Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

Elérhető az MDT Páciens APP!
Töltse le ingyenes alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2023-as cukorbetegség világnapjának témája:
"Diabétesz: Hozzáférés a cukorbeteg ellátáshoz"

diabet.hu/vilagnap

diabet partneri hirek

 • 77 Elektronika

  A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten. Hamarosan az egyik legdinamikusabban fejlődő magánvállalkozássá nőtt. Növekedésének, fejlődésének záloga a vevőközpontú, fejlesztésen, innováción alapuló filozófiája.
  A cég termékválasztékát vércukormérő rendszerek, vizeletvizsgáló berendezések alkotják, melyeket mind a hazai piacon, mind világszerte értékesít.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sanofi

  Az új évezred kezdetén a tudomány és a technológia robbanásszerű fejlődése elénk tárja az élet legnagyobb titkait. A tudományos felfedezések és a felhalmozódott tudás eszköz a kezünkben ahhoz, hogy nagymértékben javíthassuk az életminőséget.

  A sanofi-aventis Zrt. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Novo Nordisk Hungária

  A Novo Nordisk Hungária Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Címünk:
  1025 Budapest, Felső Zöldmáli u. 35.

  Telefonszámunk:
  +36 1 325 9161

  További információs anyagokért kattintson!
 • AstraZeneca Kft.

  Az AstraZeneca Kft. az MDT Web-rendszer tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Sandos Hungária Kft.

  A Sandoz Hungária Kft. a dibaet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Levelezési cím:
  Sandoz Hungária Kft.
  1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
  Telefon: +36 1 430 2890
  Fax: +36 1 430 2899
  Email: info.hungary@sandoz.com
  www.sandoz.hu

  További információs anyagokért kattintson!
 • Berlin-Chemie

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a BERLIN-CHEMIE, a MENARINI Csoport leányvállalata nevében működik Magyarországon. A MENARINI csoport az olasz gyógyszerpiacon hosszú évek óta vezető szerepet tölt be. Az 1886-ban alakult, firenzei székhelyű MENARINI cég generációk során fejlődött globális, tulajdonos vezette gyógyszercéggé.

  A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Boehringer Ingelheim

  Elérhetőségeink:
  Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co. KG Magyarországi Fióktelepe

  Cím: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Millenniumi Torony 1.
  Telefon: (+36 1) 299 8900
  Telefax: (+36 1) 299 8901

  További információs anyagokért kattintson!
 • Medtronic Hungária

  Több, mint 25 éves kutatási tapasztalatával a Medtronic vezető a diabétesz terápia technológiában. A Medtronic elkötelezett a mesterséges hasnyálmirigy - a jövő fejlesztésében annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb kezelést biztosítsa a dibéteszes betegek számára. A Medtronic technológiája egy összetett rendszert kínál, mely az egyedi igényeknek megfelelően alakítható. Mindemellett folyamatosan fejleszti képzési-, és háttérszolgáltatásait.

  További információs anyagokért kattintson!
 • Roche (Magyarország) Diagnosztika

  A Roche (Magyarország) Kft. a diabet.hu tartalomszolgáltató partnere.

  Elérhetőségeink:
  cím: 1112 Budapest, Balatoni út 2/A
  telefon: +36 1 279 4500
  fax: 06 (23) 446-890

  További információs anyagokért kattintson!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2019 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2019

Cukorbetegség: védje meg családját!

A 2018-2019. évi Diabetes Világnap és Diabetes Hónap témája
a Család és a Diabetes.

Diabétesz Világnap 2019A kampány időtartamát két évben határozták meg, ez idő alatt az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség – International Diabetes Federation) által megfogalmazott ismeretterjesztő anyagok és cselekvési tervek célja:

 • felhívni a figyelmet a cukorbetegség családra gyakorolt hatására és támogatni az érintetteket;
 • megerősíteni a család szerepét a cukorbetegség kezelésében, gondozásában, megelőzésében és oktatásában.

