Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szakmai irányelvek, módszertani levelek
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium aktuális szakmai irányelvei és módszertani levelei megtekinthetőek ide kattintva


RSV Bronchiolitis - HOGYI módszertani ajánlása csecsemő- és gyermekgyógyászok számára

2022.12.05. Szakmai irányelvek

Kedves Kollégák!

 

Az alábbi linkre kattintva olvasható a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani ajánlása az RSV fertőzéssel kapcsolatosan.

Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket közösségbe?

2022.11.11. Szakmai irányelvek

A Robert-Koch Institut és Deutsche Akademie für Kinder-und Jugendmedizin e.V ajánlásai alapján a magyar javaslatot a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készítette. 

 

Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez adunk segítséget az alábbiakban.

Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - Ajánlás az egészségügyi szakmai irányelv alapján

2022.11.01. Szakmai irányelvek

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiadványa - Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - a bizottság honlapján megtalálható letölthető formátumban.

2 új irányelv jelent meg: Asztma és az újraélesztés

2021.06.06. Szakmai irányelvek

A European Respiratory Society és a European Respiratory Council 2 új irányelvet jelentetett meg asztma (5-16 éves korosztály) és újraélesztés témákban. Az irányelvek angol nyelven az alábbi linkekre kattintva olvashatók.

Asztma 

Újraélesztés

Poszt-Covid szindrómás betegek gondozási protokollja

2021.03.25. Szakmai irányelvek

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet közös gondozásában jelent meg a COVID-19 vírusfertőzésen átesett - és visszamaradó károsodásokat szenvedő – POSZT-COVID SZINDRÓMÁS betegek gondozási protokollja.

A protokoll a csatolt pdf-ben olvasható.

Frissült - Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén

2020.08.05. Szakmai irányelvek

Egészségügyi szakmai irányelv - Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén.

Megjelenés dátuma: 2020. augusztus 5.

Érvényesség időtartama: 2020. augusztus 5.- 2023. július 15.

A hipertónia diagnózisa, kezelése, gondozása a házi gyermekorvosi gyakorlatban – szakmai iránytű

2019.08.06. Szakmai irányelvek

Reusz György és munkatársai (Szabó László, Kis Éva, Ablonczy László) szakmai útmutatója alapján Muzsay Géza házi gyermekorvos állította össze

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja lázas gyermekek ellátásáról

2017.06.18. Szakmai irányelvek

Kapcsolódva honlapunk Betegségleírások / Mi a láz? című írásához, a közelmúlt sajnálatos eseményei megkövetelik, hogy a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium által készített, az Egészségügyi Közlönyben megjelent NEFMI lázas gyermekek ellátásról szóló szakmai protokollt is megjelentessük.
Emlékeztetjük a terápia haladéktalan megkezdésének jelentőségére meningococcus infekció gyanúja esetén. Fokozottan figyeljük, aktívan keressük, és körültekintően értékeljük („pohárpróba”) az esetleges bőrelváltozásokat!

Testnevelési kategóriák

2016.01.17. Szakmai irányelvek

Készítette Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátás Tagozata és Tanácsa

Mai civilizált világunkban a gyermekek között tömegesen jelennek meg a különböző mozgásszervi eltérések és egyre gyakoribb az elhízás. Ebben az egészségtelen táplálkozás mellett jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód. A gyermekek szabadidejének mind nagyobb hányadát teszik ki a fizikailag passzív elfoglaltságok: az iskolai feladatokra fordított idő, a televíziózás, a számítógép használat és egyéb képernyős elfoglaltságok, stb. Kutatási adatok bizonyítják, hogy az életkor emelkedésével mindkét nembeli, de jelentősebb mértékben a lánytanulók között csökken a szabadidejükben mozgásos életmódot folytatók és a rendszeresen sportolók aránya. Az Egészségügyi Világszervezet és Európai Bizottság évek óta számos dokumentumban hívja fel az országok és kormányok figyelmét a mozgásszegénység csökkentésének szükségességére, s e dokumentumok javasolják az iskolai testnevelési órák számának növelését heti 5-re,...

Kihez tartozzanak a 14-18 évesek?

2012.02.20. Szakmai irányelvek

Adoleszcens medincina – szubspecialitás Az adoleszcens medicina a gyermekgyógyászaton belül egy egyre markánsabban – egységes curriculummal és gyakorlattal – elkülönülő szubspecialitás. A szakmai figyelem az elmúlt 20 évben azért fordult a serdülők ellátása felé, mert:
– a középkorú felnőttek egészsége a serdülő és a fiatal felnőttkorban vész el – ugyanakkor ez a korcsoport a lakossági számarányához képest jóval kisebb arányban keresi fel az orvosi rendeléseket – pszichoszociális fejlődésük, állapotuk miatt ellátásuk különleges ismeretanyagot igényel – speciális kommunikációt igényelnek – és a gyermekekétől és a felnőttekétől egyaránt eltérő személyiségi jogaik vannak.

