Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség".
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2015 - nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2015
Egészséges életmód és a cukorbetegség

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepelik.

A Diabetes Világnap a Nemzetközi Diabetes Szövetség vezetésével alakult meg 1991-ben a WHO-val közösen, felmérve a cukorbetegség okozta növekvő veszélyeket, valamint az ezzel járó növekvő aggodalmakat.

A 2015-ös évben a hangsúly az egészséges táplálkozáson lesz, mivel ez egy kulcsfontosságú tényező a cukorbetegség elleni harcban, valamint egy mérföldkő az egészség és fenntartható fejlődés jegyében.

A Diabetes Világnap kampányanyagok május 19-étől egészen decemberig elérhetőek lesznek, közben láthatjuk, mit is jelent a valóságban krónikus betegséggel élni nap, mint nap.

Két új Diabetes Világnapja poszter is készült, júliusban ezt követi egy Diabetes Világnapja ismertető füzet, amelyben minden fontos információ megtalálható a kampánnyal kapcsolatban.

2014-2016 között a Diabétesz Világnap témája: Egészséges életmód és a cukorbetegség


Tégy ma a jövődért!
A nemzetközi Diabetes Szövetség 2015. május 19-én indította a 68., Genovában megrendezett Világszervezet Egészségügyi Közgyűlésén a 2015-ös Diabetes Világnap programját.

Dr. Petra Wilson (Nemzetközi Diabetes Szövetség vezérigazgatója) társ házigazdának, valamint Michael Hirstnek (Nemzetközi Diabetes Szövetség elnöke) köszönhetően az esemény az egészséges táplálkozást helyezi a fókuszba, mint egy kulcsfontosságú komponens a diabeteses betegek kezelésében, valamint egy mérföldkő az egészség és fenntartható fejlődés vonatkozásában.

Ezen az eseményen a Nemzetközi Diabetes Szövetség megjelentette a „The Framework for Action on Sugar”-t. Ez a keretterv a Szövetség hivatalos válasza a robbanásszerűen megnövekedett cukorbevitelre, valamint a növekvő elhízásra, és az egyre gyakoribb cukorbetegség előfordulásra, amely miatt előreláthatólag 2035-re 592 millió ember lesz érintett a betegségben. Ez egy 53%-os emelkedés a jelenlegi állapothoz képest.

Az előbb említett keretterv az egyes országok kormányainak figyelmét hívja fel arra, hogy politikájukkal valósítsák meg a cukor fogyasztás csökkentését, és támogassanak specifikus méréseket, hogy növeljék a cukor helyetti egészséges helyettesítő termékek elérhetőségét, mint pl. friss zöldségek és gyümölcsök, tiszta ivóvíz. Ez azért is lenne fontos, hogy ezáltal segítsenek megelőzni a 2-es típusú diabetest. A Nemzetközi Diabetes Szövetség becslései alapján a 2-es típusú diabeteses megbetegedések 70%-a megelőzhető lenne életvitelbeli változtatásokkal.

Nevezetesen, gyermekeknek tilos cukorral édesített italokat reklámozni, ezen felül támogat olyan jellegű adóztatást, amellyel a kormány csökkenteni képes a cukorbevitelt. Az idén kiadott WHO cukor bevitelre vonatkozó ismertető alapján a Nemzetközi Diabetes Szövetség a cukor és elhízás közötti kapcsolatokat vizsgáló kutatásokat is erősebben támogatja. Céljuk, hogy a napi cukorból származó energia bevitelt 5% alá csökkentsék (jelenleg a WHO cukorbevitelre vonatkozó ismertetője ezt csak javasolja, azonban nem kötelező).

Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?
Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.