Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség".
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

diabet partneri hirek

Tények az inzulinról

Mi az inzulin?

Az inzulin egy hormon, mely segít a vércukor szabályozásában. Ha Ön cukorbeteg, akkor ez a szabályozás nem tökéletes, és emiatt a vérében magas szintre emelkedik a cukor (glukóz) szintje. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, amely a gyomor mögött található. Az élettani folyamat az alábbiak szerint zajlik:

 1. Étkezés után a szénhidrát-tartalmú ételek cukorrá (glukózzá) bontódnak, majd a cukor étkezés után bekerül a véráramba. A cukor a szervezet sejtjeinek elsődleges energiaforrása, az agytól az izomszövetig.
 2. Amikor a szervezet érzékeli az étkezés utáni magasabb cukorszintet, jelet küld a hasnyálmirigynek.
 3. A hasnyálmirigy inzulint bocsát a vérbe.
 4. Az inzulin egyfajta kulcsként működik: kinyitja a sejthártyát, a cukor a véráramból a sejtbe kerül, és így a sejt energiatermelésre tudja használni.
 5. Ahogy a cukor bekerül a sejtekbe, a vérben a cukor szintje normális értékre csökken.
 6. A hasnyálmirigy jelzést kap, hogy csökkentse az inzulin kibocsátását a következő étkezésig. Szükség esetén a folyamat megismétlődik.

Hogyan hat az inzulin?Hogyan történik az inzulin termelése szervezetünkben?

A hasnyálmirigy különböző mennyiségben állít elő inzulint a különféle időpontokban. Étkezések között és éjjel kisebb, állandó mennyiségben. Ezt nevezik „alap” (bazális) vagy „háttér” inzulintermelésnek. Étkezéskor a szervezet nagy mennyiségű inzulint szabadít fel, ráadásul gyorsan. Ez a „bolus” vagy „étkezési” inzulin. A háttér- és az étkezési inzulintermelés révén a vércukorszint egész nap normális értéket mutat.

Inzulin-rezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség

Ha a szervezet nem tudja szabályozni a vércukor szintjét, felesleges cukor halmozódik fel a vérben, és részben a vizelettel távozik. Ezt az állapotot cukorbetegségnek nevezik. 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de képtelen a termelt inzulint jól felhasználni. Ezt nevezik inzulin-rezisztenciának. Idővel a szervezet kevesebb inzulint termelhet. 2-es típusú cukorbetegsége kezeléseként orvosa felírhat tablettákat, amelyek a szervezete által termelt inzulinnal együtt hatnak. Ha a hasnyálmirigy végül már túl kevés inzulint termel, és nem elegendő hogy saját szükségleteit kielégítse, orvosa inzulinkezelést ajánlhat önmagában vagy tabletták szedése mellett. Ne feledje: a cukorbetegség kezelésének természetes velejárója, hogy előbb-utóbb szüksége lesz inzulinterápiára.

Az inzulinok fajtái

Sokféle inzulin áll rendelkezésünkre, melyek más és más sebességgel és különböző időtartamig hatnak, ezáltal is lehetővé téve, hogy vércukorszintje a
legjobb kontroll alatt álljon.


A manapság használatos inzulinok fő típusai: humán (az emberi szervezetben termelt inzulinnal megegyező) és analóg inzulinok (melyek a humán inzulin módosított formái).

Inzulinanalógok

 • A gyorshatású inzulinanalógok körülbelül 5-10 perc alatt kezdik csökkenteni a vércukorszintet, és az injekció után 2,5-3 órán át fejtik ki hatásukat. Ezeket közvetlenül étkezés előtt kell beadni.
 • A hosszú hatástartamú inzulinanalógok nagyon lassan kerülnek be a véráramba. 1-2 órán belül kezdenek hatni és hatásuk közel 24 órán keresztül tart.
 • Az inzulinanalógok a gyors- és hosszú hatástartamú készítmények keveréke formájában is elérhetők. A keverékek ugyanúgy hatnak, mintha külön adna „alap” és „bolus” inzulint, csak éppen nem kell két külön dózist kimérni. A gyors- és a hosszú hatástartamú készítmények keverékeit rendszerint étkezés előtt 15 percen belül alkalmazzák. A gyorshatású inzulinanalóg az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést befolyásolja, míg a hosszú hatástartamú összetevő az étkezések közötti időben fejti ki a hatását.

Humán inzulinok

 • A hagyományos inzulin, amely rövid hatástartamú, a beadás után 30-60 perccel kezdi csökkenteni a vércukorszintet, és a hatása 5-8 órán át tart. Ezt étkezés előtt 15-30 perccel kell beadni.
 • A közepes hatástartamú és a hosszú hatástartamú inzulinokat a vércukorszint étkezések közötti és éjszakai kontrollálására használják. 1-3 óra múlva kezdenek hatni, és hatásuk 18-24 órán át tart.
 • A rövid és közepes hatástartamú inzulinokból készített humán inzulin keverékek ugyanúgy hatnak, mint az inzulinanalógok keverékei. A rövid- és hosszabb hatástartamú inzulinok keverékét rendszerint étkezés előtt 15-30 perccel kell beadni.

Inzulinadagoló eszközök

Attól függően, hogy Önnek milyen típusú inzulinra van szüksége, az inzulin az alábbi eszközökkel adható:

 • Inzulinbeadó toll (pen) tűvel, amely kiürülés esetén cserélhető patronokkal működik.
 • Egyszer használható inzulinbeadó toll, gyárilag töltött patronnal, kiürülés után nem lehet újra használni
 • Inzulinpumpa.
 • Fecskendő tűvel, ez esetben az inzulint ampullából kell kiszívni a beadás előtt (használatuk az utóbbi időben háttérbe szorult).

Az inzulintollak használata kényelmes és népszerű, mert diszkrétebbek és könnyebben hordozhatók, mint a fecskendők és az ampullák. Az inzulinpumpa az alap- és az étkezéskori inzulin adagolására is alkalmazható. Ilyenkor az inzulin a has bőre alá helyezett vékony műanyag csövön keresztül jut a szervezetbe. A cső néhány napon át bent hagyható, azután ki kell cserélni.

A helyes inzulinkezelési terv kiválasztása

Az inzulinkezelés nem mindenkinél egyforma, és az egyes cukorbetegeknek más- és másféle inzulinkombinációkra van szükségük. Az Önnek megfelelő inzulinkezelési terv illeszkedni fog az életmódjához. Életvitelének részletei alapján egyes inzulinfajták jobb választásnak bizonyulhatnak másoknál. A megfelelő inzulinkezelési terv illeszkedni fog szervezete szükségleteihez is. Valamennyi inzulinra mindig szüksége lesz: ha táplálkozik többre; ha fizikai aktivitást végez, kevesebbre. Az inzulinok kombinálására számtalan lehetőség adódik, így a terápia mindenképpen meg tud felelni az igényeinek. Ön és a gondozó egészségügyi személyzet együtt döntik el, melyik típusú inzulin milyen adagolási módja illeszkedik legjobban az életmódjához és vércukorértékeihez.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.