Az IDF szorgalmazza, hogy a családok ismerjék meg a cukorbetegség figyelmeztető jeleit. Az IDF által 2018-ban végzett kutatás szerint a szülők fontosnak tartják, hogy ismereteket szerezzenek, és gyermeküknél megelőzzék, vagy időben felismerjék a cukorbetegséget. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többségének van cukorbeteg családtagja, riasztó, hogy ötből négy szülő számára nehézségekbe ütközne a figyelmeztető jelek felismerése. Háromból egy pedig egyáltalán nem venné észre azokat. Ezek az eredmények is rávilágítanak az oktatás és az ismeretterjesztés szükségességére, miszerint segíteni kell az embereket a cukorbetegség figyelmeztető jeleinek korai észlelésében.

A cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya azt jelenti, hogy a figyelmeztető jelek észlelése nemcsak a szülők számára jelent problémát, hanem az a társadalom egészét érintő kérdés. Ez komoly aggodalomra ad okot, mivel a cukorbetegség legelterjedtebb formája, az enyhébb tünetekkel járó 2-es típusú cukorbetegség felelős az összes diabetes-eset kb. 90% -áért.

Kezelés hiányában, vagy nem megfelelő kezelés esetén a cukorbetegség szövődményekhez vezethet. Ide tartozik a vakság, az amputáció, a veseelégtelenség, a szívroham és a stroke. A cukorbetegség 2017-ben négy millió ember haláláért volt felelős.

Az IDF arra buzdítja az embereket, hogy teszteljék a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket és tudjanak meg róla többet. A teszt elérhető online a http://discoverdiabetes.idf.org/ oldalon.

Tekintse meg a WDD (Diabetes Világnap - World Diabetes Day) 2018-19 kampányanyagait, és tájékozódjon, hogyan segítheti novemberben a cukorbetegségről szóló ismeretek terjesztését.
WDD 2018-19 kulcsüzenetek

A World Diabetes Day és a World Diabetes Month 2018-19 kampány elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a diabetes családra gyakorolt hatására, és megerősítse a család szerepét az állapot kezelésében, gondozásában, megelőzésében és oktatásában. A kampány három fő témára összpontosít:

 • A cukorbetegség felismerése
 • A cukorbetegség megelőzése
 • A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség korai felismerésében a család is érintett:

 • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek közül minden második egyén betegsége diagnosztizálatlan marad. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az életveszélyes szövődmények megelőzése vagy késleltetése szempontjából.
 • Ha az 1-es típusú cukorbetegséget nem észlelik időben, súlyos állapothoz vagy halálhoz vezethet. Ismerje meg a jeleket és a tüneteket, hogy megóvja önmagát és családját!

A 2-es típusú diabetes megelőzésében a család is érintett:

 • A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása egészséges életmóddal megelőzhető. A családi kockázat csökkentése otthon kezdődik.
 • Amikor a család egészségesen táplálkozik, és együtt végez rendszeres testmozgást, minden családtag élvezi ennek előnyét, és segítheti megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.
 • Ha diabetes van a családjában, tájékozódjon a kockázatokról, a figyelmeztető jelekről, mit tehet annak érdekében, hogy megelőzze a cukorbetegséget és a szövődmények kialakulását.
 • A családoknak olyan környezetben kell élniük, amely támogatja az egészséges életmódot, és segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegségemmel való foglakozás családomat is érinti:

 • A diabetes napi 24 órás kezelést igényel. Minden cukorbetegséggel élőnek rendszeres orvosi ellenőrzésre, egészséges életmódra és folyamatos oktatásra van szüksége. A családi támogatás kulcsfontosságú.
 • Minden egészségügyi szakembernek rendelkeznie kell azokkal az ismeretekkel és készségekkel, amelyekkel segítséget nyújthat az egyének és a családok számára a diabetes kezeléséhez.
 • Az oktatásnak és a folyamatos támogatásnak elérhetőnek kell lennie minden érintett egyén és család számára a diabetes kezeléséhez.
 • A diabetes kezeléséhez szükséges alapvető gyógyszereknek és gondozásnak minden család számára hozzáférhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük.

Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap


Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2019 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.

A Magyar Diabetes Társaság Edukációs Munkacsoportjának szakmai ajánlásával és a Zentiva támogatásával elkészítette az Életmód kisokos cukorbetegeknek című kiadványt.
A kiadvány egészében letölthető.