Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Betegtájékoztató cikkek
A cikkek támogatója:
berlin chemie

A kéziratokban leírtak a szerzők saját véleményét tükrözik.


 • Az érrendszer, a vérnyomás fogalma
 • A vérnyomás mérése, jelentősége, a hipertónia tünetei
 • A hipertónia kivizsgálása
 • A hipertónia kezelése, gondozása
 • Hipertónia és társbetegségek
 • Gyermekkori, serdülőkori hipertónia
 • Életmódváltás, tanácsok

Szív- és érrendszeri prevenció karantén idején

Szécsi Emese

Hypertonia Magazin 2020/1.

El tudnak képzelni egy olyan munkahelyet, ahol a tagok szinte egy emberként lélegeznek és gondolkodnak, ténykednek? Zuglóban egy ilyen hely biztosan van, ez pedig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI).

A járványügyi vészhelyzet válaszút elé állított minket, és feltette a kérdést, hogy akkor lássuk, mit tud kihozni egy jó csapatból egy kényszerhelyzet? Elmondható, hogy mára valósággá vált az elképzelhetetlen, vagyis minden szolgáltatásunkat online formában működtetjük a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

Teljes cikk

Járványkörkép gyógyszerészszemmel

Dr. Biczó Ágota

Hypertonia Magazin 2020/1.

2019 decemberében a közép-kínai Vuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A rendkívül nagy fertőzőképességgel bíró, új vírusos, légzőszervi megbetegedés kórokozóját azonosították az egészségügyi hatóságok. Egy membránburokkal rendelkező RNS-vírusról van szó, amely a koronavírusok törzsébe tartozik, közeli rokonságot mutat a korábban már megbetegedéseket okozó SARS- (2002) és MERS-koronavírussal (2012).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezték el.

Teljes cikk

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Barabás Mónika

Hypertonia Magazin 2020/1.

Az életünket külső és belső történések egyaránt befolyásoljak. A külső behatás alatt azokat a helyzeteket értem, ami felett viszonylag kevés kontrollom van, ilyen lehet pl. hogy várakozom a dugóban, vagy esős reggelre ébredek. Persze nem azt mondom, hogy én ebben a cselekedetben nem vagyok jelen, de vannak helyzetek, amikre nem tudok hatást gyakorolni, azaz nem tudom magát a helyzetet megváltoztatni. Nem tudom a dugót megszüntetni, és nem tudok napfényt varázsolni az esőben.

És itt jön a belső befolyásolásom, azaz a szabad belső döntésem afölött, ahogy én a külső helyzetemre reagálok. Bizonyára észrevette már magán, hogy voltak olyan napjai, amikor nyugodtabban reagált egy városi dugóra, és lehet, volt olyan is, amikor feszültebb volt. Tehát a gondolkodása, ahogy a helyzetet értékeli, kihatással van arra, hogyan érzi magát. Minél inkább elégedettnek érzi magát a világgal, annál inkább jelennek meg kellemes érzések önben, és ez igaz a fordítottjára is, minél inkább elégedetlen a körülményeivel, önmagával, annál nagyobb valószínűséggel megy bele egy negatív érzelmi spirálba, ami egyre mélyebbre fogja önt vinni.

Teljes cikk

Türelem jó vérnyomást terem

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2017/2-3.

A magas vérnyomás minden harmadik ember betegsége Magyarországon. Így akik a cikkemet olvassák, nagy eséllyel tudják, hogy van ez a betegségük. Amennyiben azt gondolják, hogy nincs, de egy éven belül nem mérték vagy mérették meg a vérnyomásukat, minél előbb pótolják!
A normális vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm. Ideális esetben 65 éves korig 120–130 Hgmm a felső érték (szisztolé), 70–80 Hgmm az alsó érték (diasztolé), míg 65 év lelett 130-140 Hgmm-re módosul az optimális felső érték tartomány. Természetesen a vérnyomás nem egy vízszintes vonal, hanem normálisan is ingadozó értékeket mutat. Befolyásolhatja a testmozgás, az idegállapot, a stressz, az alvásminőség, az időjárás, betegségek stb.

Teljes cikk

Magyar lakosság és a hipertóniás betegek jellemzői

Prof. Dr. Kiss István

Hypertonia Magazin 2017/2-3.

Családban, társaságban is többet kellene beszélnünk a magasvérnyomás-betegségről. A hipertóniás betegek jellemzői, tulajdonságai meghatározók az eredményes kezelés, a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzése szempontjából. Átlagosan kétévente a Magyar Hypertonia Társaság „látleletet” készít a magas vérnyomásban szenvedő betegekről, és megpróbálja felfedezni a rejtett, nem ismert hipertóniás egyéneket is. A magyar hipertónia regiszterbe ilyen jellegű adatfelvétel legutóbb 2015-ben történt, a szűrővizsgálatok pedig azóta is folyamatosan zajlanak.

Teljes cikk

Az ABPM jelentősége és alkalmazása

Dr. Légrády Péter

Hypertonia Magazin 2017/2-3.

Már az 1960-as években felmerült az igény olyan vérnyomásmérési módra, amellyel a méréskor az orvosi/nővéri jelenlét kiküszöbölhető, de mégis magas színvonalú, pontos méréseket lehet végezni, könnyű a használata, nem túl drága, szigorú nemzetközi protokollok által jóváhagyott, automata, kifinomult elektronikájú és megbízható teljesítményt nyújt. Erre az igényre válaszul született meg az ún. ambuláns vérnyomásmonitor (ABPM = ambulatory blood pressure monitor). Az ABPM segít a hipertónia diagnosztikájában, súlyosságának megállapításában, a terápia kialakításában. A mérés automatikus, és így nem kell a méréshez köthető „vészreakció” megjelenésével számolni. A hétköznapi élet során a napi rutin megszakítása nélkül lehet mérni többször egymás után a vérnyomást.

Teljes cikk

Miért kell mérni a középiskolások vérnyomását?

Dr. Szabó László

Hypertonia Magazin 2017/2-3.

A serdülőkor nehéz időszak. A nemi hormonok termelődése, a gyors testi növekedés és hízás, a nemi átalakulás a 14–18 éves, középiskolai időszakra esik, amikor a pályaválasztás miatt az iskolai teljesítmény nagyon fontos. Sokan ingerlékenyek, összevesznek a szülőkkel. Az iskolai teljesítmény is romolhat. Mindenki mondja, persze, a hormonális változás megzavarja a fiatalokat, azért ilyenek. Ugyanakkor, ha valakinek magasabb a vérnyomása, akkor ingerlékeny, veszekedős, romlik a teljesítménye… Nagyon hasonlóak a tünetek.

Teljes cikk

Néhány gondolat röviden a hipertóniáról

Prof. Dr. Kiss István

Hypertonia Magazin 2017/1.

Nincs panaszom, nem érzek semmi különöset, a közérzetem nem változott. Miért kellene orvoshoz menjek, és miért kellene vizsgáltatnom magam?
Ezek a kérdések mindennaposak, amelyeket vagy magunknak, vagy a környezetünkben élőknek teszünk fel. És ha egy kicsit is törődünk magunkkal, akkor tudnunk kell arról is, hogy tünet- és panaszmentesen mekkora kockázatot hordozunk magunkban, amely lassan, de mindenképpen tönkreteszi szervezetünket. A hipertóniáról beszélünk, amely ma már népbetegség, az egyének sokaságát érinti. Magyarországon az ismert hipertóniás betegek száma 3,5 millió körülire becsülhető. Ezenkívül van még legalább 0,5–1 millió lakos, aki nem tud betegségéről. A hipertónia oka az érfal elmeszesedése, rugalmasságának elvesztése elsősorban időskorban, valamint a szívizom és a vese működésének megváltozása. Az okok között szerepel az elhízás is.

Teljes cikk

Népegészségügyi prevenció Magyarországon - A magyar lakosság egészségi állapota statisztikai adatok tükrében

Prof. Dr. Kiss István

Hypertonia Magazin 2017/1.

2017-ben 74 szakmai szervezet összefogásával tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálta és vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. A program hét év alatt 1315 helyszínen több mint 5 millió vizsgálatot végzett, 400 ezer látogatót fogadott, a kitöltött kérdőívek száma meghaladta a 10 milliót.

