Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A terhességi hypertonia jelentősége a várandósság idején és azt követően
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  A terhességi hypertonia a leggyakoribb terhespatológiai eltérés, a kismamák 10%-ában fordul elő. Tekintve, hogy gyakran társulhat preeklampsziával, fontos kórkép, mert a mama és a baba egészsége egyaránt veszélybe kerül. Különös jelentőségét adja az, hogy a nők hosszú távú kardiovaszkuláris rizikóját is megnöveli.

  A terhesség ideje alatt jelentős változások mennek végbe a várandós kismama keringési paramétereiben a hormonrendszer fiziológiás működésének következtében. A keringő vértérfogat több mint negyven százalékkal nő, ugyanakkor a vérnyomás és az artériás átlag-vérnyomás értéke is csökken: félidőre, a terhesség 20. hetére akár 5–10 Hgmm-t. A várandósság vége felé, a 36. és a 40. hét között a vérnyomás lassan visszatér az eredeti értékére. Ez a változás – figyelembe véve a verőtérfogat és a perctérfogat növekedését – első pillantásra szinte érthetetlennek tűnik, csak a hormonális turnover által létrehozott érrendszeri általános tónus csökkenése ad rá magyarázatot. A terhesség idején élettani okokból megnő azoknak a hormonoknak a mennyisége, amelyek a keringés és a vérnyomás szabályozásában vesznek részt – így a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer minden rész-hormonjáé és a katekolaminoké is. A szervezet a várandósság ideje alatt fiziológiásan nem az érrendszer érzékenységének változásával – a vérnyomás emelkedésével –, hanem a tónus csökkenésével reagál. Ebben a szabályozási rendszerben áll be zavar a várandósság alatt elszenvedett hypertoniás megbetegedések során.

  A leggyakoribb anomália várandós állapotban a magasvérnyomás-betegség, sokan már akkor hypertoniásak, amikor áldott állapotba kerülnek. Az esetek bizonyos százalékában a terhességben fellépő hypertoniához társulva preeklampszia, eklampszia lép fel. A preeklampszia diagnosztikus kritériumait a gesztációs hypertonia mellett kialakuló eltérések egyike vagy mindegyike együtt adja:


  • fehérjeürítés napi 300 mg felett és/vagy
  • egyéb anyai szervkárosodás (vese-, májérintettség, neurológiai, hematológiai elváltozások) és/vagy

  • uteroplacentáris eltérések (magzati retardáció, köldökzsinórartéria-rendellenességek, koraszülés vagy intrauterin elhalás).

  A preeklampszia-eklampszia szempontjából nagy rizikójú nőknek prevenciós céllal a terhesség 11. és 35. hete között napi 100–150 mg aszpirint javasolt adni lefekvés előtt.

  Az Európai Hypertonia Társaság 2023-as aktualizált irányelve egyértelmű ajánlást ad a terhességi hypertonia kezelésére. A CHIP és CHAP vizsgálatok szerint is a 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomást kell kezelni, de ügyelni kell arra, hogy a magzatban ne okozzunk hipoperfúziót egy esetlegesen kiváltott hipotenzióval. A diasztolés vérnyomást 80 hgmm alá nem szabad csökkenteni. A választható terápia a labetalol és az alfa-metildopa, illetve az elhúzódó hatású nifedipin.

  Ajanlas

  Egy dán és egy finn regiszter adatai egyértelműen rámutattak arra, hogy a terhességi hypertonia késői következménye az anyák fokozott kardiovaszkuláris veszélyeztetettsége, ezért a 2021-es kardiovaszkuláris prevenciós guideline-ban már IIa szintű ajánlást találhatunk a korábbi terhességi hypertoniában és/vagy preeklampsziában szenvedő nőket illetően a magas vérnyomás és a diabetes mellitus szűrésére. Egy metaanalízis (83 vizsgálat elemzése) kimutatta, hogy a súlyosabb tünetekkel járó preeklampszia nagyobb mértékben járult hozzá a jövőbeni kardiovaszkuláris betegségek megjelenéséhez, mint a kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező preeklampszia. Egy 2023-ban közzétett, mendeli randomizációt alkalmazó, asszociációs vizsgálat bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a terhességi hypertonia a koszorúérbetegség és/vagy a stroke nagyobb kockázatát váltja ki, amiért csak részben felelősek a kardiometabolikus tényezők. Ez a tanulmány is alátámasztja azt a felvetést, hogy a terhességi hypertoniát a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezői közé kell sorolni. A terhességi hypertonián átesett nők kardiovaszkuláris rizikóstátuszát fokozottan kell figyelemmel kísérniés szükség szerint megfelelően kezelni.


  Dr. Masszi Gabriella

   

  Forrás

  Mancia Chairperson G, Kreutz Co-Chair R, Brunström M, et al.: 2023 ESH Guidelines for the management of arterial hypertension The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension Endorsed by the European Renal Association (ERA) and the International Society of Hypertension (ISH). J Hypertens [online ahead of print, 2023 Jun 21]. doi:10.1097/HJH.0000000000003480

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>