Felhívás a Gyermekorvos Társaságok elnökeihez

2011.10.18. Szakmai irányelvek

A gyermekorvosi alapellátás fenntartása érdekében levéllel fordult a három legjelentősebb európai gyermekgyógyászati szervezet azon országok gyermekorvos társaságainak elnökeihez, ahol veszélyben érzik a gyermekek gyermekorvosi alapellátását, vagy ahol már fel is adták azt.
A levélírók célja, hogy az érintett országok egészségügyi kormányzatával folytatott vitában a “vegyessel” szemben a gyermekorvosi alapellátás melletti kiállást támogassák, ezzel elősegítve, hogy a csecsemők, gyermekek ellátását fejlődésük összetett aspektusait jól ismerő, speciálisan képzett orvosok végezzék.

 

Metaanalízis: jobbak a gyermekorvosok

2010.12.18. Szakmai irányelvek

Nemzetközi vizsgálatok, tanulmányok szisztematikus metaanalízisével próbáltak meg válaszolni arra a kérdésre, hogy a fejlett ipari országokban a gyermekek elsődleges orvosi ellátására a házi/családorvosok vagy a gyermekorvosok a legalkalmasabbak?

A gyermekorvosi alapellátás jelene és jövője

2010.11.21. Szakmai irányelvek

A rendszerváltás utáni húsz év során a politika, a szakmapolitikai irányítás – kimondatlanul, a gyermekorvosi alapellátás mennyiségi túlfejlesztettségére hivatkozva – elhanyagolta a területi gyermekorvoslás karbantartását, modernizációját, minőségi fejlesztését.
Az egymást követő kormányok miniszterei és apparátusai mindig az alapellátás prioritását hirdették, a területi gyermekellátás híveiként mutatkoztak. Számunkra azonban csak az szűrődött le, hogy a gyermekgyógyászatot és benne a gyermekorvosi alapellátást önjáró ágazatnak tartják, amivel nem érdemes különösebben foglalkozni, hiszen a gyermekgyógyászati ellátás számos jellemző paramétere – pl. a csecsemőhalandóság, a hat napon túli halálozás stb. – e nélkül is folyamatos javulást mutat.

Ki látja el a gyerekeket 2020-ban?

2010.10.20. Szakmai irányelvek

Hogy miért foglalkozunk azzal, hogy ki látja majd el a gyerekeket 10 év múlva? Mert fontos kérdés. Elsősorban a gyerekeknek, másodsorban a gyermekgyógyászatnak, de valószínűleg a társadalomnak sem mindegy.
Kérdezhetnénk azt is, hogy ki látja el a gyerekeket az alapellátásban öt év múlva, de a kérdés azért értelmetlen, mert a válasz nyilvánvaló: ugyanazok, akik most. Mi. Házi gyermekorvosok, vegyes praxisok és „felnőtt”praxisok vegyesen. Nyugdíjunk akkor sem lesz, visszavonulásra így akkor sem gondolhatunk, a praxisunkat meg nem adhatjuk el, mert ahogy ma nincs, úgy akkor sem lesz rá vevő. Az öt év múlva tehát nem kérdés, a tíz év múlván azonban már érdemes elgondolkodni.

A házi gyermekorvosi ellátás korszerűsítése

2009.09.05. Szakmai irányelvek

Az alábbi gondolatokat már sokszor és sokféle formában leírtuk. Most legutóbb a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Kollégium elnökének, Túri Sándor professzornak a kérésére. Az ügy eddig sajnos a nyilvános vita szintjére sem jutott el. Most is csak reménykedni tudunk, no, nem az azon­nali megvalósításban, de legalább egy picinyke reflexióban. Úgy gondoljuk, jót akarunk a gyermekeknek, utódainknak és nem utolsósorban magunknak. De nem vagyunk tévedhetetlenek. Jó lenne, ha végre megtörne a hallgatás, és termékeny vita alakulna ki a házi gyermekorvosi alapellátás jövőjéről.

Igazolás, igazolás

2008.09.20. Szakmai irányelvek

A Hírvivő legutóbbi számában figyelemfelkeltő és éppen ezért sarkított és ironizáló „hirdetés” jelent meg a közösségek számára kiállított orvosi igazolásokról. Szakmapolitikai újsághoz illően, most árnyaltabban szeretnénk a problémát ismételten körbejárni.

Hátha előbb-utóbb túljut ez a megoldatlan kérdés is az egészségpolitikai jogalkotás ingerküszöbén. 

Gyermekek alapellátás keretében történő ügyeleti ellátása

2007.06.13. Szakmai irányelvek

Országszerte és évtizedek óta észlelhető a területen működő gyermekorvosi ügyeletek szakmailag indokolatlan méretű igénybevétele. Ennek döntően a szülők gyermekellátással kapcsolatos hiányos egészségügyi ismeretei, az elmúlt évtizedekben kialakult indokolatlan orvos (ügyelet) „használat” rögződése, az igénybevétel „bűntetlensége” az oka.
Erősítette a fenti tendenciát, hogy a még vállalható szülő-egészségügy közötti konfliktus elkerülése érdekében is, gyakorlatilag munkáltatói szinten kötelezték az ügyeletet ellátókat a hívások mérlegelés nélküli ellátására. A hívások fogadására képzetlen, de „olcsó” asszisztenseket alkalmaznak, az orvosi ellátást sok esetben sürgősségi ellátásra képtelen, gyermekgyógyászatban járatlan orvosok biztosítják. Ez a szakszemélyzet az ügyelethez fordulók igényeit kielégítik, de a sürgős, valóban ügyeleti ellátást igénylő esetek kezelésére sokszor nem rendelkezik kellő képzettséggel. A gyermekek ellátására hivatott orvosi ügyelet a jogszabályoknak ugyan megfele
...