Teljes cikk

A beteg és a családorvos szerepe a hipertóniás sürgősségi állapotok megelőzésében

Dr. Nemcsik János

Hypertonia Magazin 2016/3.

Hipertóniás sürgősségi állapotnak nevezzük a súlyos szervi elváltozással nem járó extrém vérnyomásemelkedést. Az ehhez kapcsolódó ritkább, de életveszélyes kórkép a hipertóniás krízis, amikor az extrém vérnyomás-emelkedéshez szervkárosodás társul. Ilyen a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az aortarepedés, az akut veseelégtelenség, a terhességi görcsállapot vagy a jelentős artériás vérzés.

Teljes cikk

Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatása a testsúlyra és a vérnyomásra

Prof. Dr. Jermendy György

Hypertonia Magazin 2016/3.

A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentés, hiszen ezeket a készítményeket azért választjuk, hogy a diabétesz alapvető jellegzetességét, az emelkedett vércukorértékeket a normális tartományhoz közelítsük. Mivel a cukorbetegek jó része emellett hipertóniás, túlsúlyos, gyakran elhízott, kezeléskor célszerű olyan antidiabetikumot választani, amely a társbetegségeket is előnyösen befolyásolja.

Teljes cikk

A terápiarezisztens hipertónia

Dr. Légrády Péter

Hypertonia Magazin 2016/2.

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) világszerte népbetegség. Magyarországon 1999 és 2011 között a felnőtt (19 év feletti) magasvérnyomás-betegek száma a kétszeresére nőtt, napjainkban a számuk mintegy 3,5 millió. A magyar hipertóniás betegek fele a kezelés ellenére nem érte el a kitűzött értéket 2005–2009 között. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság egyik fontos célkitűzése, hogy minél több hipertóniás beteg jól beállított, azaz kontrollált vérnyomással éljen. Ezért is indult útjára az „Éljen 140/90 Hgmm alatt” program, melynek során évről évre folyamatosan javult a célértéket elérő hipertóniás betegek aránya – 2004-ben 27, 2005-ben 39, 2007-ben 44 és 2010-ben 48–58 százalék. Még mindig vannak azonban olyan hipertóniások, akiknek a vérnyomása a céltartomány – azaz 140/90 Hgmm – feletti. Ennek nagyon sok oka lehet, az egyik, hogy a beteg magas vérnyomását nem sikerül rendezni, azaz terápiarezisztens.

Teljes cikk

Időskori hipertónia kezelésének sajátosságai

Prof. Dr. Székács Béla

Hypertonia Magazin 2016/2.

Az időskori hipertónia ma már fontos önálló témakör, kezelése tudományos vizsgálatok eredményeire támaszkodó, sok-sok vitával létrehozott módszertani útmutatókon alapul. Ez a betegellátási profil igen magas szintű, sok tapasztalatra épülő orvosi felkészültséget igényel. A hatalmas és részben ellentmondásos témakörre tekintettel az időskori hipertóniát egy kiemelt kérdésre adott válaszblokkokkal és kapcsolódó részletekkel kíséreljük meg a nem szakértő olvasónak bemutatni.

Teljes cikk

A hipertónia gyógyszeres kezelése

Dr. Farsang Csaba

Hypertonia Magazin 2016/2.

A hipertónia betegség az egész szervezet kóros állapota. A kezelésére alkalmazott gyógyszerek vagy a perctérfogatot, vagy a perifériás érellenállást, vagy mindkettőt csökkentik. Nem elég azonban csak a vérnyomást csökkenteni. A kezelés célja az is, hogy megelőzzük a hipertónia okozta szervi károsodásokat/szövődményeket, meghosszabbítsuk a betegek életét, lehetőség szerint javítsuk a társuló egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, krónikus vesebetegségek, érelmeszesedés) és kóros anyagcserével járó állapotok kórélettani folyamatait és tüneteit, vagy legalább ne rontsuk ezeket, valamint javítsuk a betegek életminőségét. Ezáltal a teljes kockázatot csökkenthetjük, ami magában foglalja a magas vérnyomással kapcsolatos megbetegedési és halálozási kockázat csökkenését.

Teljes cikk

Hipertóniás betegek és nyári veszélyek

Dr. Antalics Gábor

Hypertonia Magazin 2016/2.

Évek óta megfigyelhető praxisomban is, hogy betegeink vérnyomása nem csak a nap 24 órájában mutat változást, hanem befolyásolják az évszakváltások is. Ez leginkább az egyre melegedő nyári napokban nyilvánul meg.

Teljes cikk

Hipertónia cukorbetegségben – gyakori kérdések

Prof. Dr. Jermendy György

Hypertonia Magazin 2015/3.

A hipertónia és a cukorbetegség (diabétesz) meglehetősen gyakran társul egymással. Egyik fajtája, a 2-es típusú (felnőtt- vagy időskori) cukorbetegség meglehetősen gyakran társul magasvérnyomás-betegséggel, egyes felmérések szerint a betegek csaknem 90 százalékában együtt lehet megtalálni a cukorbetegséget és a magas vérnyomást. Az 1-es típusú (gyermek-, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődő) cukorbetegség esetén magas vérnyomást sokkal ritkábban, általában csak a cukorbetegség veseszövődményének kialakulásakor látunk. Érdemes néhány gyakran feltett kérdést áttekinteni ebben a témakörben.

Teljes cikk

A vérnyomásmérés optimalizálása és buktatói

Dr. Tislér András

Hypertonia Magazin 2015/3.

A magasvérnyomás-betegség felismeréséhez és megfelelő szintű kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy tisztában legyünk az alapvető fogalmakkal, valamint a vérnyomásmérés technikai tudnivalóival.

Teljes cikk

A beteg-együttműködés a sikeres terápia záloga

Dr. Simonyi Gábor

Hypertonia Magazin 2015/2.

Minden betegség gyógyszeres kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, javaslatait. Ennek az együttműködésnek a jellemzésére a terápiahűség kifejezést használjuk. A különböző vizsgálatok szerint a gyors lefolyású betegségek (pl. influenza, hólyaghurut, megfázás stb.) esetén jobb a terápiahűség, mint a hosszan tartó, krónikus betegségek kezelése során. A tartós betegségben szenvedők gyakran élethosszig tartó gyógykezelésre, gyógyszerszedésre szorulnak a megfelelő terápiás eredmény eléréséhez, majd fenntartásához. Ez az eredmény azonban a beteg számára sokáig alig észrevehető előnyöket hoz, ugyanakkor jelentősége igen nagy. A magasvérnyomásbetegség kezelésével és a vérnyomásértékek megfelelő szinten tartásával hosszú távon olyan előnyök jelentkeznek, mint a stroke (agyszélhűdés), a szívizom-infarktus vagy a krónikus vesebetegség megelőzése. Mindezen betegségek nagy valószínűséggel elkerülhetők lesznek, ha a beteg az orvos utasításainak megfelelő adagban és gyakorisággal szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszert vagy gyógyszereket.

Teljes cikk

Legyen egészséges, sportoljon és egyen!

Katona Sára, Dr. Lichthammer Adrienn, Veresné Dr. Bálint Márta

Hypertonia Magazin 2015/2.

Létezik egy „csodaszer”, amelynek számos jó hatása van az egészségi állapotunkra. Többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, valamint egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Ezen állapotok kezelésében gyakran önállóan, vagy egyéb kezelési módok kiegészítőjeként is eredményes lehet. Karbantartja testsúlyunkat, fitt és vonzó külsőt eredményez, és jókedvünket is biztosítja. Ez a csodaszer pedig nem más, mint a testmozgás.

Teljes cikk

Hogyan segítheti az internet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését?

Schmidt Judit

Hypertonia Magazin 2015/1.

A megelőzés hazánkban a számos egészségügyi kampány ellenére még mindig gyermekcipőben jár: akkor fordulunk orvoshoz, ha már valami konkrét fizikai tünetet észlelünk magunkon. Pedig nemcsak a látható, észlelhető elváltozások esetén szükséges a fokozott elővigyázatosság, de a családunktól örökölt hajlamok vagy életmódunk apróbb elemei is fokozhatják az egyes betegségek kockázatát. Jó hír: létezik olyan előszűrési módszer, amely egyszerű, fájdalommentes és bárhol elvégezhető.

