSAS-ban, míg az OSAS-os betegek 40%-a hypertoniás. A két kórkép egymás rizikófaktora.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma az alvászavarok között a leggyakoribb, mintegy 80%, a népesség 5–10%-át érinti. Egy specifikus alvásfüggő légzészavar, amely a felső légutak időszakos, részleges vagy teljes elzáródásával légzésszünethez azaz apnoéhoz vezet (legalább 10 másodpercig tartóan). Jelenlétére felhívhatja a figyelmet az éjszakai horkolás, esetleges légzéskimaradások jelenléte, a fáradékonyság, reggeli fejfájás, nappali aluszékonyság mellett a nehezen beállítható vérnyomás és az elhízás is. A testtömeg 10%-os növekedése 6-szorosára fokozza az OSAS rizikóját.

Hipertónia cukorbetegségben – gyakori kérdések

Társbetegségek 2021.02.19.

A hipertónia és a cukorbetegség (diabétesz) meglehetősen gyakran társul egymással. Egyik fajtája, a 2-
es típusú (felnőtt- vagy időskori) cukorbetegség meglehetősen gyakran társul magasvérnyomásbetegséggel, egyes felmérések szerint a betegek csaknem 90 százalékában együtt lehet megtalálni a
cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

A zsírok, a magasvérnyomás-betegség és a vesebetegség

Társbetegségek 2021.02.19.

A vesebetegeknél tapasztalható szív- és érrendszeri megbetegedés magas kockázatáért mind a kis, mind a nagy ereket érintő érelmeszesedés tehető felelőssé. Ennek kialakulásában a magasvérnyomás-betegség mellett többek között az erre az állapotra jellemző zsíranyagcsere-zavar is szerepet játszik.

Megelőzhető-e az amputáció?

Társbetegségek 2021.02.19.

Az alsó végtagi, ún. perifériás verőérbetegség („érszűkület”) az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink