Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

A 2021. évi Diabétesz Világnap témája "Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez".

100 évvel az inzulin felfedezése után világszerte a cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a szükséges, számukra megfelelő kezeléshez.

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2017 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2016
A nők és a cukorbetegség - az egészséges jövőhöz való jogunk

A 2017. évi Diabetes Világnap (World Diabetes Day 2017) témája a nők és a cukorbetegség - az egészséges jövőhöz való jogunk.

A kampány hangsúlyozza az elérhető és méltányos hozzáférés fontosságát cukorbetegséggel küzdő vagy élő minden nő számára a cukorbetegség alapvető fontosságú gyógyszereihez és technológiáihoz, az önsegítő oktatáshoz és azokhoz az információkhoz, melyekre a cukorbetegség optimális kimenetelének eléréséhez, valamint a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében tudásuk, képességeik megerősítéséhez szükségük van.
Az IDF májustól szeptemberig adja ki kampányanyagait, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a diabetes-szel foglalkozó és a szélesebb értelemben vett WDD-érdekképviseleti közösségeknek felkészülni a novemberi 14-i Diabetes Világnapra.

Minden cukorbeteg nő számára megfizethető és méltányos módon elérhetővé kell tenni a gondozást és az oktatást, hogy jobban kezelhessék cukorbetegségüket és javíthassák egészségi állapotukat.

Tények, melyek ezt alátámasztják:

 • Jelenleg több mint 199 millió cukorbeteg nő él világszerte. Ez a szám 2040-re várhatóan 313 millióra emelkedik.
 • Minden öt diabéteszes nő közül kettő reproduktív korú, ez világszerte több mint 60 millió nőt jelent.
 • A cukorbetegség a 9. vezető halálok a nők körében világszerte, évente 2,1 millió ember halálát okozva.
 • A 2-es típusú diabetesben szenvedő nők közel 10-szer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a cukorbetegségben nem szenvedő nők.
 • Az 1-es típusú diabetesben szenvedő nők körében a korai vetélés vagy a magzati fejlődési rendellenség kockázata nő.

Mik a teendők?

 • Az egészségügyi rendszereknek megfelelő figyelmet kell fordítaniuk a nők sajátos szükségleteire és prioritásaira.
 • A cukorbeteg nőknek hozzá kell jutniuk a cukorbetegség alapvető gyógyszereihez és technológiáihoz, az önsegítő oktatáshoz és azokhoz az információkhoz, amelyek a cukorbetegség optimális kimenetelének eléréséhez szükségesek.
 • Minden cukorbeteg nő számára biztosítani kell a terhesség-tervező szolgáltatásokat.
 • Az egészségükre gyakorolt hatások javítása érdekében minden nő és leány számára biztosítani kell a fizikai aktivitás lehetőségét.
A terhes nőknek könnyebben kell hozzájutniuk a szűréshez, gondozáshoz és oktatáshoz, hogy így biztosítható legyen a megfelelő egészségi állapot mind az anya, mind a gyermek számára.

Tények, melyek ezt alátámasztják:

 • 7-ből 1 születést a terhességi cukorbetegség (GDM: gesztációs diabetes) befolyásol.
 • Az IDF becslése szerint 2015-ben az élveszülések közül 20,9 millió (16,2%) esetben a terhesség során a hiperglikémia valamely formáját lehetett igazolni. A GDM-ben szenvedő nők körülbelül felénél alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség 5-10 évvel a szülés után.
 • Az összes terhességi hiperglikémiás eset fele 30 év alatti nőknél fordul elő.
 • A terhességgel járó hiperglikémiás esetek túlnyomó többsége alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő, ahol az anyák gondozáshoz való hozzáférése gyakran korlátozott.

Mik a teendők?

 • A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére és a táplálkozásra, továbbá egyéb egészséggel kapcsolatos szokásaira is kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is.
 • A terhesség alatti terápiás ellátásokat optimalizálni kell a fiatal nők egészségfejlesztése, illetve a cukorbetegség és a GDM korai felismerése érdekében.
 • A cukorbetegség és a GDM szűrését be kell építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba és szolgáltatásokba már az egészségügyi alapellátásban, ezáltal biztosítva a korai felismerést, a nők jobb ellátását és az anyai halandóság csökkentését.
 • Az egészségügyi dolgozókat képezni kell a terhesség alatti cukorbetegség cukorbetegség felismerésére.
A nők és a leányok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészséges életmód elfogadásában a jövő generációinak egészsége és jóléte szempontjából.

Tények, melyek ezt alátámasztják:

 • A 2-es típusú cukorbetegség közel 70% -át meg lehetne akadályozni az egészséges életmódra történő áttéréssel.
 • A felnőtt korban bekövetkező korai halálesetek 70%-a nagyrészt a serdülőkorból származó viselkedési mintáknak tudható be.
 • A nők, mint anyák, óriási befolyást gyakorolnak gyermekeik hosszú távú egészségi állapotára.
 • A kutatások kimutatták, hogy amikor az anyák nagyobb rendelkezési lehetőséget kapnak az erőforrások felett, több gondot fordítanak az élelmiszerekre, a gyermekek egészségére és a táplálkozásra, valamint az oktatásra.
 • A nők őrködnek a háztartásban a táplálkozási és életmódbeli szokások felett, ezért jobban oda tudnak figyelni a megelőzésre.

Mik a teendők?

 • A nők és leányok számára biztosítani kell mindazokat az ismereteket és erőforrásokat, amelyek segítségével családon belül többet tudnak tenni a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és saját egészségük megőrzése érdekében.
 • Serdülőkorú lányok körében a testmozgás lehetőségeinek biztosítása - a cukorbetegség megelőzése érdekében – kiemelt fontosságú, különösen a fejlődő országokban.
Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnapPlakátok

A 2017. évi kampány a nők cukorbetegségére hívja fel a figyelmet, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az alábbi, a Magyar Diabetes Társaság által magyar nyelvre fordított plakátokat készítette.
A plakátok (a képekre kattintva) pdf formátumban, akár nyomdai felhasználásra is szabadon letölthetők!Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2017 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.