Teljes cikk

Az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter legújabb eredményei: EReink Védelmében

Dr. Farkas Katalin, Prof. Dr. Kiss István

Hypertonia Magazin 2015/1.

A szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatának felmérésében nagy jelentősége van a tünetmentes érelváltozások kimutatásának. A már kialakult, de még tünetmentes érbetegség széleskörű szűrésére alkalmas módszer a boka/kar index mérése.

Teljes cikk

A hipertónia okozta szövődmények megelőzése

Dr. Liziczai Imre

Hypertonia Magazin 2015/1.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. A vérnyomás beállítása rendkívül fontos, mert ezzel az érrendszeri betegségek kialakulását késleltethetjük, a fennálló elváltozások romlását lassíthatjuk. Sőt a kialakult cél- szervkárosodások nagy részét akár vissza is lehet fordítani. A hipertónia káros hatása több szervet érinthet, és különböző tüneteket okozhat. Az érintett szervek, szervrendszerek károsodását hívjuk célszerv-károsodásnak.

Teljes cikk

Gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása veszélyes lehet

Dr. Székely Gábor

Hypertonia Magazin 2014/4.

Amikor vényköteles vagy vény nélkül vásárolható gyógyszereket kapunk/szedünk, számos esetben előfordulhat, hogy vitamint, ásványi anyagot vagy egyéb étrend-kiegészítőt is fogyasztunk. Gondolt-e már arra bárki, hogy mindezek együttes alkalmazása veszélyekkel is járhat?

Teljes cikk

A szív- és érrendszer egészsége érdekében: az egészséges diéta alapjai

Dr. Benczúr Béla

Hypertonia Magazin 2014/4.

Az ateroszklerózis, vagyis az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti változatlanul a vezető halálokot világszerte. A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik; Európában a 75 évnél fiatalabb populációban mintegy 40 százalékban szív- és érrendszeri okok állnak a halálozás mögött. Bár a fejlettebb országokban csökken a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, Közép- és Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas.

Teljes cikk

A kálium és a hipertónia

Prof. Dr. Bajnok László

Hypertonia Magazin 2014/4.

A kálium alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek. Utóbbira példa, hogy míg a nátriumtartalmú konyhasóban dús étrend a magas vérnyomás kialakulásában és fenntartásában alapvető szerepet játszik, ezzel szemben a káliumban gazdag étrend jótékony hatású. Ezek alapján felvetődik a konyhasó élelmiszerekben való általános helyettesítése káliumtartalmú sóval. Az eddigi ilyesfajta tudományos próbálkozások adatai azonban nem olyan meggyőzők, hogy ez általánosan javasolható lenne.

Teljes cikk

Az otthoni vérnyomásmérés - Sokan tudják, és mégis kevesen csinálják

Dr. Barta László

Hypertonia Magazin 2014/3.

Gábor egy hónapja költözött az élettársához, ekkor keresett fel először. Panasza nincs, 47 éves, magas, sportos alkatú. Vizsgálata során kóros eltérést nem találtam, csak a 165/95 Hgmm-es magas vérnyomását. Néhány percnyi beszélgetést követően már 155/90 Hgmm-t mértünk.

Teljes cikk

Keringési betegségek táplálkozással összefüggő tényezői - Tegyen szíve egészségéért!

Antal Emese

Hypertonia Magazin 2014/3.

Érelmeszesedés, kóros vérzsírszintek, magas vérnyomás, infarktus, agyi érkatasztrófa – rettegett szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a legtöbb halálesetet okozzák szerte a világon. Sajnos a statisztikák szerint az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, valamint a túlzottan stresszes életvitel szoros összefüggésben áll ezekkel a betegségekkel.

Teljes cikk

Ikervizsgálatok eredményei hipertóniás betegekben

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos

Hypertonia Magazin 2014/1.

Az egy- és kétpetéjű ikrek az utóbbi évszázadban folyamatosan az érdeklődés középpontjában állnak: tudósok különböző betegségek – így a magas vérnyomás – esetén is felteszik a kérdést: örököljük, vagy a környezeti hatások határozzák meg őket?

Teljes cikk

A boka/kar index meghatározásának jelentősége

Dr. Kolossváry Endre

Hypertonia Magazin 2014/1.

A szív- és érrendszeri megbetegedések óriási kihívást jelentenek a társadalmak egészségügyi rendszerei számára. A nemcsak a halálozásban, hanem a maradandó egészségkárosodásban is megnyilvánuló elváltozások korai felismerése elengedhetetlen a megelőzésben. A szív- és érrendszeri betegségek alapjául szolgáló érelmeszesedés az egész szervezetet érinti. Az agyi erek, a szív koszorú- erei mellett az alsó végtag ereinek megbetegedése az ún. perifériás érbetegség a legfenyegetőbb. Az alsó végtagi erek szűkületekor a végtagi vérellátás károsodik. A betegség első fázisában a betegek tünetmentesek, ekkor a napi aktivitást a keringési zavar nem korlátozza. Később a keringészavar fokozódásával a járáskor keletkező többlet vérkeringési igényt a beszűkült érpálya kielégíteni már nem tudja. Ekkor a fizikai terhelés fájdalmat kelt az alsó végtagban, ami a beteget megállásra készteti. A betegség előrehaladtával az alsó végtagi fájdalom állandósulhat, majd a vérellátás zavara miatt fekély, üszkösödés jelentkezhet.

Teljes cikk

A magas vérnyomás és a hangulati élet zavarai

Faludi Viktória

Hypertonia Magazin 2014/1.

A hangulatzavar számos híres művész életét keserítette meg: Vörösmarty Mihály, Ernest Hemingway, Viktória királynő, Marilyn Monroe, Amy Winehouse és még sorolhatnánk a depresszióban szenvedő hírességek nevét. A betegség azonban nem csak a művészek „kiváltsága”, a lakosság 20 százaléka életének során egy-két hetes depresszív állapotot él át, és körülbelül 5-10 százaléknál tartósabb ideig áll fenn a depresszió. Az idézett Babits Mihály-vers jól példázza, hogy mit is érez az, akit bezár saját hangulatának börtöne. A depressziós világgal való kapcsolatát mintha egy hatalmas erő vezérelné, ilyenkor a saját akarat elveszik, a cselekvésekhez szükséges energia eltűnik. A külső szemlélő sokszor véli úgy, hogy a beteg lusta, nem akar meggyógyulni, nem tesz érte semmit, hogy jobban legyen, nehéz megérteni, hogy a betegség lényege pont az, hogy hiányzik a „motor”, az akarat, ami az élet irányításához kell.

Teljes cikk

Az egészségközpontú szemlélet fontossága a mindennapi gyakorlatban

Dr. Vályi Péter

Hypertonia Magazin 2013/4.

A rendelésen a magas vérnyomásban, cukorbajban szenvedő, szélütésen, szívinfarktuson átesett beteggel beszélgetek. Elmagyarázom, milyen fontos lenne betartani a diétát, többet mozogni, a gyógyszereket is rendszeresen szedni, röviden elmondom, hogyan hatnak, milyen előnyös hatásuk van. Megértően bólogat. Elkezdünk arról beszélgetni, ha betartja a megbeszélteket, egyre erősebb lesz, újból dolgozhat a kertjében, meg tudja rendszeresen látogatni az unokáit, tud majd játszani velük, rendszeresen el tud járni a templomba, képes lesz újból részt venni az ulti-partikon. Szeme csillogni kezd, mosolyog. Csak annyit jegyez meg – Megegyeztünk, doktor úr!

Teljes cikk

Megelőzés, avagy tudatos életmód

Dr. Fejes Imola

Hypertonia Magazin 2018/2.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentős részének a kialakulása jelentős részben megelőzhető lenne egy tudatosan helyes életmóddal. Az egészségnek négy befolyásoló tényezője van: a biológiai-genetikai adottságok, az életmód, a környezeti tényezők és az egészségügyi ellátás. Az életmódnak van a legnagyobb jelentősége, azaz nagyon sokat tehetünk mi magunk az egészségünk megőrzésért. A klasszikusnak mondható életmódbeli tényezők a következőek: az egészséges táplálkozás megfelelő folyadék bevitellel, a rendszeres testmozgás, a pihenés, a stressz kezelés és a káros szenvedélyek mellőzése. Az egészséges táplálkozáshoz szervesen hozzátartozik a megfontolt bevásárlás is, mert időt, pénzt takaríthatunk meg és még a környezetünket is kímélhetjük. Bővítsük és tartsuk naprakészen az ismereteinket rendszeresen az egészséges, kiegyensúlyozott életmódról és legyünk tudatosak, hogy egészséges, hosszú, boldog életet élhessünk.

