Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent a Kongresszusi Expressz 4., online száma
  [2011.12.04.] - MHT Kongresszusi Expressz - Hírkategória: Magyar Hypertonia Társaság XIX. Kongresszusa
  MHT Kongresszusi Expressz 4. számA Kongresszus utolsó napja ismét posztersétával kezdődött. Kiss István beszámolt a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010–2020, 2011. évi eredményeiről ami az Európa Nemzeti Egeszségvédelmi Program és a MOTESZ koordinációja révén valósul meg. Majd Kósa Dalma és Vámos Zoltán (PTE) mutatta be kísérletes eredményeit a vascularis öregedéssel kapcsolatban, bemutatva, hogy az erek válaszképessége különbözőképpen változik angiotenzinre és noradrenalinra.

  A hypertonia és diabetes főtéma szekcióban Wittmann István (PTE) a nephropathia kórlefolyását, valamint az albuminuria és a GFR változásának diagnosztikai szerepét tárta fel. A hypertonia és szívelégtelenség főtéma szekcióban Tóth Kálmán (PTE) a szívelégtelenség epidemiológiájáról, fontosabb patofi ziológiai faktorairól és a gyógyszeres kezelés egyes problémáiról tartott előadást. Petar Seferovic (Szerbia) a szívelégtelenség prognózisáról és szervezeti kérdésekről beszélt, felhívta a fi gyelmet a jövő évben Belgrádban rendezendő szívelégtelenség-konferenciára.

  Az „Újdonságok az obstruktív alvási apnoéban” szekcióban Alföldi Sándor és Szakács Zoltán elnökletével a cardiometabolicus szindróma és a stroke kialakulásáról hallottunk. Az artériás stiff ness szekcióban izgalmas vita alakult ki arról, hogy a centrális vérnyomásnak vagy a pulzusnyomásnak, illetve az augmentációs indexnek van-e és milyen prognosztikai értéke a nagy erek merevségének a meghatározásában.

  Reusz György (SE) a cardiovascularis kockázat gyermekkori meghatározásának lehetőségeiről és fontosságáról tartott előadást, Cziráki Attila (PTE) az artériás stiffness oszcillometriás meghatározásának részleteiről beszélt. Belső Nóra előadását „Az alvászavarok oka és terápiája menopauzában” címmel a „Harc a Női Szívekért” Alapítvány támogatta. Ezt követte a kongresszus zárása annak jegyében, hogy az MHT készen áll a kongresszuson felvetett fontos feladatokra és kihívásokra.

  Olvassa el az interjúkat, összefoglalókat a Kongresszusi Expressz 4., kizárólag online megjelenő számában honlapunkon >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>