Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

Elérhető az MDT Páciens APP!
Töltse le ingyenes alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

diabet partneri hirek

 • 77 Elektronika

  A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten. Hamarosan az egyik legdinamikusabban fejlődő magánvállalkozássá nőtt. Növekedésének, fejlődésének záloga a vevőközpontú, fejlesztésen, innováción alapuló filozófiája.
  A cég termékválasztékát vércukormérő rendszerek, vizeletvizsgáló berendezések alkotják, melyeket mind a hazai piacon, mind világszerte értékesít.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sanofi

  Az új évezred kezdetén a tudomány és a technológia robbanásszerű fejlődése elénk tárja az élet legnagyobb titkait. A tudományos felfedezések és a felhalmozódott tudás eszköz a kezünkben ahhoz, hogy nagymértékben javíthassuk az életminőséget.

  A sanofi-aventis Zrt. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Novo Nordisk Hungária

  A Novo Nordisk Hungária Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Címünk:
  1025 Budapest, Felső Zöldmáli u. 35.

  Telefonszámunk:
  +36 1 325 9161

  További információs anyagokért kattintson!
 • AstraZeneca Kft.

  Az AstraZeneca Kft. az MDT Web-rendszer tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sandos Hungária Kft.

  A Sandoz Hungária Kft. a dibaet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Levelezési cím:
  Sandoz Hungária Kft.
  1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
  Telefon: +36 1 430 2890
  Fax: +36 1 430 2899
  Email: info.hungary@sandoz.com
  www.sandoz.hu

  További információs anyagokért kattintson!
 • Berlin-Chemie

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a BERLIN-CHEMIE, a MENARINI Csoport leányvállalata nevében működik Magyarországon. A MENARINI csoport az olasz gyógyszerpiacon hosszú évek óta vezető szerepet tölt be. Az 1886-ban alakult, firenzei székhelyű MENARINI cég generációk során fejlődött globális, tulajdonos vezette gyógyszercéggé.

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Boehringer Ingelheim

  Elérhetőségeink:
  Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co. KG Magyarországi Fióktelepe

  Cím: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Millenniumi Torony 1.
  Telefon: (+36 1) 299 8900
  Telefax: (+36 1) 299 8901

  További információs anyagokért kattintson!
 • Medtronic Hungária

  Több, mint 25 éves kutatási tapasztalatával a Medtronic vezető a diabétesz terápia technológiában. A Medtronic elkötelezett a mesterséges hasnyálmirigy - a jövő fejlesztésében annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb kezelést biztosítsa a dibéteszes betegek számára. A Medtronic technológiája egy összetett rendszert kínál, mely az egyedi igényeknek megfelelően alakítható. Mindemellett folyamatosan fejleszti képzési-, és háttérszolgáltatásait.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Roche (Magyarország) Diagnosztika

  A Roche (Magyarország) Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Elérhetőségeink:
  cím: 1112 Budapest, Balatoni út 2/A
  telefon: +36 1 279 4500
  fax: 06 (23) 446-890

  További információs anyagokért kattintson!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2016 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2016
FIGYELJ A DIABÉTESZRE!

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepelik.

A Diabetes Világnap a Nemzetközi Diabetes Szövetség vezetésével alakult meg 1991-ben a WHO-val közösen, felmérve a cukorbetegség okozta növekvő veszélyeket, valamint az ezzel járó növekvő aggodalmakat.

Az éves tevékenységek és anyagok a szűrés fontosságára összpontosítanak, hogy felhívják a figyelmet a korai diagnózisra és a kezelés fontosságára, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos szövődményeinek csökkentésére.

1. A 2-es típusú cukorbetegségre történő szűrés nagyon fontos a betegség meghatározásában és a rizikófaktorok csökkentésében.
 • A cukorbetegség egy hatalmas és egyre növekvő kór. 2015-ben 415 millió cukorbeteg volt világszerte, becslések szerint ez a szám 2040-re várhatóan 642 millióra növekszik majd, másként azt mondhatjuk, hogy minden tizedik felnőtt cukorbeteg.1
 • Két felnőtt cukorbetegből egyik esetben nem diagnosztizálták a betegséget.1
 • Sok ember él 2-es típusú diabétesszel hosszú ideig anélkül, hogy tudatában lennének állapotuknak. Mire a diagnózis megtörténik, a cukorbetegség szövődményei már jelen lehetnek.
 • A 2-es típusú diabéteszes esetek akár 70% -a megelőzhető vagy késleltethető egy egészségesebb életmód bevezetésével, ami akár 160 millió esetet jelentene 2040-ig.1
 • Számos országban a növekvő mértékű helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a gyermekek körében is elterjedt. A 2-es típusú diabétesz kialakulásának a gyermekkorban is megvan a lehetősége, amely egy átfogó közegészségügyi probléma, komoly egészségügyi kimenetellel.1
 • A globális egészségügyi kiadások jelenleg 12% -át fordítják a felnőtt cukorbetegség kezelésére.1
 • Az alacsony és közepes jövedelemű országokban a cukorbetegek száma továbbra is növekszik, és ez veszélyezteti a fenntartható fejlődést. 2040-re például a cukorbetegek száma Afrikában várhatóan megduplázódik.1
2. A cukorbetegség szövődményeire történő szűrés elengedhetetlen része minden típusú cukorbetegség kezelésének.
 • Minden második ember cukorbeteg és továbbra sem diagnosztizálják1 , ezért őket különösen érzékenyen érintik a betegség szövődményei, melyek jelentős rokkantságot és a korai elhalálozást eredményeznek.
 • 2040-re több mint 640 millió ember élhet diabétesszel.1 A késleltetett diagnózis azt jelenti, hogy sok ember, aki a 2-es típusú cukorbetegségben szenved legalább egy szövődménnyel már együtt él mire a betegséget diagnosztizálják.
 • Sok országban a cukorbetegség vezető oka a vakság, a szív- és érrendszeri betegségek, a veseelégtelenség kialakulásának és alsó végtag amputációnak.1
 • A legtöbbünknek csak 1-es típusú diabétesze lesz élete során. A cukorbetegség szövődményeire történő szűrés fontos és egyben része a betegség hatékony kezelésének, valamint az egészségmegőrzésnek.
 • 2015-ben a világszerte diabétesszel élő 415 millió felnőtt1 több mint egyharmada esetében alakul ki valamilyen formában a diabéteszes retinopathia - a cukorbetegség egyik szövődménye, amely látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.2
 • Jelenleg diabétesszel élő több mint 93 millió felnőtt, vagy egy a három közül estében megjelenik a diabéteszes retinopátia.2
 • A diabétesz és szövődményeinek kezelése az egészségügyi alapellátásban kezdődik, melynek tartalmaznia kell a diabéteszes retinopátia szűrést is.
 • A betegség korai felismerése és a diabéteszes retinopátia időben történő kezelése megakadályozhatja a látásvesztést és csökkentjeti a cukorbetegség egyénekre, gondozóikra és a társadalom fejtett hatását.
 • A diabétesz gondos kezelése és cukorbetegség okozta szembetegség szűrés segíthet megelőzni a látásromlást és a vakságot.
 • A cukorbetegség és szövődmények kezelésére fordított globális egészségügyi kiadások, becslések szerint 2015-ben elérték a 673 milliárd USD-t.1

1. IDF Diabetes Atlas 7th edition www.idf.org/diabetesatlas
2. Diabetes Eye Health: A Guide for Health www.idf.org/eyehealth

Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap


Plakátok

A 2016. évi kampány a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az alábbi, a Magyar Diabetes Társaság által magyar nyelvre fordított plakátokat készítette.
A plakátok (a képekre kattintva) pdf formátumban, akár nyomdai felhasználásra is szabadon letölthetők!Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2016 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.

A Magyar Diabetes Társaság Edukációs Munkacsoportjának szakmai ajánlásával és a Zentiva támogatásával elkészítette az Életmód kisokos cukorbetegeknek című kiadványt.
A kiadvány egészében letölthető.