Teljes cikk

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról

Dr. Tislér András

Hypertonia Magazin 2013/3.

Mi a vérnyomás?
Az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért a szív a verőereken (artériákon) keresztül pumpálja a szövetekhez. A vérnyomás a szív munkája által létrehozott, az erek falát belülről feszítő nyomás, amely a keringés fennmaradásának elengedhetetlen feltétele. A vérnyomás nagyon változékony, értékét számos tényező befolyásolja, pl. éjszaka alacsonyabb, lelki vagy fizikai terhelés növeli. A kor előrehaladtával a vérnyomás szinte mindenkiben növekszik.

Teljes cikk

Diuretikumok (vízhajtók)

Prof. Dr. Radó János

Hypertonia Magazin 2013/3.

Korábbi cikkünkben felsoroltuk a vízhajtók fajtáit és azt, hogy hogyan hatnak ezek a gyógyszerek az emberi vesekülönböző részeiben. (Sóhajtó vízhajtó – avagy a vízhajtók szerepe magasvérnyomás-betegségben. Hypertonia Magazin 2009/3, 23–24. oldal.) Ezúttal arra összpontosítunk, hogy melyek azok a gyakorlati szempontok, amelyeket a vízhajtók használatakor figyelembe kell vennünk, különös tekintettel arra, hogy bizonyos felfogások az ajánlásokban változnak. Egyben kiegészítjük korábbi munkánkat a magasvérnyomás-betegséggel együttesen előforduló vizenyőben (ödémában) adott vízhajtókra vonatkozó adatokkal. A hipertónia nem ritka együttes előfordulása más (szív?, máj?, vese?) betegségekkel ugyanis e gyógyszercsoport egyéb alkalmazásainak ismereteit is indokolja.

Teljes cikk

Sóérzékenység és étrend

Tajti Éva, dietetikus

Hypertonia Magazin 2017/1.

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom olyan hipertóniás betegekkel, akik a sószegény étrend oktatásakor azt kérdezik: ha ő nem sóérzékeny, miben segít az életmódváltás, a sószegény étrend? Ők úgy tudják, vannak sóra érzékeny és sóra nem érzékeny emberek, és ez öröklődik.
Ennek a kérdésnek részben örülök, mert ez azt jelenti, a betegek egyre tájékozottabbak, egyre többet akarnak megtudni betegségükről, de egyben elszomorít, hogy a hasznos információknak csak egy részét fogadják meg.

Teljes cikk

Néhány gondolat röviden a hipertóniáról

Prof. Dr. Kiss István

Hypertonia Magazin 2017/1.

Nincs panaszom, nem érzek semmi különöset, a közérzetem nem változott. Miért kellene orvoshoz menjek, és miért kellene vizsgáltatnom magam?

Teljes cikk

Megelőzhető-e az amputáció?

Prof. Dr. Járai Zoltán

Hypertonia Magazin 2017/1.

Az alsó végtagi, ún. perifériás verőérbetegség („érszűkület”) az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy idősekben (a 65 év feletti korosztályban) gyakorisága ugrásszerűen megnő.

Teljes cikk

Radiológiai vizsgálatok szerepe a magas vérnyomásban

Dr. Botos Erzsébet, Dr. Bata Pál, Dr. Bérczi Viktor

Hypertonia Magazin 2013/3.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők nagy részében a betegséget okozó tényező egyértelműen nem határozható meg. Öt-tíz százalékukban azonban a vérnyomás-emelkedést kiváltó ok megtalálható. Idetartoznak azok az esetek, amelyekben a vese vagy a vese erek elváltozásai vezetnek magas vérnyomáshoz. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a hosszú ideig fennálló magas vérnyomás nemcsak a szív és az agy ereire ró kóros mértékű terhelést, hanem a vesékre is károsító hatású, akár veseelégtelenség is kialakulhat.

Teljes cikk

Derült égből… Pánikbetegség és a magas vérnyomás

Faludi Viktória

Hypertonia Magazin 2013/3.

A beteg-együttműködés javításában a napjában egyszer alkalmazott, hosszú hatású, kevés mellékhatással járó készítmények, a fix kombinációk térhódítása napjaink orvoslásának egyértelműen kedvező változása. A kombinációs kezelés szükségessége, gyakorisága és mértéke adott teret – számos ellenző és kételkedő ellenére – a fix kombinációs kezelés bevezetésének.

Teljes cikk

Hatóanyagok fix kombinációban
A szív- és érrendszeri kockázat sikeres csökkentése

Dr. Barna István

Hypertonia Magazin 2013/1.

A beteg-együttműködés javításában a napjában egyszer alkalmazott, hosszú hatású, kevés mellékhatással járó készítmények, a fix kombinációk térhódítása napjaink orvoslásának egyértelműen kedvező változása. A kombinációs kezelés szükségessége, gyakorisága és mértéke adott teret – számos ellenző és kételkedő ellenére – a fix kombinációs kezelés bevezetésének.

Teljes cikk

ABPM haszna - a magasvérnyomás gyógyítása során

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2018/2.

A vérnyomás betegség diagnosztikája (kivizsgálása), és terápiája (kezelése,) folyamatában az Ambuláns Vérnyomás Monitorozás (ABPM ) ma már nélkülözhetetlen eszköz.
Nélküle nem lehet, és felületes, akár a kivizsgálás, akár a kezelés gyógyszereit meghatározni.
Amikor megtervezem a gyógyítást, mindig sort kerítek erre a vizsgálatra is. Megbeszélem pácienseimmel, hogy egy alkalommal, rögtön az elején, majd a gyógyszeres beállítás ellenőrzésére szeretném a műszert felrakni. A legtöbben azonnal elfogadják, hallottak a vizsgálatról, vagy esetleg régebben már csináltak is náluk ilyet. Néhányan azonban ódzkodnak, mert nem ismerik a menetét.

Teljes cikk

A magasvérnyomás-betegség jellemzői terhességben

Prof. Dr. Rigó János

Hypertonia Magazin 2012/4.

A terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás speciális állapot, mert egyaránt befolyásolhatja az anya és a magzat egészségi állapotát. A várandósság alatt magas vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás értéke eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. A különböző típusú és súlyosságú hipertónia a terhes nők közel 15 százalékát érinti.

Teljes cikk

Sport és hipertónia

Dr. Sidó Zoltán

Hypertonia Magazin 2012/4.

A hipertónia az egyik leggyakrabban előforduló, alattomosan kialakuló betegség a civilizált országokban, így hazánkban is a lakosság körülbelül 20-25 százalékát érinti. A betegség létrejöttében szerepe van az öröklődésnek, de a helytelen életmódbeli szokások hatása is jelentős (túlterheltség, fokozott stressz, elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás, túlzott konyhasó-, alkoholfogyasztás stb.). Az életkor előrehaladtával előfordulási gyakorisága növekszik, 65 év fölött már az emberek több, mint fele szenved a hipertónia valamilyen formájában. A magasvérnyomás-betegség nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a vérnyomás magas, hanem egyéb szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-eltérések is megjelennek, pl. az agyi erekben, a szívben és a vesékben. A hipertónia diagnózisa akkor állítható fel, ha a nyugalomban mért vérnyomás három alkalommal legalább 1–1 hét időközzel mérve 140/90 Hgmm fölött van. A sportolók hipertóniájának megállapításakor a sportág jellegét is figyelembe kell venni.

Teljes cikk

A hipertónia gyermekkorban – új társadalmi jelenség

Prof. Dr. Reusz György

Hypertonia Magazin 2012/4.

