Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle (BVSZ)


ISSN 0006–7768 (print) • HU ISSN 2064–261X (online)


Megjelent a BVSZ legújabb száma:


 • Borító
 • Impresszum
 • Tartalom
 • Köszöntő
 • Kísérletes kutatások a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán az elmúlt 19 évben (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.1)

  BATA-CSÖRGŐ ZSUZSANNA DR., GROMA GERGELY DR., MANCZINGER MÁTÉ DR., NAGY NIKOLETTA DR., SZABÓ KORNÉLIA DR., SZÉLL MÁRTA DR.

  Klinikánkon az elmúlt 19 évben nagyon szerencsésen folytathattunk kutatómunkát a bőr betegségeivel és a bőr-immunrendszerének működésével kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a kutatómunka a klinikusi tevékenységünk minőségét is jelentősen javította. Az elmúlt 19 év alatt klinikusként is megtapasztalhattuk a kutatómunka jelentőségét, hiszen számos új terápia került bevezetésre bőrbetegségekben, melyek alapját a kutatások eredményei szolgáltatták.

 • Genodermatózisok kutatása a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.2)

  NAGY NIKOLETTA DR., DANIS JUDIT DR., ÁDÁM ÉVA DR., SZÉLL MÁRTA DR.

  A genodermatózisok kutatása Kemény Lajos Professzor Úr támogatása mellett a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán 2010-ben kezdődött el. A témából az évek alatt egyre komplexebb kutatási terület lett. Az azóta eltelt években, 28 tudományos közlemény, 5 PhD fokozat és 1 nagydoktori születetett a témából. Köszönettel és hálával tartozunk Kemény Lajos Professzor Úrnak, hogy a kezdetektől támogatta munkánkat és, hogy ebben a színvonalas és komplex munkában részt vehettünk. Reményeink szerint eredményeinkkel hozzájárultunk a monogénes bőrbetegségek genetikai hátterének felderítéséhez, a genotípus-fenotípus összefüggések feltárásához, pathomechanisztikus aspektusainak tisztázásához és a jövőben terápiás eljárások kidolgozásához is.

 • Innovatív eljárások a sebgyógyításban (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.3)

  BENDE BALÁZS DR., LOVÁSZI BORBÁLA, SZŰCS DIÁNA, MONOSTORI TAMÁS, KUN-VARGA ANIKÓ, SHAHRAM PARVANEH, GÖBLÖS ANIKÓ DR., VERÉB ZOLTÁN DR.

  A sebek, különösen a krónikus sebek gyógyítása még napjainkban is jelentős terhet ró az egészségügyi ellátásra. A számos gyógyszeres és sebészeti beavatkozás mellett a bőrpótlók alkalmazása egyre nagyobb teret nyer ezen a területen is. A bőrpótlók mesterséges szöveteknek tekinthetők, segíthetik a bőr regenerálódását, modellezhetik a bőr főbb funkcióit, azonban hátrányuk, hogy mechanikailag sérülékenyek és nem tartósak. Nem tartalmazzák a bőr összes sejtes elemét, sokszor csak a bőrre jellemző extracelluláris matrix fehérjék alkotják. Új, innovatív eljárásokban komplexebb bőrpótlók létrehozása, három dimenziós szövetnyomtatással létrehozott mesterséges bőrszövetek alkalmazása a cél, nem csak pre-klinikai vizsgálatokra, hanem akár klinikai terápiás felhasználásra is.

 • Az elmúlt húsz év kihívásai és előrelépései dermatoonkológiai centrumunkban (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.4)

  BALTÁS ESZTER DR., ÓCSAI HENRIETTE DR., CSÁNYI ILDIKÓ DR., VARGA ANITA DR., OLÁH JUDIT DR., AZ ONKOTEAM NEVÉBEN, AZ ONKOTEAM TAGJAI, PATOLÓGIA: KOROM IRMA DR., VARGA ERIKA DR., NÉMETH ISTVÁN DR., SEBÉSZET: KIS ERIKA DR., VARGA JÁNOS DR., MOHOS GÁBOR DR., BENDE BALÁZS DR., KOCSIS ÁDÁM DR., VARGA ÁKOS DR., VASS GÁBOR DR. BŐRGYÓGYÁSZAT: NEMES EDINA DR., HÁNIS CSILLA DR., ÁGOSTON DÓRA DR., RÓZSA PETRA DR., KOVÁCS NÓRA DR., SUGÁRTERÁPIA: HIDEGHÉTY KATALIN DR., KELEMEN GYÖNGYI DR., BORZÁSI EMŐKE DR., SZEMÉSZET: TÓTH-MOLNÁR EDIT DR., POLGÁR NÓRA DR., VASS ATTILA DR., ARC- ÉS ÁLLCSONT SEBÉSZET: PACZONA RÓBERT DR., RADIOLÓGIA: NAGY ANDRÁS DR., BERÉNYI ZSOLT DR.

  A szerzők a jelen munkában célul tűzték ki összefoglalni azokat az előrelépéseket és kihívásokat, melyek az onkodermatológiai munkacsoport elmúlt két évtizedes tevékenységét jellemezték. A primer és a szekunder prevenció területén az érdeklődés középpontjában a melanoma időben történő felismerése, a betegség ritka típusainak pontosabb megismerése, valamint a népesség bőrrákkal kapcsolatos ismereteinek és fényvédelmi szokásainak javítása álltak. A tercier prevenció területén a molekulárisan célzott kezelés és az immunterápia megjelenése nagy áttörést jelentettek. Az új lehetőségek és a szemléletváltozás azt eredményezték, hogy napjainkban jóval magasabb arányban, jó életminőségben töltött túléléssel tudjuk kezelni a bőrdaganatos betegeinket klinikánkon, összemérhetően más európai központokkal.

