Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség".
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

diabet partneri hirek

Hogyan küzdje le az inzulinnal kapcsolatos félelmeit?

Az inzulin nem szedhető szájon át, mert a gyomorsav lebontja. Az inzulint ezért injekció formájában alkalmazzák. Először mindenki fél a gondolattól, hogy inzulint kell adnia magának. A kezelését végző munkacsoport segít Önnek az első injekció beadásakor, később tapasztalni fogja, hogy a kezelés gyakorlatilag nem jár fájdalommal.

Az inzulinbeadás technikája

Az inzulinkezelés megkezdése előtt a kezelő egészségügyi személyzet megtanítja Önnek a beadás technikáját és gyakorlati fogásait. Forduljon hozzájuk bizalommal, ha valamit nem ért, vagy bizonytalan. Bízzon önmagában! A modern eszközökkel nem okoz károsodást szervezetében a beadás során. A diabetológiai szakápoló vagy egészségügyi ellátást nyújtó személyzet megtanítja Önnek az inzulin tökéletes beadásához szükséges egyszerű ismereteket, például a beadás megfelelő szögét, a bőr helyes tartását, valamint a megfelelő felszívódás érdekében a beadás választandó helyét.

Ismerje meg a tűt!

Megfelelő tű használatával az inzulin beadását fájdalom nélkül elvégezheti. A mai inzulinadagoló tűk nagyon vékonyak, végük hegyes, és síkosítóval vannak bevonva, hogy simán csússzanak be a bőrbe. Általában véve a rövid, kis tűk kényelmesebbek; a tű hossza azonban befolyásolhatja, hogy milyen jól szívódik fel az inzulin. A tű méretét és hosszát testmérete és izomtömege alapján választják ki.

Szúrási helyek

Az inzulin úgynevezett szubkután injekció, azaz az inzulint a bőr alatt közvetlenül található zsírrétegbe kell fecskendezni – nem vénába vagy izomba. A has és a comb ajánlott injekciózási területek. A hasba adott inzulin gyorsabban felszívódik, mint a combba adott. Célszerű a közepes, vagy hosszú hatástartamú inzulin készítményeket a combba, míg az étkezés előtti rövid hatástartamúakat a has bőre alá juttatni. A beadás területét váltogatva hagyjon időt a korábbi injekciók helyének regenerálódására.


Általánosságban elmondható, hogy az a legjobb, ha az egymást követő befecskendezéseket egymástól 2-3 cm-re végzi, ily módon nem vesz igénybe túlzottan egyetlen területet sem.

Emberek ezrei adnak inzulint maguknak nap mint nap. Ha aggódik vagy kényelmetlenül érzi magát az injekciók miatt, beszélje ezt meg a gondozó egészségügyi személyzettel.

Ötletek az inzulin beadásához

  • A hideg inzulin csíphet. Győződjön meg róla, hogy beadás előtt a gyógyszer elérte-e a szobahőmérsékletet!
  • Jó higiénés viszonyok mellett nem szükséges a beadás előtt bőrfertőtlenítőt használni.
  • Próbáljon meg nyugodt maradni! Minél feszültebb, annál nehezebb beadni az injekciót.
  • Ha szorong, próbáljon meg mély lélegzeteket venni a beadás előtt!
  • Befecskendezés előtt óvatosan fogjon meg egy réteg bőrt a hüvelykujja és a mutatóujja közé, és győződjön meg róla, hogy a tűt egyenesen a bőr alá szúrja be!
  • A tűt gyorsan szúrja be. A kihúzás sebessége a tű méretétől függ. Kisméretű tű esetén az inzulinnak körülbelül öt másodpercre van szüksége ahhoz, hogy elvándoroljon a tű hegyétől és belépjen a környező szövetekbe. Hosszabb tűk esetén gyorsabban oszlik el az inzulin. Célszerű a tű kihúzása előtt lassan ötig számolni.
  • Tartsa a tűt szilárdan, határozottan. Beszúrás, illetve kihúzás közben ne változtassa meg a tű irányát!
  • Egyenesen húzza ki a tűt!
  • Miután kihúzta a tűt, ne dörzsölje a területet!
  • Szükség esetén cseréljen tűt! Fontos, hogy az injekciózás technikáját pontosan elsajátítsa! Kérje meg a gondozását végző csoport egy tagját, hogy ellenôrizze azt, és vizsgálja meg a beadási helyeket a bőrén!

Emberek ezrei adnak inzulint maguknak nap mint nap. Ha aggódik vagy kényelmetlenül érzi magát az injekciók miatt, beszélje ezt meg a gondozó egészségügyi személyzettel!Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.