Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hipertónia és nyári folyadékfogyasztás

Általános 2022.09.02.

A magas vérnyomással diagnosztizált pácienseknek különös figyelmet kell fordítani a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztásra. A szervezet megfelelő hidratáltsága a meleg nyári időszakban kiemelten fontos. Testünk legnagyobb összetevője a víz, mely a testtömeg 55-70%-át teszi ki életkor és nem függvényében.

Nyári frissítő ital receptek

Általános 2022.08.25.

Az emberi szervezetnek sok folyadékra van szüksége, különös tekintettek a melegebb időszakokban. Sok féle frissítőt készíthetünk otthon kevés hozzávalóból, még is zamatos hűsítő italt kapunk cserébe.

Néhány tipp a nyári italok elkészítéséhez.

Frissítő recept a kapcsolt dokumentum alatt olvasható!

Magasvérnyomás-betegség és transzplantáció

Általános 2022.08.25.

Az OVSZ (Országos Vérellátó Szolgálat) adatai alapján 2020-ig több, mint 11.000 szervátültetés (transzplantáció) történt Magyarországon. A legtöbbet veseátültetésből végeztek, ugyanakkor sok máj-, szív-, hasnyálmirigy- és tüdőátültetés is volt.

Az első szervátültetésre 1962-ben Szegeden került sor, dr. Németh András végzett vesetranszplantációt.

„Jaj, úgy élvezem én a strandot…”

Általános 2022.08.22.

Többségünk nemcsak a régi slágert, de az érzést is jól ismeri. Nyáron jólesik egy hűsítő csobbanás. Hűvösebb időben egy jó forró fürdő, ücsörgés a termálmedencében, egy kellemes szaunázás, amire vágyunk. Jelen írásunkban az utóbbiakról lesz szó.

Időskor és magasvérnyomás-betegség (hypertonia)

Általános 2022.08.22.

A magyarországi lakossáság kissé több mint 20%-át a 65 éven felüli népesség teszi ki. Ezen populáció kétharmadában jellemző az időskori magasvérnyomás jelenléte (140/90 Hgmm-nél magasabb), mely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb és legfontosabb rizikó tényezője.

A manopauzát követően a nemi különbség fokozatos megszűnésével a férfiakat és nőket is hasonló mértékeben érinti a vérnyomás emelkedése.

Mit vigyek magammal az orvosi vizitre?

Általános 2022.08.22.

A magasvérnyomás-betegség gondozásában rendkívül fontosak a meghatározott időközönként sorra kerülő konzultációk az orvosi rendelőben. Ilyenkor van alkalom arra, hogy a páciens és az egészségügyi szakember közösen megbeszéljék az elmúlt időszak eseményeit, illetve közösen kialakítsák a következő vizitig a kezelési stratégiát.

Ahhoz, hogy ezek a találkozások igazán hasznosak legyenek érdemes felkészülten érkezni! Mit is jelent ez?

Millió lépés az életért 2.0 – A szív útja kihívás

Általános 2022.08.19.

Millió lépés az életért 2.0 - A Szív útja kihívás egy társadalmi célú egészség kampány, amelyben a résztvevők megismerhetik a szív és érrendszer működését, betegségeinek megelőzését, a szívátültetés történetét, miközben 10 héten át mozogva fittebbek, egészségesebbek lesznek. 

Artériás öregedés és megelőzésének lehetőségei

Általános 2022.06.15.

Kérem tekintsék meg videónkat az artériás öregedés és megelőzés lehetőségeiről.

"Testünknek létezik egy része amely, általában észrevétlen marad, nem is gondolunk rá: az artériák"

A videót megtekintheti ide kattintva!

Járványkörkép gyógyszerészszemmel

Aktualitások 2021.06.26.

2019 decemberében a közép-kínai Vuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A rendkívül nagy fertőzőképességgel bíró, új vírusos, légzőszervi megbetegedés kórokozóját azonosították az egészségügyi hatóságok. Egy membránburokkal rendelkező RNS-vírusról van szó, amely a koronavírusok törzsébe tartozik, közeli rokonságot mutat a korábban már megbetegedéseket okozó SARS- (2002) és MERS-koronavírussal (2012).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezték el.

Szív- és érrendszeri prevenció karantén idején

Aktualitások 2021.06.26.

El tudnak képzelni egy olyan munkahelyet, ahol a tagok szinte egy emberként lélegeznek és gondolkodnak, ténykednek? Zuglóban egy ilyen hely biztosan van, ez pedig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI).

A járványügyi vészhelyzet válaszút elé állított minket, és feltette a kérdést, hogy akkor lássuk, mit tud kihozni egy jó csapatból egy kényszerhelyzet? Elmondható, hogy mára valósággá vált az elképzelhetetlen, vagyis minden szolgáltatásunkat online formában működtetjük a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink