Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Orvosa keresse az obstruktív alvási apnoe-t azoknál akik vezetnek, - és azok között is akik nem!

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE, JOGOSÍTVÁNY, HIPERTÓNIA, SZŰRÉS

Az OSAS szűrésének célja kettős:
Mint komoly szív-érrendszeri kockázati tényezőnek a megtalálása és kezelése, valamint az OSAS-ban szenvedő betegek által okozott, gyakran tragikus kimenetelű, közlekedési balesetek megelőzése.
Ez nemcsak a közlekedés biztonságát szolgálja, hanem lehetőséget teremt a betegség korai felismerésére, a sokszor visszafordíthatatlan szövődmények megjelenése előtt.

Derült égből… Pánikbetegség és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Hirtelen érkezik, váratlan vendégként, és úgy érezzük, mintha a világ dőlne össze, mintha minden „más” lenne, a testünk cserbenhagy minket, kontrollálatlanul működik. A tünetek akár súlyos betegségre is utalhatnának, de a negatív orvosi leletek bizonyítják, hogy semmi bajunk nincs. Akkor mégis mi ez, miért érezzük ezt a fojtogató halálfélelmet, ezeket a kellemetlen tüneteket? Szívünk szerint csak szaladnánk, menekülnénk mindenki és minden elől. A súlyos betegség érzete belénk égett. Aztán 20–30 perc múlva a roham tovaszáll, és marad a rettegés: mi lesz, ha ismét elárasztanak a tünetek?

Állítsuk meg az ördögi kört! A lélek és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: hipertónia, stressz, szorongás, menedzser-betegség, depresszió, relaxáció

Manapság a lelki betegségek szinte népbetegségnek számítanak, hiszen a háziorvoshoz fordulók közel 70%-a vagy pszichiátriai, vagy pszichoszomatikus bajban (lelki baj következtében kialakult testi betegség) szenved. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedők száma szintén milliókban mérhető – levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két betegség- típus átfedi egymást, tehát a hipertóniások egy részének lelki bajai lehetnek és fordítva.

Úgy élhetsz, mint az egészségesek, pedig vérnyomásbeteg és cukorbeteg vagy

Társbetegségek 2021.06.26.

kulcsszavak: hipertónia, cukorbetegség, gondozás, fogalmak

Mint valamennyi családorvos, én is sokszor találkoztam olyan beteggel, akinek egyidejűleg van cukor- és magasvérnyomás betegsége. Számtalan kérdést tettek fel pácienseim, érthető, elfogadható választ várva. Ebben a cikkben a leggyakrabban felmerülő problémákat tárgyalom. Arra keresünk választ, hogy mennyiben  jelent nagyobb rizikót az, ha meglévő hipertónia mellett kialakul a cukorbetegség is, vagy ha a már ismert cukorbetegség mellett a vérnyomás is tartósan magassá válik. Miért fordul elő gyakran a két betegség együtt? Mi az a metabolikus szindróma? Mit tud tenni az illető a jobb állapotáért?

Vannak egyszerű módszerek arra, hogy életet mentsünk

Társbetegségek 2021.06.26.

kulcsszavak: hipertónia, magasvérnyomás-betegség, szövődmények, stroke, felismerés

Az agyvérzés vagy gutaütés egy fenyegető rém, amely hosszas, kínzó tehetetlenséget okozó betegség képében jelentkezik. Mostanában „sztrók”-nak hívják, így emlegetik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

Amikor katéterrel mérik a vérnyomást

Társbetegségek 2021.06.25.

A tüdőverőér hipertóniája nehezen diagnosztizálható, súlyos következményekkel járó ritka kórállapot. Bármely életkorban, bárkinél megjelenhet, ám főként nőknél fordul elő. Szakemberek 250 felismert betegről tudnak, tényleges számukat duplájára becsülik. A vérkörökről, az erekben mérhető nyomásról, a magas érték fennállásának veszélyeiről sokan mindent tudni vélnek. Értik, hogy azért vérkör, mert a „rendszer” körben keringeti a vért, így juttatva el a benne lévő létfontosságú oxigént a sejtekhez, a szervezet minden pontjára. Az kevésbé biztos, hogy ez a tudás a „nagy” mellett, a szív és a tüdő között keringető funkciót ellátó „kis” vérkörre is vonatkozik-e.

