Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • ÚJ SZAKMAI IRÁNYELV - Megjelent az EMMI szakmai irányelve a felnőttkori idült vesebetegség diagnózisáról és kezeléséről
  2021.10.25. | MDT web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: Általános

  A napokban jelent meg az Egészségügyi Közlöny hasábjain (LXXI. évf. 18. szám [2021. okt. 19.], 1761-1826. old.) a felnőttkori idült vesebetegség diagnózisáról és kezeléséről szóló szakmai irányelv. Jelentőségét a naprakész szakmai összegzésen túlmenően az is adja, hogy ebben a témakörben korábban hazai irányelv még nem készült. A 65 oldal terjedelmű irányelv 190 ajánlást fogalmaz meg, a megállapításokat 223 irodalmi hivatkozás támasztja alá. A megírás kezdeményezése és összefogása a Szakmai Kollégium Nefrológiai és Dialízis tagozatára hárult (elnök: Prof. Dr. Wittmann István). Az elnök munkáját fejlesztő munkacsoport (15 fő belgyógyász, nefrológus, 1 fő gyermekgyógyász, nefrológus szakember) segítette. Az elkészült kéziratot 7 szakmai kollégiumi tagozat (köztük a Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabetes és Anyagcsere-betegségek tagozat) véleményezte, az irányelv létrejöttében tanácskozási joggal részt vett a MANET (Magyar Nefrológiai Társaság) is. Az ajánlásoknál minden esetben megtalálható a vonatkozó bizonyítékok szintje és az ajánlások rangsorolása (A, B, C, D) is.

  A szakmai irányelv az idült vesebetegség (CKD: chronic kidney disease) alábbi területeivel foglalkozik: epidemiológiai adatok, a CKD osztályozása, a kórisme megállapítása (GFR, albuminuria, proteinuria, képalkotó vizsgálatok), a társuló kardiovaszkuláris kockázat jelentősége. A szakmai irányelvben külön fejezet tárgyalja a CKD és hypertonia, a CKD és diabetes összefüggéseit, megtalálhatók a krónikus tubulointerstitialis betegségek és a polycystás vesebetegség esetén javasolt ajánlások is. A szakmai irányelv részletesen taglalja a dialízis indikációját, kivitelezését, ill. a vörösvérsejt-képzés és csontanyagcsere zavara esetén követendő eljárásokat. Segíti a tájékozódást, hogy külön rész összegzi a háziorvosi teendőket. A szakmai irányelv végén tömör összefoglalás olvasható a CKD szűréséről, diagnózisáról, kezeléséről, követéséről és szövődményeiről.

  A diabetológus kollégák figyelmét elsősorban a CKD és a diabetes összefüggései részre szeretnénk felhívni (ajánlás53 – ajánlás64), ahol a terápiás lehetőségek között hangsúlyosan jelenik meg az SGLT2-gátlók és a GLP1-receptoragonisták alkalmazásának jelentősége.  

  A szakmai irányelv elérhető a MANET honlapján, szaklapban történő, teljes terjedelmű megjelenése szervezés alatt áll. Tervek szerint a CKD és diabetes összefüggéseit taglaló rész a Diabetologia Hungarica hasábjain napvilágot fog látni.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények