Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
<a href="https://www.freepik.com/free-photo/this-is-only-cure-disease_11982420.htm#query=family%20doctor%20indicator&position=13&from_view=search&track=ais&uuid=bc5f1dc8-9faa-41a5-a3a2-d575c5e732d7">Image by gpointstudio</a> on Freepik

NNGYK védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatása

2024.01.08.
HGYE
A HGYE vezetősége két védőoltás alkalmazásával kapcsolatban kért tájékoztatást a NNGYK-tól, annak érdekében, hogy a szülőknek megfelelő felvilágosítást adhassunk, és magunk is megfelelőképpen járjunk el. Alább olvashatók a kérdések és Dr. Galgóczi Ágnes, a NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály osztályvezetőjének válasza.
 
1. Vaxneuvance (15 valens Pneumococcus Vakcina)
2. Spikevax XBB 1.5 (Moderna) COVID-19 elleni oltóanyag
3. Megjelent a 18/1998. NM rendelet módosítása a varicella elleni oltási rend változással

 

 
1. Vaxneuvance (15 valens Pneumococcus Vakcina)
Alkalmazási útmutató szerint 37. gesztációs hét előtt születettek számára a 2 +1 -es séma helyett 3+ 1 oltás adandó. Ennek megfelelően tervezzük-e az oltási rendet? Abban az esetben is ez ajánlott, amikor felmerül a terminus számítás probléma érett újszülött esetén? 
 
NNGYK-válasz: A Vaxneuvance vonatkozásában nem tartjuk indokoltnak a változtatást, minden csecsemő a 2+1-es séma szerint kapja az oltási sorozatot.
 
2. Spikevax XBB 1.5 (Moderna) COVID-19 elleni oltóanyag
Az alkalmazási előirata szerint 6 hónapos kortól adható, az EESZT szülőknek szóló felülete szerint 6 éves kortól, míg a Pfizer vakcina 5 éves kortól.  Melyik vakcina elérhető, melyiket ajánlhatjuk a szülőknek, és milyen életkortól?
 
NNGYK-válasz: A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közbeszerzési eljárása során 6 hónapos kortól alkalmazható vakcinára írt ki pályázatot. A féladagos dózis kivételét illetően megkérdeztük a gyártót, ennek alapján fokozottan kell figyelni a túldozírozás elkerülésére, tekintettel az egyadagos ampullák esetleges túltöltöttségére. A Moderna Spikevax Xbb 1.5 vakcinája 50 mg/0,5ml ampullás kiszerelésű és az ampulla mellé adott 1 ml-es megfelelő beosztással rendelkező fecskendő lehetővé teszi túldozírozás nélkül a 0,25 ml pontos kimérését. Az EESZT felület módosításra került, A Pfizer gyermek oltóanyagának utolsó szarzsai 2023. dec. 31-én lejártak.
 
3. Megjelent a 18/1998. NM rendelet módosítása a varicella elleni oltási rend változással
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet [a továbbiakban: 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet] 5. § (2) bekezdés e) pontja helyébe
a következő rendelkezés lép:
[Az (1) bekezdés szerinti kötelező védőoltásokat – az (1) bekezdés j) pontja szerinti védőoltás kivételével – a 0–6 éves korúak körében folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani. A]
 
„e) pneumococcus elleni oltás harmadik részlete és a bárányhimlő elleni oltás első részlete betöltött 12 hónapos korban,”
(2) A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az (1) bekezdés szerinti kötelező védőoltásokat – az (1) bekezdés j) pontja szerinti védőoltás kivételével – a 0–6 éves korúak körében folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani. A]
 
„g) morbilli-mumpsz-rubeola elleni trivalens oltóanyaggal végzett oltás és a bárányhimlő elleni oltás második részlete betöltött 15 hónapos korban,”
 
(3) A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) A 2018. augusztus 1-e előtt születettek esetén nem áll fenn bárányhimlő elleni oltásra vonatkozó oltási kötelezettség. A (2) bekezdés h) pontjában foglalt bárányhimlő elleni oltásokat a 2018. augusztus 1. és
 
2022. december 31. között születettekre vonatkozóan kell alkalmazni.”
A VML-t a lehető legrövidebb időn belül kiadjuk és hivatalos körlevél is ki fog menni a területi népegészségügyi hatóságok részére, akik küldik majd a tájékoztatót az oltóorvosok részére.
Addig is erre kell készülni 2024. januárban 2 kohorsz oltása lesz esedékes.
 
4. Pentaxim oltóanyag
A területen található Pentaxim oltóanyagokat maradéktalanul fel kell használni. Az oltásokat úgy kell szervezni, hogy még a készleten lévő Pentaxim oltóanyagot fel kell használni az alapimmunizáláshoz, illetve a 18 hónapos korban esedékes emlékeztető oltáshoz. 
 
A 3. ponthoz csatoltan találhatók a 18/1998-as jogszabály módosítással érintett pontjai. Kékkel jelölve a már hatályosak, pirossal ami majd később lép hatályba.

Kapcsolódó dokumentumok(2)