Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2021. évi Diabétesz Világnap témája "Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez".

100 évvel az inzulin felfedezése után világszerte a cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a szükséges, számukra megfelelő kezeléshez.

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Unite for diabetes - a kampány

A kampány története

Az ENSZ Diabetes Határozatának ötlete egy 1-es típusú diabetesben szenvedő fiatal hölgyben, Clare Rosenfeldben merült fel először 2003-ban. Az International Diabetes Federation (IDF) Tanácsa a tervet megvalósíthatónak találta, és alapos előkészületek után 2006. februárjában kidolgozta a kampány részleteit.

Az első gyűlés 2005. december 3-án Washingtonban az American Diabetes Association (ADA) szervezésében zajlott, számos ország szervezeteinek részvételével. A tárgyalás végül fontosnak találta a kezdeményezést, és egyhangúlag javasolta egy Stratégia Terv létrehozását.

Az ENSZ átfogó tervei között szerepel a Diabetes Világnap hivatalos felügyelete, bátorítandó a tagországokat, hogy ráébresszék a diabetes terjedésének jelentőségére a világot. Kölcséghatékony stratégiák kidolgozására buzdít, melyekkel elérhető forrásokat biztosíthat a diabetes és szövődményeinek megelőzésének lehetőségére. Mindezek mellett elsősorban a gyermekek, az idősödő őslakosok, a bevándorlók és gesztációs diabetesben szenvedő terhes nők támogatását helyezi előtérbe.

Egy Kampány Project Management Team alakult, melynek feladata támogatók keresése a kampányhoz szükséges források biztosítására. A mai napra 1,2 millió euro gyűlt össze a különböző alapítványok és szponzorok támogatásával.

2006. június 10-én Washingtonban megszülettet a "kék kör" logó, szimbolizálva a diabetes egységes elterjedését. A figyelemfelhívás fontos lépése a website létrehozása volt (www.unitefordiabetes.org). Itt megtalálható a logó története és jelentése, a támogató szervezetek bemutatása és egy media kit (http://www.unitefordiabetes.org/campaign/media/media_kit), mely a tájékoztatás irányelveit ismerteti, és ad segítséget a kampány népszerűsítésére az egyes tagországokban.

A ENSZ kiválasztott 25 Ifjúsági Képviselőt (18-25 éves, egyes és kettes típusú diabetesben szenvedő fiatalt), akik részt vettek egy Ifjúsági Vezetői Képzésen a Diabetes Világkongresszus megrendezése előtt. Feladatuk a személyes kontaktus megteremtése, a diabetes bemutatása, széleskörű tájékoztatás.

A Bangladesh-i Köztársaság kormánya beleegyezett a határozat támogatásába. Uruguay kormánya szintén hivatalos támogatónak jelentkezett. Számos ország felajánlotta segítségét.
A kampány már felkeltette többek között a The World Bank, az UNICEF és más nagy szervezetek érdeklődését is.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.