Amikor hipertóniáról beszélünk, elsősorban középkorú vagy idősebb emberekre gondolunk, akiknél – legalábbis hazánkban és az úgynevezett fejlett országokban – ez ma már népbetegségnek számít. Egészen a legutóbbi évekig úgy gondoltuk – még orvos körökben is –, hogy a gyermekek körében a betegség elvétve fordul elő, és néhány bogaras kutató, illetve elszánt klinikus foglalkozik csak e ritka állapottal. Mi történt az utóbbi évtizedben, ami gyökeresen megváltoztatta eddigi elképzeléseinket?

Teljes cikk

Edzés és hipertónia

Dr. Apor Péter

Hypertonia Magazin 2012/3.

Az egyszeri fizikai terhelést is követi a vérnyomás átmeneti – néhány órás – csökkenése. Ennek oka a szimpatikus aktivitás mérséklődése, a szimpatikus ingerület csökkent áttevődése az erek izmaira és helyi értágító mechanizmusok érvényre jutása. Az izomból eredő jelzések – agyi közvetítéssel – az izomerek tágulását okozzák. A vérnyomás edzés során való változásának jobb megismerése lehetőséggel kecsegtet, hogy a mozgást hatékonyabban alkalmazzuk a magas vérnyomás (hipertónia) és a cukorbetegség nem gyógyszeres kezelésében.

Teljes cikk

Mikor szükséges a sürgősségi ellátás?
Ha elkél a segítség… – II.

Dr. Golopencza Péter, Dr. Hauser Balázs, Prof. Dr. Gál János

Hypertonia Magazin 2012/3.

Egyes betegségekben, állapotokban gyakrabban fordul elő, hogy az érintett családtagja vagy egy idegen, pl. utcán, segítségre szorul. Aki már volt ilyen helyzetben, az tudja, milyen nehéz higgadtan, szakszerűen reagálni – pedig ez életet menthet. Az emberek többségének kevés forrás és információ áll rendelkezésére, hogy egy-egy helyzetben mit és hogyan tegyen. Az alábbi sorokban egyfajta útmutatást szeretnénk adni a mindennapok emberének az elsősegély-nyújtási tudnivalókról és helyzetekről.

Teljes cikk

Amikor katéterrel mérik a vérnyomást

Fazekas Erzsébet

Hypertonia Magazin 2012/2.

A tüdőverőér hipertóniája nehezen diagnosztizálható, súlyos következményekkel járó ritka kórállapot. Bármely életkorban, bárkinél megjelenhet, ám főként nőknél fordul elő. Szakemberek 250 felismert betegről tudnak, tényleges számukat duplájára becsülik. A vérkörökről, az erekben mérhető nyomásról, a magas érték fennállásának veszélyeiről sokan mindent tudni vélnek. Értik, hogy azért vérkör, mert a „rendszer” körben keringeti a vért, így juttatva el a benne lévő létfontosságú oxigént a sejtekhez, a szervezet minden pontjára. Az kevésbé biztos, hogy ez a tudás a „nagy” mellett, a szív és a tüdő között keringető funkciót ellátó „kis” vérkörre is vonatkozik-e.

Teljes cikk

A 2-es típusú cukorbetegek vérnyomás- és vércukorcsökkentő kezelése

Prof. Dr. Jermendy György

Hypertonia Magazin 2012/2.

A 2-es típusú cukorbetegek nagy száma, a társuló szövődmények klinikai jelentősége folytán e betegek optimális kezelésvezetésének megállapítása régóta a kutatás előterében áll. A számos vizsgálati megközelítés között kiemelt jelentőségű az anyagcsere vezetés mikéntjének, illetve a társuló magas vérnyomás leginkább célravezető kezelési módjának a feltárása.

Teljes cikk

Beállíthatatlan vérnyomásom van, talán szorongok?

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2012/2.

Az elmúlt hetek úgy hozták, hogy praxisomba több olyan beteg jelentkezett, akiknek – elmondásuk szerint – eddig nem lehetett beállítani a vérnyomását. Végtelenségig ingadozott, sok kísérő tünettel, szédüléssel, fejfájással, levertséggel párosult.

Teljes cikk

Örökletes magas vérnyomás?

Krasznai Éva

Hypertonia Magazin 2012/2.

Új vizsgálatok tanúsága szerint a minden 3-4. felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében akár genetikai okok is állnak, melyeket a jövőben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetően az eddiginél hatásosabban kezelhetnek majd – tudósított egy ígéretes jövőképről a Magyar Távirati Iroda.

Teljes cikk

Mire figyeljenek a szívbetegek nyáron?

Dr. Vályi Péter

Hypertonia Magazin 2012/2.

„Ha végre itt a nyár és meleg az idő / Az ember strandra jár, mert azért van itt ő”… énekli a pancsoló kislány a régi slágerben. Élvezheti-e a szívbeteg a nyári örömöket, vagy tartózkodnia kell mindentől, ami másnak szórakozást, pihenést, fel- üdülést jelent? Itt a nyár – jaj de jó! A napsütésnek, a nyáron bőven rendelkezésre álló friss gyümölcsöknek, zöldségeknek fontos szerepük van a szív és a keringési rendszer betegségei megelőzésében és a már fennálló betegségek előrehaladásának gátlásában.

Teljes cikk

Egyedül nem megy

Dr. Barta László

Hypertonia Magazin 2010/4.

Ha a kedves olvasónak már több ízben is volt 140/90 Hgmm felett a nyugalomban mért vérnyomása és háziorvosa rendszeresen visszarendeli kontrollvizsgálatra, akkor feltehetően magasvérnyomás-betegként gondozzák (kezelik).
Ha az életmódjának és táplálkozásának megváltoztatásával (pl. testmozgással, testsúlycsökkentéssel, a dohányzás elhagyásával, a só-, a kávé- és az alkoholfogyasztás mérséklésével) nem sikerült a vérnyomását csökkenteni, akkor Önnek minden bizonnyal gyógyszert is kell(ene) szedni.

Teljes cikk

Menj el orvosodhoz egészségesen is!

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2010/4.

Menjek el szűrővizsgálatokra? Ha elmentem, és vannak eredményeim, osszam-e meg háziorvosommal? Meddig terjedjen az én figyelmem, tudásom saját testemet, egészségemet, betegségeimet illetően? Mikor vegyem igénybe az orvosom segítségét, tanácsát? Honnan tájékozódjam, és honnan tudjam, hogy hiteles-e, amit olvasok?

Teljes cikk

A zsírok, a magasvérnyomás-betegség és a vesebetegség

Dr. Schneider Károly

Hypertonia Magazin 2012/1. szám

A vesebetegeknél tapasztalható szív- és érrendszeri megbetegedés magas kockázatáért mind a kis, mind a nagy ereket érintő érelmeszesedés tehető felelőssé. Ennek kialakulásában a magasvérnyomás-betegség mellett többek között az erre az állapotra jellemző zsíranyagcsere-zavar is szerepet játszik.

Teljes cikk

A magas vérnyomásról Állapot? Betegség? Gondozás!

Dr. Barta László

Hypertonia magazin 2012/1. szám

Hajdan, de azért nem is olyan nagyon régen (emlékszem az orvosi éveim kezdetére), egy tekintélyes kórház belgyógyászati osztálya csak két vérnyomásmérő készülékkel rendelkezett. És azért kettővel, mert a százágyas osztály két emeleten működött. Emlékszem arra is, hogy sokaknak volt akkor is magas a vérnyomása, pedig a normális értékhatárok lényegesen magasabbak voltak. Ezen betegek kezeléséhez a gyakorlatban csak két-három gyógyszerrel rendelkeztünk.

Teljes cikk

A hipertóniás betegek kombinációs kezelése

Dr. Farsang Csaba

Hypertonia magazin 2012/1. szám

A magas vérnyomásban szenvedők kezelésének célja, hogy megelőzzük a hipertónia szövődményeit, s ezáltal meghosszabbítsuk a betegek élettartamát, javítsuk életminőségüket. A kezelésre vonatkozó legfontosabb kérdéseket az alábbiakban foglaltam össze.

Teljes cikk

Honnan tudják a gyógyszerek, hol kell hatniuk?

Hypertonia Magazin 2012/1. szám

Ha egy gyógyszer akár szájon át, akár injekció formájában vagy a bőrön keresztül a szervezetünkbe kerül, a véráram közvetítésével testünk minden sejtjéhez eljut. Hatását elsősorban mégis ott fejti ki, ahol szükség van rá. Hogy ennek okát megértsük, nézzük meg, mik is a gyógyszermolekulák fő célpontjai.

Teljes cikk

Szűrővizsgálatok jelentősége a magasvérnyomás-betegségben

Dr. Tamás Ferenc

Hypertonia Magazin 2010/3. szám

Köztudott tény, hogy a fejlett országokban a felnőtt népesség legalább 30-45 százalékának van tartósan határérték – 140/90 Hgmm – fölötti vérnyomása, azaz hipertóniája. Félő, hogy a szám csalóka, valójában több embert érint, csupán nem tudunk róluk, s ők sem tudnak a rájuk leselkedő veszélyekről, amelyek a magas vérnyomással együtt járnak. Minden valószínűség szerint többeket fenyeget és visz el magas vérnyomásuk, mint az oly rettegett rákbetegség. Az Angol Szív Alapítvány (British Heart Foundation) számításai szerint a Földön minden második másodpercben bekövetkezik egy szívroham. Szerencsére nem mindegyik halálos kimenetelű, de jól érzékelteti, mekkora problémát jelentenek a magas vérnyomás szövődményei. A fejlett országokban a szív- és érrendszeri problémák jelentik a vezető halálokot, a fejlődő országokban pedig rohamosan nő az ilyen betegek száma. A leszázalékoltak és rokkantnyugdíjasok mintegy harmada ezért munkaképtelen.

Teljes cikk

Só és hipertónia

Dr. Zajkás Gábor

Hypertonia Magazin 2009/2. szám

só, hipertónia, magas vérnyomás betegség, diéta, ételek sótartalma

A túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggésre utaló első megfigyelés mintegy 4500 évvel ezelőtti, amikor a kínai Sárga Uralkodó kitűnő belorvosa, Nei Ching megállapította: „Ha túl sok só van az ételekben, akkor kemény lesz a pulzus…” – a kemény pulzus pedig a magas vérnyomás jele.

Teljes cikk

Útitárs a magas vérnyomás

Dr. Matos Lajos

Hypertonia Magazin 2010/3. szám

Sokan és sokat utazunk. Ha tudjuk, hogy minden harmadik-negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy sokunk egyik állandó útitársa a hipertóniabetegség. Ezt figyelembe venni minden indulás előtt, utazás alatt és után – szó szerint – életfontosságú lehet.

Teljes cikk

Figyeljünk rendszeresen vérnyomásunkra!
Hol, mikor és hogyan mérjünk vérnyomást?

Dr. Kékes Ede

Hypertonia Magazin 2008/3. szám

hipertónia, otthoni vérnyomásmérés, vérnyomás tartományok

A vérnyomásmérés olyan szükségszerű dolog a civilizált országokban élők számára, mint a rendszeres fogmosás. Mérnünk akkor is kell – talán ez a fontosabb –, ha semmi panaszunk nincs. A vérnyomás akár csak kis mértékű emelkedése megterheli szervezetünket és belső szervi károsodásokat idéz elő.

Teljes cikk

Mi a teendő infarktus után? Az életmód változtatás fontossága

Dr. Barna István

Hypertonia Magazin 2011/3. szám

A koszorúér-betegség kezelése az elmúlt években igen nagy változáson ment keresztül, és ez különösen érvényes a szívinfarktus kezelésére. Szívinfarktusról akkor beszélünk, ha a szívet ellátó koszorúérben elzáródás alakul ki, ennek következtében a szívizom egy része kiesik a vérellátásból, és károsodik vagy elhal. A hatékony, időben bevezetett kezeléssel jelentősen csökkenthető a szívizom-tömeg károsodásának mértéke. Az infarktus utáni rehabilitációs program elsődleges feladata, hogy a már kialakult elváltozások ne súlyosbodjanak, emellett célja a szív gyógyulásának elősegítése és egy újabb infarktus kivédése.

Teljes cikk

Vannak egyszerű módszerek arra, hogy életet mentsünk

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2011/4. szám

hipertónia, magasvérnyomás-betegség, szövődmények, stroke, felismerés

Az agyvérzés vagy gutaütés egy fenyegető rém, amely hosszas, kínzó tehetetlenséget okozó betegség képében jelentkezik. Mostanában „sztrók”-nak hívják, így emlegetik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

Teljes cikk

Családorvosi gondolatok
Magas vérnyomás és a túlsúlyosság

Dr. Barta László

Hypertonia Magazin 2008/3. szám

elhízás, hipertónia, életmódváltás, szövődmények

A mindennapi gyakorlatban tapasztalom, hogy a pácienseim a hipertóniáról (magas vérnyomás) többnyire elhiszik, hogy betegség, amit nem lehet kezeletlenül hagyni. Az elhízottságot a legtöbben az életük vétlen velejárójának vagy kellemetlen családi örökségnek, esetleg sorscsapásnak fogják fel, és sajnos gyorsan beletörődnek.

Teljes cikk

A koleszterinek

Dr. Zajkás Gábor

Hypertonia Magazin 2009/4. szám

koleszterin, diéta, LDL, HDL, egészséges életmód

Mi a koleszterin?
A gerincesek és az ember testének minden szövetében, sejtjében, főleg az agyvelőben és az idegszövetben található lipoid, azaz zsírszerű anyag. Az emberben a máj naponta mintegy 6–8 g koleszterint szintetizál, emellett az átlagos táplálkozással még napi több száz milligramm koleszterin kerül a szervezetbe. A koleszterin számos fontos vegyület, mint például a hormonok, D-vitamin bioszintézisének (szervezeten belüli előállításának) kiindulási alapanyaga.

Teljes cikk

A koleszterincsökkentő étrend

Nagy Gyuláné Tajti Éva

Hypertonia Magazin 2009/4. szám

koleszterin, diéta, egészséges életmód

A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.

Teljes cikk

Szimpatikus túlsúly és hipertónia

Dr. Ábrahám György

Hypertonia Magazin 2011/4. szám

hipertónia, magasvérnyomás-betegség, szimpatikus idegrendszer

Szervezetünk zavartalan működéséhez az optimális vérnyomás fenntartása meghatározó fontosságú. Ez az egyik alapfeltétele annak, hogy minden szervünkhöz a szükséges mennyiségű vér jusson el. Komplex rendszer feladata a mindenkori igényekhez igazodó vérnyomás biztosítása, melynek bonyolultságát jól jellemzi, hogy nagysága szívütésről szívütésre változik. Természetesen mi ezt nem érzékeljük, de megmérhető, hogy változó helyzetekben más és a más a nyomás. Így például alvás közben a csökkenés átlagban 10/8 Hgmm (szisztolés/diasztolés érték) is lehet, de napközben a munka, az utazás 14–16/9–13 Hgmm-es emelkedést okozhat, hasonlóan egy izgalmasabb találkozóhoz, mely 20/15 Hgmm-es növekedéssel is járhat. A tévézés – persze a nézett műsor színvonalától függően is – alig okoz változást a maga 0,3/1,1 Hgmm-ével.

Teljes cikk

Az érrendszerünkről...

Dr. Barta László

Hypertonia Magazin 2009/4. szám

érszűkület, szűrés, perifériás érbetegség, hipertónia, egészséges életmód

Az érrendszer a vér folyamatos áramlásával biztosítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. A vér áramlásához egy pumpára, a szívre is szükség van. A vérkeringést az egységes szív- és érrendszer tartja fenn, ezt az egységet nevezzük kardiovaszkuláris rendszernek.

Teljes cikk

A horkolás is betegség

Dr. Ádám Ágnes

Hypertonia Magazin 2009/4. szám

hipertónia, alvászavar, horkolás, obstruktív alvási apnoe

Beállították a vérnyomásom. Nehezen ment, de sikerült. Rendben is lenne, már ami a nappalt illeti. De az éjszakával valami nem stimmel. Ezt a huszonnégy órás vérnyomásmérés (ABPM) mutatta ki. Az ABPM egy olyan pici készülék, amit vérnyomásmérő mandzsettával rögzítenek, állandóan rajta van az emberen, mint egy hordozható CD-lejátszó. Nappal 15 percenként, éj- jel félóránként mérést végez. Az orvos a sok-sok mérést (ha jól sikerül a vizsgálat, kb. 80-at) egy számítógépes program segítségével kiértékeli.

