Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség".
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

diabet partneri hirek

Diabetes gyermek és kamaszkorban

A diabetes a gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége. Bármely életkorban kialakulhat, iskolásokban, óvodásokban és akár 1-2 éves korban is. Gyakorisága ellenére általában későn kerül felismerésre, a hiperglikémiás ketoacidosisos kóma kifejlődésekor. Nagyon sok országban az inzulin - ami az egyetlen módja a diabeteses gyermekek életben tartásának - nem elérhető. Emiatt nagyon sok gyermek hal meg ebben a betegségben, főleg a fejlődő és közepes bevétellel rendelkező országokban. A család, tanárok vagy háziorvos, akik felismerhetnék a gyermek korai tüneteit, talán nem is ismerik ezeket a jeleket. A 2007-2008 évben a Diabetes Világnap célja ennek megváltoztatása és az üzenet; "Egy gyermeknek sem szabad diabetesben meghalnia"

Több, mint 240 millió cukorbeteg él a világon már ma is, és 20 éven belül ez a szám előrejelzések szerint 380 millióra nő. A gyermekeket sem kíméli a kór. Az egyes típusú diabetes előfordulása minden évben 3%-kal nő. Ez 70,000 új, 15 év alatti beteg fiatalt jelent évente (majdnem 200 új eset egy nap). A cukorbeteg gyermekek több mint negyedrésze Dél-Kelet Ázsiában él. Régen a 2-es típusú diabetes a felnőttek betegsége volt. Mára már a gyermekekben is aggasztóan nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának aránya.A diabetes gyermekekben nem egyszerűen cukorbetegség

A diabetesesnek különleges hatásai vannak a gyermek és családja életére is. A cukorbetegség számos dolgot megzavar, ami a gyermek mindennapjainak feladata, úgymint sikeresen teljesíteni az iskolában, felkészülni a felnőttkorra. Meg kell szakítani napi rutinját, hogy beadhassa inzulinját vagy a fizikai aktivitását összehangolja az evéssel és beállított terápiájával. Egy multidiszciplináris csapatra van szükség, aminek tagjai rendelkeznek a kellő tudással és pedagógiai érzékkel, így segíthetnek a gyermekeknek és családjuknak a lehető legjobb testi és szellemi egészség elérésében. Támogatni kell az iskolai tanárok és gondviselők oktatását is. Így talán a gyermekek úgy érhetik el a felnőttkort, hogy csak minimális hatással van a diabetes az életükre és az egészségükre.

A 2008. évi kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség tüneteire. Ha a diabetest nem diagnosztizálják időben, agykárosodás is kialakulhat. Ezért fontos a korai jelek ismerete!

Ismerje meg a figyelmeztető tüneteket!

 • gyakori vizelés
 • állandó szomjúság
 • fokozott éhség
 • súlyvesztés
 • gyengeség, fáradtság
 • érdeklődés és koncentrálás hiánya
 • homályos látás
 • hasfájás, hányás (emiatt gyakran összetévesztik az influenza tüneteivel)
A kettes típusú diabetes tünetei gyermekekben gyakran kevésbé feltűnőek vagy egyáltalán nem jelentkeznek!

Az egyes és kettes típusú cukorbetegség gyermekekben

A cukorbetegség egy krónikus, gyakran halálos betegség. A problémát az inzulin termelésének vagy felhasználásának károsodása jelenti. Az egyes típusú diabetesben az inzulin termelése hiányzik a szervezetben, míg a kettes típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja felhasználni az inzulint, amit megtermelt a szervezet.

Az egyes típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, ami leginkább gyermeket érint. Fél millió 15 év alatti gyermek szenved ebben a betegségben. Azonban a gyermekekben is egyre gyakoribb elhízás és inaktív életmód miatt a kettes típusú cukorbetegség is egyre elterjedtebb a fiatalok körében.

A diabetes egy halálos betegség, évi 4 millió ember halálát okozza a cukorbetegség és szövődményei. A diabeteses ketoacidosis rosszul kezelt 1-es típusú cukorbetegekben alakul ki, és ez okozza a legtöbb diabeteses gyermek halálát. Korai diagnózissal és kezeléssel a ketoacidosis megelőzhető. A világ számos országában sem az inzulin, sem a jó vércukor-kontrollhoz szükséges mérő készülékek nem elérhetők.

A 2008. évi kampány célja:

 • Növelni a támogatott gyermekek számát a Life for a Child programban.
 • A diabetes figyelmeztető tüneteinek megismertetése az emberekkel.
 • Támogatni az egészséges életmód kialakítását a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének érdekében.
 • Támogatni a diabetes kezelését segítő kezdeményezéseket.


Life for a Child with Diabetes - Élet egy cukorbeteg gyermeknek

Egy gyermek cukorbetegsége mindig borzalmas diagnózis. Ha a kellő oktatás, gyógyszerek, inzulin és felszerelés elérhető, a gyerekek megtanulhatnak együtt élni ezzel, és teljesen karban tudják tartani a betegséget.
Sajnos a diabeteses gyermekek többsége a fejlődő országok egyikében él, ahol még az életben maradáshoz szükséges inzulin sem elérhető. Így ezek a gyerekek nagyon hamar rossz állapotba kerülnek, kialakulnak a komoly szövődmények, veseelégtelenség, az idegek károsodása, vakság. Ha túl is élik az iskoláskort, nem kapnak állást, nem tudnak családot alapítani.

Az IDF ezért létrehozta a Gyermek Támogató Programot (Child Sponsorship Program), ahol bárki támogathatja a szervezetet, és láthatja, "hogy ment meg egy dollár egy életet".

A programról ide kattintva olvashat bővebben.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.