Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2021. évi Diabétesz Világnap témája "Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez".

100 évvel az inzulin felfedezése után világszerte a cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a szükséges, számukra megfelelő kezeléshez.

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2020 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2020

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség". A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) * szerint:

  • Az ápolók az egészségügyi szakemberek 59% -át teszik ki.
  • A globális ápolói munkaerő 27,9 millió, ebből 19,3 millió szakápoló.
  • Az ellátásból világszerte hiányzó ápolók száma 2018-ban 5,9 millió volt. A hiány 89% -a az alacsony és közepes jövedelmű országokban a legnagyobb.

A képzett és foglalkoztatott ápolók számának évente 8% -kal kell növekednie, hogy 2030-ig megszabaduljunk a szakma riasztó létszámhiányától.

A WHO becslései szerint a Social Development Goals (SDGs) által kitűzött célok 2030-ig történő megvalósításához szükséges teljes beruházás 3,9 billió USD-t tesz ki - ennek 40% -át az egészségügyi munkaerő javadalmazására kell fordítani.

Az egészségügyi munkaerőbe történő befektetés más, fenntartható fejlesztési célokat is képes befolyásolni: a szegénység felszámolását, az igazságos oktatás biztosítását, a nemek közötti egyenlőség elérését a nők foglalkoztatása és szerepvállalása révén, valamint a tisztességes munka, illetve a fenntartható gazdasági növekedés előmozdítását.

Az IDF közvetlenül a döntéshozókhoz és az ápolókhoz intézi szavait a lehetséges lépésekről, annak érdekében, hogy az egészségügyi szakemberek felkészültek legyenek közösségükben a cukorbetegséggel élők segítésére - a jobb oktatás és finanszírozás révén.


SZAKÁPOLÓK: Munkájuk fontos a cukorbeteg-ellátásbanAz ápolók, mint a közösség nagyra becsült tagjai, kiemelkedő munkát végeznek a sokféle egészségügyi problémával küzdő emberek segítése során. A cukorbetegeknek, vagy a cukorbetegség kialakulására kockázattal rendelkező személyeknek szüksége van a szakápolók támogatására.

A cukorbetegek számos kihívással néznek szembe, az oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ápolók rendelkezzenek az őket segítő ismeretekkel. Az IDF lehetőséget kíván biztosítani az ápolók számára, hogy többet tudjanak erről az állapotról és képzésben részesüljenek, ezáltal változást tudjanak elérni a cukorbetegséggel élők gondozásában.

"A diabétesz oktató szerepe" címmel online tanfolyam indul, hogy segítsen az ápolóknak felmérni, mit tudnak a cukorbetegségről, és bővíthessék ismereteiket erről a betegségről.

Az ápolók munkája fontos a cukorbetegek ellátásában

Mivel a cukorbetegek száma világszerte folyamatosan növekszik, az ápolók és más egészségügyi szakemberek szerepe egyre fontosabbá válik a betegség kezelésében. Az ápolók gyakran az első és néha egyetlen egészségügyi szakemberek, akikkel egy páciens kapcsolatba lép, ezért alapvető fontosságú a kezdeti állapotfelmérés, az ellátás és a kezelés minősége.

Az ápolók kulcsszerepet játszanak a következőkben:

  • A cukorbetegség korai felismerése, az azonnali kezelés érdekében.
  • Az önképzés és pszichológiai támogatás biztosítása a cukorbetegek számára a szövődmények megelőzése érdekében.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek kezelése az állapot romlás megelőzése érdekében.

További oktatás és finanszírozás szükséges, hogy az ápolók szerte a világon rendelkezzenek azokkal a képességekkel, melyekkel a cukorbetegeket és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából kockázatnak kitett személyeket segíteni tudják.

Az egészségügyi szolgáltatóknak és a kormányoknak ezért fel kell ismerniük az oktatásba és képzésbe történő befektetés fontosságát. Megfelelő szakértelemmel az ápolók változást hozhatnak a cukorbetegek számára.

A cukorbetegséggel élők családtagjai és a cukorbetegek nevében az IDF arra kéri a nemzeti kormányokat, hogy becsüljék meg, és segítsék az ápolókat a diabétesz ellátásban.

Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap


Plakátok

A 2020. évi kampány az ápolók döntő szerepére hívja fel a figyelmet a cukorbetegek segítésében, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az alábbi, a Magyar Diabetes Társaság által magyar nyelvre fordított plakátokat készítette.
A plakátok (a képekre kattintva) pdf formátumban, akár nyomdai felhasználásra is szabadon letölthetők!

Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2020 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.