A gyermekorvosi alapellátás megoldatlan kérdései

2004.06.18. Szakmai irányelvek

A gyermekgyógyászati alapellátásnak, vagyis a gyermekek kórházon kívüli, elsődleges orvosi ellátásának még mindig nincs egyértelműen kijelölve a helye a magyar ellátási struktúrában.
Ebből következik, hogy jövője, jövőbeni szerepe sem tisztázott. A szelídebb hangok is a gyermekorvosi alapellátás átalakulását és a demográfiai trendeknek megfelelő visszaszorulását prognosztizálják. Nincs erről a kérdésről deklarált és jövőbe mutató szakmapolitikai elhatározás. Némileg magyarázza ezt a helyzetet az a tény, hogy a nagyvilágban is csak a közelmúltban kezdtek foglalkozni azzal, hogy a demográfiai trendek, az átalakuló morbiditási struktúra és a gyermekgyógyászat fejlődése milyen kiterjedésű alapellátó rendszert, milyen képzettségű és tevékenységi körű gyermekorvost és milyen összetételű praxist igényel a 21. században.

A gyermekorvos és a védőnő együttműködése

2002.06.18. Szakmai irányelvek

Évek óta feszültség terheli a gyermekorvosi és védőnői szolgálat együttműködését. Tulassay professzor a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium és a megyei szakfőorvosok országos értekezletén az országos vezető védőnő, a MAVE elnökasszonya, az MGYT főtitkárának és az egyesületünk képviselőjének bevonásával bizottságot hívott életre azzal a céllal, hogy megoldást keressenek a problémákra.
Dr. Kálmán Mihály, az MGYT főtitkárhelyettese és a HGYE alelnöke a Kollégium elnökének felkérésére az alábbiakban foglalta össze véleményét.Letölthető szakmai irányelvek és módszertani levelek (.pdf):Dokumentum címe

Típus

Publikálva

A krónikus tonsillitis diagnosztikája és kezelése (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2024.01.29.
RSV fertőzés - HOGYI módszertani ajánlásapdf2022.12.05.
Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket a bölcsődébe, óvodába, iskolába? pdf2022.11.11.
A krónikus rhinosinusitisről (CRS) (Egészségügyi szakmai irányelv)pdf2022.08.10.
Teljes parenterális táplálás (TPT) csecsemő- és gyermekkorban (az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2022.08.10.
Krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD) Szakmai protokollpdf2022.08.10.
A gyermekkori diabetes ellátása (Egészségügyi szakmai irányelv)pdf2022.07.24.
topiás Dermatitis (L2090) (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2022.07.24.
Poszt-Covid szindrómás betegek gondozási protokolljapdf2021.03.25.
Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén - szakmai irányelvpdf2020.08.05.
Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásáról (Egészségügyi szakmai irányelv)2019.11.06.
A hipertónia diagnózisa, kezelése, gondozása a házi gyermekorvosi gyakorlatban – szakmai iránytű pdf2019.08.06.
Mikor forduljunk sürgősséggel gyermekgyógyászati ellátáshoz, ügyelethez?pdf2017.06.18.
Lázas gyermekek ellátásáról (A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja)pdf2017.06.18.
A testnevelés kategóriába sorolás szempontjai - szakimai ajánláspdf2016.01.17.
Az allergiás rhinitis ellátásáról (Egészségügyi szakmai irányelv)pdf2015.12.01.
Az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról (NEFMI szakmai irányelv)
pdf2014.06.30.
A hematológiai betegségek korszerű kezeléséről - a csecsemő és gyermekkori hematológiai betegségek diagnosztikája és kezelése (NEFMI szakmai irányelve)pdf2011.12.01.
A haemorrhagiás diathesisekről (az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2010.12.31.
Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjárólpdf2010.11.11.
Gastrointestinalis endoscopia (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2009.12.31.
Coeliakia (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)
pdf2009.12.31.
A pajzsmirigyműködés zavarairól (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2009.12.31.
A hipoglikémia differenciáldiagnosztikája csecsemő- és gyermekkorban (Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele)pdf2008.12.31.
Ajak- és szájpadhasadékos betegek kezelése (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2008.12.31.
Az acne ellátása (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2008.12.31.
Epistaxis (Egészségügyi szakmai irányelv)pdf2008.12.31.
Otitis media chronica (krónikus középfülgyulladás) (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2008.12.31.
Gastrointestinalis vérzések (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja)pdf2008.12.31.