Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség".
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2016 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2016
FIGYELJ A DIABÉTESZRE!

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepelik.

A Diabetes Világnap a Nemzetközi Diabetes Szövetség vezetésével alakult meg 1991-ben a WHO-val közösen, felmérve a cukorbetegség okozta növekvő veszélyeket, valamint az ezzel járó növekvő aggodalmakat.

Az éves tevékenységek és anyagok a szűrés fontosságára összpontosítanak, hogy felhívják a figyelmet a korai diagnózisra és a kezelés fontosságára, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos szövődményeinek csökkentésére.

1. A 2-es típusú cukorbetegségre történő szűrés nagyon fontos a betegség meghatározásában és a rizikófaktorok csökkentésében.
 • A cukorbetegség egy hatalmas és egyre növekvő kór. 2015-ben 415 millió cukorbeteg volt világszerte, becslések szerint ez a szám 2040-re várhatóan 642 millióra növekszik majd, másként azt mondhatjuk, hogy minden tizedik felnőtt cukorbeteg.1
 • Két felnőtt cukorbetegből egyik esetben nem diagnosztizálták a betegséget.1
 • Sok ember él 2-es típusú diabétesszel hosszú ideig anélkül, hogy tudatában lennének állapotuknak. Mire a diagnózis megtörténik, a cukorbetegség szövődményei már jelen lehetnek.
 • A 2-es típusú diabéteszes esetek akár 70% -a megelőzhető vagy késleltethető egy egészségesebb életmód bevezetésével, ami akár 160 millió esetet jelentene 2040-ig.1
 • Számos országban a növekvő mértékű helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a gyermekek körében is elterjedt. A 2-es típusú diabétesz kialakulásának a gyermekkorban is megvan a lehetősége, amely egy átfogó közegészségügyi probléma, komoly egészségügyi kimenetellel.1
 • A globális egészségügyi kiadások jelenleg 12% -át fordítják a felnőtt cukorbetegség kezelésére.1
 • Az alacsony és közepes jövedelemű országokban a cukorbetegek száma továbbra is növekszik, és ez veszélyezteti a fenntartható fejlődést. 2040-re például a cukorbetegek száma Afrikában várhatóan megduplázódik.1
2. A cukorbetegség szövődményeire történő szűrés elengedhetetlen része minden típusú cukorbetegség kezelésének.
 • Minden második ember cukorbeteg és továbbra sem diagnosztizálják1 , ezért őket különösen érzékenyen érintik a betegség szövődményei, melyek jelentős rokkantságot és a korai elhalálozást eredményeznek.
 • 2040-re több mint 640 millió ember élhet diabétesszel.1 A késleltetett diagnózis azt jelenti, hogy sok ember, aki a 2-es típusú cukorbetegségben szenved legalább egy szövődménnyel már együtt él mire a betegséget diagnosztizálják.
 • Sok országban a cukorbetegség vezető oka a vakság, a szív- és érrendszeri betegségek, a veseelégtelenség kialakulásának és alsó végtag amputációnak.1
 • A legtöbbünknek csak 1-es típusú diabétesze lesz élete során. A cukorbetegség szövődményeire történő szűrés fontos és egyben része a betegség hatékony kezelésének, valamint az egészségmegőrzésnek.
 • 2015-ben a világszerte diabétesszel élő 415 millió felnőtt1 több mint egyharmada esetében alakul ki valamilyen formában a diabéteszes retinopathia - a cukorbetegség egyik szövődménye, amely látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.2
 • Jelenleg diabétesszel élő több mint 93 millió felnőtt, vagy egy a három közül estében megjelenik a diabéteszes retinopátia.2
 • A diabétesz és szövődményeinek kezelése az egészségügyi alapellátásban kezdődik, melynek tartalmaznia kell a diabéteszes retinopátia szűrést is.
 • A betegség korai felismerése és a diabéteszes retinopátia időben történő kezelése megakadályozhatja a látásvesztést és csökkentjeti a cukorbetegség egyénekre, gondozóikra és a társadalom fejtett hatását.
 • A diabétesz gondos kezelése és cukorbetegség okozta szembetegség szűrés segíthet megelőzni a látásromlást és a vakságot.
 • A cukorbetegség és szövődmények kezelésére fordított globális egészségügyi kiadások, becslések szerint 2015-ben elérték a 673 milliárd USD-t.1

1. IDF Diabetes Atlas 7th edition www.idf.org/diabetesatlas
2. Diabetes Eye Health: A Guide for Health www.idf.org/eyehealth

Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap


Plakátok

A 2016. évi kampány a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az alábbi, a Magyar Diabetes Társaság által magyar nyelvre fordított plakátokat készítette.
A plakátok (a képekre kattintva) pdf formátumban, akár nyomdai felhasználásra is szabadon letölthetők!Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2016 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.