A horkolás is betegség

Társbetegségek 2021.06.25.

Kulcsszavak: hipertónia, alvászavar, horkolás, obstruktív alvási apnoe

Beállították a vérnyomásom. Nehezen ment, de sikerült. Rendben is lenne, már ami a nappalt illeti. De az éjszakával valami nem stimmel. Ezt a huszonnégy órás vérnyomásmérés (ABPM) mutatta ki. Az ABPM egy olyan pici készülék, amit vérnyomásmérő mandzsettával rögzítenek, állandóan rajta van az emberen, mint egy hordozható CD-lejátszó. Nappal 15 percenként, éj- jel félóránként mérést végez. Az orvos a sok-sok mérést (ha jól sikerül a vizsgálat, kb. 80-at) egy számítógépes program segítségével kiértékeli.

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei

Társbetegségek 2021.06.25.

kulcsszavak: obstruktív alvási apnoe, horkolás, CPAP

Mi az alvási apnoe? Kiknél fordul elő?
Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van. Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, melynek során a légzés, alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Az „apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti „légvétel nélküli”. 

A magas vérnyomás és a hangulati élet zavarai

Társbetegségek 2021.06.25.

A hangulatzavar számos híres művész életét keserítette meg: Vörösmarty Mihály, Ernest Hemingway,
Viktória királynő, Marilyn Monroe, Amy Winehouse és még sorolhatnánk a depresszióban szenvedő
hírességek nevét. A betegség azonban nem csak a művészek „kiváltsága”, a lakosság 20 százaléka
életének során egy-két hetes depresszív állapotot él át, és körülbelül 5-10 százaléknál tartósabb ideig
áll fenn a depresszió. Az idézett Babits Mihály-vers jól példázza, hogy mit is érez az, akit bezár saját
hangulatának börtöne. A depressziós világgal való kapcsolatát mintha egy hatalmas erő vezérelné,
ilyenkor a saját akarat elveszik, a cselekvésekhez szükséges energia eltűnik. A külső szemlélő sokszor
véli úgy, hogy a beteg lusta, nem akar meggyógyulni, nem tesz érte semmit, hogy jobban legyen,
nehéz megérteni, hogy a betegség lényege pont az, hogy hiányzik a „motor”, az akarat, ami az élet
irányításához kell.

A boka/kar index meghatározásának jelentősége

Társbetegségek 2021.06.25.

A szív- és érrendszeri megbetegedések óriási kihívást jelentenek a társadalmak egészségügyi rendszerei számára. A nemcsak a halálozásban, hanem a maradandó egészségkárosodásban is megnyilvánuló elváltozások korai felismerése elengedhetetlen a megelőzésben. A szív- és érrendszeri betegségek alapjául szolgáló érelmeszesedés az egész szervezetet érinti. Az agyi erek, a szív koszorúerei mellett az alsó végtag ereinek megbetegedése az ún. perifériás érbetegség a legfenyegetőbb. Az alsó végtagi erek szűkületekor a végtagi vérellátás károsodik. A betegség első fázisában a betegek tünetmentesek, ekkor a napi aktivitást a keringési zavar nem korlátozza. Később a keringészavar fokozódásával a járáskor keletkező többlet vérkeringési igényt a beszűkült érpálya kielégíteni már nem tudja. Ekkor a fizikai terhelés fájdalmat kelt az alsó végtagban, ami a beteget megállásra készteti. A betegség előrehaladtával az alsó végtagi fájdalom állandósulhat, majd a vérellátás zavara miatt fekély, üszkösödés jelentkezhet.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink