Ismerd meg,
ismerd fel!

Veszélyes betegség, de
tudással védekezhetsz
ellene

Hallottál már a melanomáról?

Biztosak vagyunk abban, hogy igen! Rendkívül agresszív bőrrákról1 van szó, amelynek veszélyeire gyakran figyelmeztetnek, de a Magyarországon évente diagnosztizált több mint 2500 melanomás beteg2 közül sokan mégis későn fordulnak szakorvoshoz.3 Pedig a melanoma jól kezelhető, ha időben felfedezik, de rendkívül veszélyes, ha késői, áttétes stádiumban derül rá fény!4


Azt már biztosan tudod, hogy a melanomás megbetegedések kialakulásához a genetikai tényezők mellett a helytelen napozási szokások és a fényvédelem hiánya miatti UV-sugárzás jelentősen hozzájárul. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy arról is tájékoztassunk, hogyan ismerheted fel a melanoma korai jeleit, és felhívjuk a figyelmedet: cselekedj időben mielőtt a betegség továbbterjedne!


Miért kell beszélni a melanomáról?

54%

99%

6 tény és 6 tanács a melanomáról!

TÉNY

A betegséget leggyakrabban maguk a betegek fedezik fel. Ugyanakkor egy hazai kutatás szerint 3-ból 1 beteg nem tud arról, hogy a melanoma rosszindulatú daganatos betegség, és csak 15 százalékuk érdeklődött rendszeresen a bőrrák felismerésének módjairól3.

JAVASLAT

Tanuld meg felismerni a gyanús jeleket!
Nézd meg ITT, hogy hogy néznek ki a melanomára utaló elváltozások a bőrödön. Ellenőrizd a tudásod a Szegedi Tudományegyetem fényképekkel illusztrált kvízével is, amelyet ezen a linken találsz meg.

TÉNY

Nem figyelünk eléggé a bőrünkre! A megkérdezett magyar melanomás betegek több mint kétharmada vesz részt rendszeresen rákszűréseken (pl. emlőrák, méhnyakrák), és 90 százalékuk figyel a vérnyomására. Bőrvizsgálatra ennél sokkal kevesebben járnak3. Ezért is fontos a rendszeres, és tudáson alapuló önvizsgálat!

JAVASLAT

Ellenőrizd rendszeresen a bőrödet és anyajegyeidet!
Az alapos vizsgálatnak minden testtájat érintenie kell. Ha szükséges, kérj segítséget szakembertől, hogy tudd, mire kell figyelned! Huszonöt melanomával diagnosztizált emberből csak 1 látott korábban képeket3 arról, hogy milyenek a gyanús bőrelváltozások.

TÉNY

A melanoma felfedezésében komoly szerepe lehet a családtagjainknak, akik segíthetnek megvizsgálni a bőrünket. A melanomával orvoshoz forduló betegeket minden ötödik esetben3 ismerős vagy rokon figyelmezteti, ami rendkívül fontos lehet a korai diagnózis felállításában, és abban, hogy az időben felismert betegség hatékonyan kezelhető legyen.

JAVASLAT

Kérd meg parteredet, családtagodat vagy barátaidat, hogy néha ők is segítsenek átvizsgálni az anyajegyeidet!
Mutasd meg nekik is, hogy mire kell figyelniük, hogy sokkal nagyobb eséllyel fedezzék fel a betegség korai jeleit. Egy görög felmérés szerint a házasságban élők esetében például háromszor gyakoribb a vékony, 1 milliméter tumorvastagság alatti bőrdaganatok észlelése3.

TÉNY

Miközben – nagyon helyesen – egyre többen járunk rendszeresen a gyakori kockázatokhoz kapcsolódó szűrővizsgálatokra, rákszűrésekre, a melanomával diagnosztizált magyar betegeknek csupán 13 százaléka beszélt orvosával a bőrrákról, és csak minden tizedik pácienst tájékoztattak3, hogy kiemelten figyeljen a bőrére, mert veszélyeztetett a melanoma szempontjából.

JAVASLAT

Tedd az éves rutin részévé az évenkénti dermatoszkópos melanomaszűrést!
Írd be már most a naptáradba a bőrgyógyász szakorvos felkeresését. A gyanús bőrelváltozások gyakran egyszerű sebészeti kezeléssel eltávolíthatóak, ezzel megelőzhető, hogy a daganat később se térjen vissza áttétek formájában7.

TÉNY

Nyugat-Európában tudják, hogy már a gyermekkorban érdemes elkezdeni a melanomával és a fényvédelemmel kapcsolatos felvilágosítást. Magyar szakemberek jelenleg azt kutatják, hogy milyen módszerrel érdemes akár 8 éves gyermekeket megtanítani arra, hogy milyen bőrelváltozások esetén forduljanak bőrgyógyászhoz 8.

JAVASLAT

Figyelj a napfény elleni védekezésre (napszemüveg, ruházat, fényvédő készítmények) már gyermekkorban, és vond be a gyerekeket is a bőrükön található elváltozások felismerésébe!
Bár a melanoma előfordulásának gyakorisága az életkorral nő, a fiatalon elsajátított prevenciós szokások nagyobb eséllyel maradnak meg felnőttkorban 3.

TÉNY

A melanoma annál veszélyesebb, minél később fedezik fel. Míg a korai stádiumában jól kezelhető, akár egyévnyi késlekedés is szervi áttétek kialakulásához vezethet, ami a betegség sokkal súlyosabb stádiumát jelenti9.

JAVASLAT

Egy percet se várj!
Ha gyanús jelet észlelsz – még ha vaklárma is –, azonnal fordulj szakorvoshoz! A melanomás betegek harmada egy évnél is többet vár, mire orvosi segítséget kér3. Te ne kövesd el ezt a hibát!

Ismerd meg, hogy felismerd!

Bár a melanoma veszélyeire évtizedek óta próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatása3 szerint a betegséggel diagnosztizált páciensek között háromból egy sosem ellenőrizte a bőrét3, és jelentős volt azok száma, akik nem ismerték a betegséget vagy nem tudták, hogy bőrrákról van szó, ami kezelés nélkül akár halálos is lehet3.

44%

38%

13%

Te felismernél egy melanomát? Tudásodat most tesztelheted és kiegészítheted a Szegedi Tudományegyetem melanomakvízével. Kattints és ismerd meg jobban a betegséget, hogy bármikor felismerd!

ABCDE-SZABÁLY

A melanomát a legtöbbször saját magunk fedezzük fel a bőrünkön. Nem könnyű azonban megállapítani egy anyajegyről, hogy az valódi veszélyt hordoz-e. Az angolszász nyelvterületen ennek eldöntésére az ABCDE-szabályt alkalmazzák.


Ha az alábbi öt kérdés bármelyikére igen a válasz, érdemes akár rögtön bőrgyógyászati szakvizsgálatra bejelentkezni.

A (ASSYMETRY)
– Aszimmetria: szabálytalan, a normál „kerek” anyajegyektől jelentősen eltérő alakú?
B (BORDER)
– Határok: az anyajegy széle szabálytalan? Élesen elkülönül a környezetétől?
C (COLOR)
– Szín: többféle árnyalatú az anyajegy? Esetleg pöttyök, minták láthatóak rajta?
D (DIAMETER)
– Átmérő: nagyobb az anyajegy átmérője 6 milliméternél?
E (EVOLVING)
– Változás: történt az elmúlt időszakban változás az anyajegy méretében,
színében vagy felületében?

Valamelyik kérdésre igen a válasz? Jelentkezz ellenőrzésre!

Fontos megjegyzés: a melanoma megjelenése változatos lehet. Ha bármilyen új vagy szokatlan elváltozást tapasztalsz a bőrödön, akkor is érdemes szakembert felkeresned3.

Melanomacentrumok:

Országos Onkológiai Intézet Dermatoonkológiai Osztály

1122 Budapest, Ráth György u. 7–9.

https://onkol.hu/betegeknek/fekvobeteg/borgyogyaszati-osztaly/

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

1085 Budapest, Mária u. 41.

https://semmelweis.hu/borklinika/

Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Dermatoonkológiai Osztály

4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

https://dermatologia.unideb.hu/

Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

7632 Pécs, Akác u. 1.

https://aok.pte.hu/hu/egyseg/320

Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Dermatoonkológiai Részleg

6720 Szeged, Korányi fasor 6.

https://u-szeged.hu/szakk/dermall/jarobeteg-ellatas/onkologiai-ambulancia

Vas Megyei Markusovszky Kórház Onkoradiológiai Osztály

9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.

http://markusovszky.hu/betegellatas/szombathely

Ha melanomát diagnosztizáltak nálad, vagy esetleg már meg is történt a sebészi eltávolítása, akkor is keresd fel valamelyik melanomacentrumot. Itt - ha indokolt - a szakemberek további vizsgálatokkal azt is meg tudják állapítani, hogy a daganat továbbterjedt-e a szervezetedben. Amennyiben igen, akkor sebészi és modern gyógyszeres terápia válhat szükségessé, amelyek révén a betegség kiújulásának rizikója csökkenthető11.