Teljes cikk

A magasvérnyomás betegség (hipertónia) tünetei

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

tünetek, fejfájás, szédülés, orrvérzés, mellkasi fájdalom

Nehéz is, könnyű is annak a dolga, aki a hipertónia betegség tüneteiről akar írni. Röviden fogalmazhat úgy, hogy nincs tünete. Ha hosszabban akarunk a témáról beszélni, akár könyvet is írhatunk róla, mert se szeri, se száma a változatos panaszoknak, amelyek kapcsolatba hozhatók a kórképpel.

Teljes cikk

A kivizsgálás

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

kórelőzmény, fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálat, eszközös vizsgálat

A magasvérnyomás-betegség kivizsgálása során az első és legfontosabb feladat annak az eldöntése, hogy
1.: ténylegesen van-e a betegnek magas vérnyomás betegsége

Amennyiben a hypertonia igazolódott, a következő kérdésekre kell választ találni.:
2: A hypertonia elsődleges (ún. primer, vagy ismeretlen eredetű), vagy másodlagos (szervi baj okozza).
3.: Milyen szövődményeket okozott,
4.: Milyen társbetegségek vannak jelen,
5.: Milyen szív- érrendszeri veszélyeztető tényezők (rizikófaktorok) észlelhetők.

Teljes cikk

Vannak még örömök az evésen túl is...

Dr. Ádám Ágnes

elhízás, potenciazavar, életmód váltás

Emlékeznek még?
Én voltam az a kövér, sok rizikófaktorral rendelkező férfi, aki felesége és családorvosa unszolására életmód változtatásba kezdett. Azóta eltelt néhány hónap, voltam vérvételen és rendszeresen ellenőrzöm testsúlyomat és haskörfogatomat. A laboreredmények meglepő javulást mutatnak! Én sem hittem volna, hogy ennyit tud javítani a megváltoztatott étrend és mozgás.

Teljes cikk

Gyermekkori magas vérnyomás

Dr. Reusz György

csecsemőkor, gyermekkor, serdülőkor, elhízás, hipertónia

Amikor hipertóniáról beszélünk, elsősorban középkorú, vagy idősebb emberekre gondolunk, akiknél – legalábbis hazánkban és az úgynevezett „fejlett” országokban ez ma már népbetegségnek számít. Gyermekekben – még orvos körökben is – egészen a legutóbbi évekig úgy gondoltuk, hogy a betegség ritka, és néhány bogaras kutató illetve elszánt klinikus foglalkozik csak e ritka állapottal. Mi történt az utóbbi évtizedben, ami gyökeresen megváltoztatta eddigi elképzeléseinket?

Teljes cikk

Úgy élhetsz, mint az egészségesek, pedig vérnyomásbeteg és cukorbeteg vagy

Dr. Ádám Ágnes

hipertónia, cukorbetegség, gondozás, fogalmak

Mint valamennyi családorvos, én is sokszor találkoztam olyan beteggel, akinek egyidejűleg van cukor- és magasvérnyomás betegsége. Számtalan kérdést tettek fel pácienseim, érthető, elfogadható választ várva. Ebben a cikkben a leggyakrabban felmerülő problémákat tárgyalom. Arra keresünk választ, hogy mennyiben jelent nagyobb rizikót az, ha meglévő hipertónia mellett kialakul a cukorbetegség is, vagy ha a már ismert cukorbetegség mellett a vérnyomás is tartósan magassá válik. Miért fordul elő gyakran a két betegség együtt? Mi az a metabolikus szindróma? Mit tud tenni az illető a jobb állapotáért?

Teljes cikk

Hogyan mérünk vérnyomást?

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

otthoni vérnyomásmérés, vérnyomás monitorzás

A vérnyomásmérés a hipertóniás beteg kivizsgálásának és a kezelés ellenőrzésének alapvető eszköze. A mért vérnyomásértékek alapján döntünk a terápia elkezdéséről, vagy módosításáról. Tekintsük át az alábbiakban az ehhez rendelkezésünkre álló eszközöket és nézzük meg, mire kell figyelnünk a mérés alatt.
A legpontosabban a vérnyomást direkt módon, az érbe vezetett kanül segítségével mérhetjük. Ez a megoldás rutinszerűen nem alkalmazható, helyette úgynevezett indirekt vérnyomásmérési módszereket fejlesztettek ki.

Teljes cikk

Magas vérnyomás betegség gyermekkorban

Dr. Szabó László

gyermekkor, hipertónia

Gyermekkorban sokkal ritkábban fordul elő a magasvérnyomás-betegség, mint felnőtt korban, de több szempontból is különösen fontos a betegség. Egyrészt azért, mert a másodlagos magas vérnyomás elsősorban a gyermekekre jellemző, ahol az elsődleges okot mindenképpen keresni és kezelni kell. Másrészt a helytelen életmódi szokások miatt szaporodik a felnőttkorra jellemző primer hipertónia. Harmadrészt a felnőttkorban súlyos betegségeket okozó szív-érrendszeri eltérések már gyermekkorban kezdődnek, érelmeszesedés már 10 éves életkortól, és így valódi megelőzésüket már gyermekkorban el kell kezdeni.

Teljes cikk

Mi is az a hipertónia?

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

vérnyomás kategóriák, normális vérnyomás, optimális vérnyomás, magas vérnyomás

A hipertónia, mint néma gyilkos elnevezést korunk egyik leggyakoribb betegsége, alattomos jellemével érdemelte ki. Tünetek nélkül alakul ki, egyre erősödik, s a beteg panaszait már többnyire a szövődmények okozzák. Gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő. Míg a 40 év alatti korosztályon belül hozzávetőlegesen minden ötödik embernek van magasvérnyomás betegsége, addig a 65 éven felüliek esetében már minden harmadiknak.

Teljes cikk

Mi is az a vérnyomás?

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

szisztolé, diasztolé, szívfrekvencia, élettan

A keringési rendszer alapjai

Az emberi szervezetben a vér zárt rendszerben kering. A folyamatos áramlást a szív pumpafunkciója biztosítja. Minden összehúzódásakor a benne levő vért kipumpálja a keringésbe, majd ellazul és teliszívja magát. Újra pumpál, újra ellazul… A periodikus összehúzódások során minden alkalommal körülbelül 0,8 dl vér lökődik a fő verőérbe és halad tovább. Az ezáltal keltett hullámot érezhetjük például, ha csuklónk belső oldalán a nagyujj tövében a pulzusunkat tapintjuk. Megszámolva az egy perc alatt érezhető pulzusszámot, a szívfrekvenciát kapjuk. Egészséges felnőtt esetében nyugalomban ez 60 és 90 között változik. Könnyen belátható, hogy a pumpa (=szív) összehúzódási gyakoriságát fokozva nőni fog a csőben (=erekben) a folyadék (=vér) nyomása. Ez a tényező a vérnyomás egyik meghatározója. Az orvosok perctérfogatnak hívják és azt a vérmennyiséget jelöli, amennyit a szív egy perc alatt a keringésbe kipumpál.

Teljes cikk

Miért kell mérni a középiskolások vérnyomását?

Dr. Szabó László

serdülőkori hipertónia, gyerekkori hipertónia, elhízás

A serdülőkor nehéz időszak. A nemi hormonok termelődése, a gyors testi növekedés és hízás, a nemi átalakulás a 14-18 éves, középiskolai időszakra esik, amikor a pályaválasztás miatt az iskolai teljesítmény nagyon fontos. Sokan ingerlékenyek, összevesznek a szülőkkel. Iskolai teljesítmény is romolhat. Mindenki mondja, persze a hormonális változás megzavarja a fiatalokat, azért ilyenek. De ugyanakkor, ha valakinek magasabb a vérnyomása, akkor ingerlékeny, veszekedős, romlik a teljesítménye. Nagyon hasonlóak a tünetek.

Teljes cikk

Mitől magas a vérnyomásom?

