Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

Elérhető az MDT Páciens APP!
Töltse le ingyenes alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

diabet partneri hirek

 • 77 Elektronika

  A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten. Hamarosan az egyik legdinamikusabban fejlődő magánvállalkozássá nőtt. Növekedésének, fejlődésének záloga a vevőközpontú, fejlesztésen, innováción alapuló filozófiája.
  A cég termékválasztékát vércukormérő rendszerek, vizeletvizsgáló berendezések alkotják, melyeket mind a hazai piacon, mind világszerte értékesít.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sanofi

  Az új évezred kezdetén a tudomány és a technológia robbanásszerű fejlődése elénk tárja az élet legnagyobb titkait. A tudományos felfedezések és a felhalmozódott tudás eszköz a kezünkben ahhoz, hogy nagymértékben javíthassuk az életminőséget.

  A sanofi-aventis Zrt. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Novo Nordisk Hungária

  A Novo Nordisk Hungária Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Címünk:
  1025 Budapest, Felső Zöldmáli u. 35.

  Telefonszámunk:
  +36 1 325 9161

  További információs anyagokért kattintson!
 • AstraZeneca Kft.

  Az AstraZeneca Kft. az MDT Web-rendszer tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sandos Hungária Kft.

  A Sandoz Hungária Kft. a dibaet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Levelezési cím:
  Sandoz Hungária Kft.
  1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
  Telefon: +36 1 430 2890
  Fax: +36 1 430 2899
  Email: info.hungary@sandoz.com
  www.sandoz.hu

  További információs anyagokért kattintson!
 • Berlin-Chemie

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a BERLIN-CHEMIE, a MENARINI Csoport leányvállalata nevében működik Magyarországon. A MENARINI csoport az olasz gyógyszerpiacon hosszú évek óta vezető szerepet tölt be. Az 1886-ban alakult, firenzei székhelyű MENARINI cég generációk során fejlődött globális, tulajdonos vezette gyógyszercéggé.

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Boehringer Ingelheim

  Elérhetőségeink:
  Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co. KG Magyarországi Fióktelepe

  Cím: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Millenniumi Torony 1.
  Telefon: (+36 1) 299 8900
  Telefax: (+36 1) 299 8901

  További információs anyagokért kattintson!
 • Medtronic Hungária

  Több, mint 25 éves kutatási tapasztalatával a Medtronic vezető a diabétesz terápia technológiában. A Medtronic elkötelezett a mesterséges hasnyálmirigy - a jövő fejlesztésében annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb kezelést biztosítsa a dibéteszes betegek számára. A Medtronic technológiája egy összetett rendszert kínál, mely az egyedi igényeknek megfelelően alakítható. Mindemellett folyamatosan fejleszti képzési-, és háttérszolgáltatásait.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Roche (Magyarország) Diagnosztika

  A Roche (Magyarország) Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Elérhetőségeink:
  cím: 1112 Budapest, Balatoni út 2/A
  telefon: +36 1 279 4500
  fax: 06 (23) 446-890

  További információs anyagokért kattintson!

Diabetes gyermek és kamaszkorban

A diabetes a gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége. Bármely életkorban kialakulhat, iskolásokban, óvodásokban és akár 1-2 éves korban is.  Gyakorisága ellenére általában későn kerül felismerésre, a hiperglikémiás ketoacidosisos kóma kifejlődésekor. Nagyon sok országban az inzulin - ami az egyetlen módja a diabeteses gyermekek életbentartásának - nem elérhető. Emiatt nagyon sok gyermek hal meg ebben a betegségben, főleg a fejlődő és közepes bevétellel rendelkező országokban. A család, tanárok vagy háziorvos, akik felismerhetnék a gyermek korai tüneteit, talán nem is ismerik ezeket a jeleket. A 2007-es Diabetes Világnap célja ennek megváltoztatása és az üzenet; "Egy gyermeknek sem szabad diabetesben meghalnia"

Több, mint 240 millió cukorbeteg él a világon már ma is, és 20 éven belül ez a szám előrejelzések szerint 380 millióra nő. A gyermekeket sem kíméli a kór. Az egyes típusú diabetes előfordulása minden évben 3%-al nő. Ez 70,000 új, 15 év alatti beteg fiatalt jelent évente (majdnem 200 új eset egy nap). A cukorbeteg gyermekek több mint negyedrésze Dél-Kelet Ázsiában él. Régen a 2-es típusú diabetes a felnőttek betegsége volt. Mára már a gyermekekben is aggasztóan nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának aránya.A diabetes gyermekekben nem egyszerűen cukorbetegség

A diabetesesnek különleges hatásai vannak a gyermek és családja életére is. A cukorbetegség számos dolgot megzavar, ami a gyermek mindennapjainak feladata, úgymint sikeresen teljesíteni az iskolában, felkészülni a felnőttkorra. Meg kell szakítani napi rutinját, hogy beadhassa inzulinját vagy a fizikai aktivitását összehangolja az evéssel és beállított terápiájával. Egy multidiszciplináris csapatra van szükség, aminek tagjai rendelkeznek a kellő tudással és pedagógiai érzékkel, így segíthetnek a gyermekeknek és családjuknak a lehető legjobb testi és szellemi egészség elérésében. Támogatni kell az iskolai tanárok és gondviselők oktatását is.  Így talán a gyermekek úgy érhetik el a felnőttkort, hogy csak minimális hatással van a diabetes az életükre és az egészségükre.

Ez a kép a fejlődő országokban még nagyon messzinek tűnik. A 2007-es kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekkori diebetes növekvő előfordulására. A korai diagnózis és edukáció elengedhetetlen a szövődmények elkerüléséhez és a hosszú élet lehetőségéhez.


Life for a Child with Diabetes - Élet egy cukorbeteg gyermeknek

Egy gyermek cukorbetegsége mindig borzalmas diagnózis. Ha a kellő oktatás, gyógyszerek, inzulin és felszerelés elérhető, a gyerekek megtanulhatnak együtt élni ezzel, és teljesen karban tudják tartani a betegséget.
Sajnos a diabeteses gyermekek többsége a fejlődő országok egyikében él, ahol még az életben maradáshoz szükséges inzulin sem elérhető. Így ezek a gyerekek nagyon hamar rossz állapotba kerülnek, kialakulnak a komoly szövődmények, veseelégtelenség, az idegek károsodása, vakság. Ha túl is élik az iskoláskort, nem kapnak állást, nem tudnak családot alapítani.

Az IDF ezért létrehozta a Gyermek Támogató Programot (Child Sponsorship Program), ahol bárki támogathatja a szervezetet, és láthatja, "hogy ment meg egy dollár egy életet".

A programról ide kattintva olvashat bővebben.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.

A Magyar Diabetes Társaság Edukációs Munkacsoportjának szakmai ajánlásával és a Zentiva támogatásával elkészítette az Életmód kisokos cukorbetegeknek című kiadványt.
A kiadvány egészében letölthető.