Dr. Finta P. Ervin

Gyógyforrás magazin

elsődleges hipertónia, szekunder hipertónia, sófogyasztás, alkohol, elhízás

Az okait tekintve a magasvérnyomás betegség két fő csoportra osztható: Az esetek 90-95%-ában nem találunk a háttérben kimutatható szervi elváltozást, ezt a csoportot ismeretlen eredetű, elsődleges (primer) hipertóniának hívjuk. A maradék 5-10 %-ban a magas vérnyomás egyéb betegségekhez (ér-, vese-, hormonális eltérés) társul. Ilyenkor másodlagos (szekunder) hipertóniáról beszélünk.

Teljes cikk

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei

Dr. Ádám Ágnes, Dr. Torzsa Péter

obstruktív alvási apnoe, horkolás, CPAP

Mi az alvási apnoe? Kiknél fordul elő?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van.
Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, melynek során a légzés, alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Az „apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti „légvétel nélküli”.

Teljes cikk

Orvosa keresse az obstruktív alvási apnoe-t azoknál akik vezetnek ,- és azok között is akik nem!

Dr. Ádám Ágnes

obstruktív alvási apnoe, jogosítvány, hipertónia, szűrés

Az OSAS szűrésének célja kettős:
Mint komoly szív-érrendszeri kockázati tényezőnek a megtalálása és kezelése, valamint az OSAS-ban szenvedő bete¬gek által okozott, gyakran tragikus kimenetelű, közleke¬dési balesetek megelőzése.
Ez nemcsak a közlekedés biztonságát szolgálja, hanem lehetőséget teremt a betegség korai felismerésére, a sokszor visszafordíthatatlan szövődmények megjelenése előtt.

Teljes cikk

(Ön)gyógyítás - gyógyulás az internet segítségével - amatőr módra

Dr. Ádám Ágnes

öngyógyítás, internet, tévedések

Milyen egyszerű, beütöm panaszaimat, tüneteimet egy keresőbe, és máris kidobja betegségemet. Nem marad más hátra, mint a kész diagnózissal elmenni az orvosomhoz, hogy írjon fel erre orvosságot. Vagy talán el sem kell mennem orvoshoz, hiszen a gyógyítást is megtalálom a neten. Ezzel a megoldással mostanában sokszor találkozom, jönnek hozzám pácienseim rémült arccal, kisírt szemekkel, már-már lemondva életükről, felkészülve a legrosszabbra. Nehéz megnyugtatni őket, nehéz meggyőzni az igazunkról, nehéz elmagyarázni, hogy az ORVOSTUDOMÁNY bonyolultabb szakterület annál, mintsem pár mondatból megtudhatnánk betegségünk lényegét.

Teljes cikk

A hipertónia kombinációs kezelésének jelentősége

Dr. Alföldi Sándor

Hypertonia magazin 2010/2. szám

magas vérnyomás, hipertónia, gyógyszeres kezelés

Csak egy betegségem van, magas a vérnyomásom, miért kell kétféle gyógyszert szednem, sőt orvosom szerint még többre is szükségem lehet, és egyáltalán, miért tart a vérnyomás beállítása hetekig? – teszi fel a kérdést magának gyakran a frissen felfedezett hipertóniás. A magas vérnyomásban szenvedők 90 százalékának ún. primer hipertóniája van. Az primer hipertónia hátterében több gén öröklött hibája és környezeti hatások állnak, a pontos kórok rendszerint nem tárható fel, ezért a közvetlen okot megszüntetni, a beteget végleg meggyógyítani nem lehet. Az orvosnak marad az a lehetőség, hogy – az életmódi változtatások mellett – gyógyszerekkel a szervezet saját, vérnyomást meghatározó működését befolyásolva érje el a megfelelő értéket. A különböző szerek más-más ponton avatkoznak bele ebbe a folyamatba, így együttes alkalmazásukkor hatásuk összeadódik, és olyan betegeknél is elérhető az ajánlott vérnyomásérték, akiknél ez egy hatóanyaggal nem sikerült.

Teljes cikk

A beteg és családorvos szerepe a hipertóniás sürgősségi állapotok megelőzésében

Dr. Nemcsik János

Hypertonia magazin 2016/3. szám

hipertóniás sürgősségi állapot, családorvos

Hipertóniás sürgősségi állapotnak nevezzük a súlyos szervi elváltozással nem járó jelentős fokú vérnyomásemelkedést. Az ehhez kapcsolódó ritkább, de életveszélyes kórkép a hipertóniás krízis, amikor az jelentős fokú vérnyomásemelkedéshez szervkárosodás társul. Ilyen a gutaütés (stroke), a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az aortarepedés, az akut veseelégtelenség, a terhességi görcsállapot vagy a jelentős artériás vérzés.

Teljes cikk

Állítsuk meg az ördögi kört! A lélek és a magas vérnyomás

Dr. Kárpáti Róbert

Hypertonia magazin 2008/1. szám

hipertónia, stressz, szorongás, menedzser-betegség, depresszió, relaxáció

Manapság a lelki betegségek szinte népbetegségnek számítanak, hiszen a háziorvoshoz fordulók közel 70%-a vagy pszichiátriai, vagy pszichoszomatikus bajban (lelki baj következtében kialakult testi betegség) szenved. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedők száma szintén milliókban mérhető – levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két betegség- típus átfedi egymást, tehát a hipertóniások egy részének lelki bajai lehetnek és fordítva.

Teljes cikk

Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatása a testsúlyra és a vérnyomásra

Prof. Dr. Jermendy György

Hypertonia magazin 2016/3. szám

cukorbetegség, hipertónia, vércukor csökkentő gyógyszerek

A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentés, hiszen ezeket a készítményeket azért választjuk, hogy a diabétesz alapvető jellegzetességét, az emelkedett vércukorértékeket a normális tartományhoz közelítsük. Mivel a cukorbetegek jó része emellett hipertóniás, túlsúlyos, gyakran elhízott, kezeléskor célszerű olyan antidiabetikumot választani, amely a társbetegségeket is előnyösen befolyásolja.

Teljes cikk

Első lépés, a családorvosnál

Dr. Antalics Gábor

Hypertonia magazin 2008/1. szám

hipertónia, családorvos, együttműködés

Sokan élnek a nem kezelt hipertónia okozta érszövődmények „időzített bombájával” a szervezetükben. Az életet gyakran megnyomorító következmények – szívinfarktus, agyembólia, agyvérzés – lényegesen csökkenthetők lennének, ha bizonyos kor után legalább évente, a határérték közelében gyakrabban mindenki méretné vérnyomását.

Teljes cikk

Gondolatok a gondozásról

Dr. Barta László

Hypertonia magazin 2010/1. szám

hipertónia, gondozás, betegegyüttműködés

Doktor úr! Én nem is vagyok beteg, jó a vérnyomásom. Meddig kell még a gyógyszereket szednem? – Annyira beteg vagyok, hogy már örökké kezelésre szorulok? – Nem fáj semmim. Most is jó a vérnyomásom, nem hagyhatnánk abba ezeket a gyógyszereket? – Két hete elfogyott a gyógyszerem, azóta sem rosszabb a vérnyomásom. – Miért kell a szemészetre menni, ha jól látok, miért kell a szívemet vizsgáltatni, ha nincs rá panaszom, minek a sok vizelet- és vérvizsgálat, egyáltalán miért kell velem ennyit foglalkozni?

Teljes cikk

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakoriságát befolyásoló tényezők

Dr. Szegedi János

Hypertonia magazin 2010/1. szám

hipertónia, kor, nem, elhízás, cukorbetegség, genetika, urbanizáció

A magas vérnyomás népbetegség, mely a felnőtt lakosság több mint egyharmadát érinti. A betegség alapvetően meghatározza a lakosság betegségekkel, halálozással kapcsolatos mutatóit, a keresőképességet és munkaképességet. Ismert tény, hogy a magas vérnyomás a leggyakoribb diagnózis a fejlett országokban. A nemzetközi adatok szerint az új hipertóniás betegek száma 15 év távlatában 27%-kal növekedett, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2025-re 60%-kal nő a világon a hipertóniások száma, azaz 1,56 milliárd embert, a világ felnőtt lakosságának 29%-át érinti.

Teljes cikk

PARTNEREK
PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

MHT HIVATALOS ÜLÉSEI

 • Vezetőségi ülések rendje:

  2024. szeptember 3., 13:00

  2024. november 12., 13:00

 • Közgyűlés:

  2024. szeptember 12-14 az éves kongresszus alatt

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30