 • Az elektrokemoterápia mérföldkövei (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.5)

  KIS ERIKA DR., BALTÁS ESZTER DR., ÓCSAI HENRIETTE DR., CSÁNYI ILDIKÓ DR., OTTLAKÁN AURÉL DR., LÁZÁR GYÖRGY DR., VASS GÁBOR DR., ÁGOSTON DÓRA DR., RÓZSA PETRA DR., BOTTYÁN KRISZTINA DR., DALMÁDY SZANDRA DR., NAGY ANDRÁS DR., TÓTH-MOLNÁR EDIT DR., OLÁH JUDIT DR.

  Az elektrokemoterápia széles körben alkalmazott lokoregionális kezelés a szuperficiálisan elhelyezkedő daganatok visszaszorításában és tüneti kezelésében. Az eljárás során kemoterápiás szer, leggyakrabban bleomycin elektroporációja történik a sejtbe, így növelve a szer citotoxicitását. Az elektrokemoterápia hatásos, ismételhető, minimálisan invazív beavatkozás, mely kevés mellékhatással jár. A módszer alkalmazási területe bővülőben van a mélyen ülő, viscerális és a jóindulatú daganatok felé és intenzíven kutatják a kezelést modern szisztémás terápiákkal kombinálva.

 • Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán a melanoma malignum sebészi kezelésében történt változások az elmúlt évtizedben (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.6)

  VARGA ÁKOS DR., BENDE BALÁZS DR., BALTÁS ESZTER DR., NÉMETH ISTVÁN DR., VARGA ERIKA DR., VASS GÁBOR DR., KIS ERIKA DR., OLÁH JUDIT DR., VARGA JÁNOS DR., KOCSIS ÁDÁM DR.

  Közepes vastagságú (1-4 mm abszolút tumorvastagság) melanoma malignumban a nagy esetszámú nemzetközi multicentrikus vizsgálatok kimutatták az őrszemnyirokcsomó- biopszia (SNB) relevanciáját, ugyanakkor vékony (<1 mm) és vastag (> 4 mm) melanomák esetében az indikáció tekintetében sokáig nem volt teljes konszenzus. Klinikánkon ezen 2 vitatott betegcsoport esetében vizsgáltuk az őrszemnyirokcsomó pozitivitás klinikopathológiai prediktor faktorait és a beavatkozás elvégzésének lehetséges előnyeit.

 • Biológiai és célzott terápiák bőrpathologiai vonatkozásai a mindennapi gyakorlatban (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.7)

  VARGA ERIKA DR., HORVÁTH ZSÓFIA DR., NÉMETH ISTVÁN BALÁZS DR., KOROM IRMA DR.

  A biológiai és célzott terápiák a legmodernebb kezelési lehetőségek számos bőrgyógyászati gyulladásos és daganatos betegségben, ugyanakkor adverz reakciókat okozhatnak, melyek között gyakoriak a bőrt érintő mellékhatások. Ezek sokszor elsőként jelentkeznek, így felhívhatják a figyelmet az egyéb szerveket érintő mellékhatásokra. A bőrelváltozások változatosak, magára a kiváltó szerre nem specifikusak. Létrejöhet lichenoid reakció, maculopapulosus és psoriasiform dermatitis, autoimmun bőrbetegség, vitiligo, granulomatosus gyulladás. A szövettani diagnózishoz fontos, hogy a pathologus ismerje az alkalmazott terápiát és a kezelés által kiváltott lehetséges reakciókat. A szerzők bőrt érintő adverz reakciókat ismertetnek betegbemutatások segítségével.

 • Gyermekbőrgyógyászati kutatások a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán 2004-2023 között (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.8 BVSZ)

  CSOMA ZSANETT RENÁTA DR., ÁBRAHÁM RITA DR., MESZES ANGÉLA DR., DALMÁDY SZANDRA KATA DR., TAJTI ZSANETT DR., SZÉLL MÁRTA DR., TÁLOSI GYULA DR., SZABÓ MIKLÓS DR., ORVOS HAJNALKA DR., OLÁH JUDIT DR., TÓTH-MOLNÁR EDIT DR.

  A szerzők közleményükben az SZTE SZAOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán végzett gyermekbőrgyógyászati témájú klinikai kutatásaikat mutatják be 2004-2023 között. Epidemiológiai vizsgálataikban felmérték az érett, egészséges újszülöttek, valamint az intenzív osztályon kezelt koraszülöttek körében előforduló bőrgyógyászati betegségeket és bőrelváltozásokat, emellett részletesen tanulmányozták a bőrtünetek, kórképek hátterében potenciálisan álló tényezőket. Ikervizsgálataikban elsődlegesen arra a kérdésre kerestek választ, hogy a neonatális kék fény kezelés befolyásolja-e a bőr és az uvea festéksejtes lézióinak kialakulását, valamint a pigmentált naevusok pathogenezisében szerepet játszó környezeti és konstitucionális faktorok felmérésére is sor került az egy- és kétpetéjű ikerpárokban. A krónikus bőrgyógyászati betegségek kezelését jelentős mértékben befolyásolja a páciensek terápiás együttműködése. Prospektív vizsgálatukban az acne vulgarisban szenvedő betegek adherenciáját, valamint az adherenciát befolyásoló tényezőket mérték fel igen nagy beteganyagon.

 • A psoriasis vulgaris kezelésének fejlődése az elmúlt húsz évben (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.9)

  KUI RÓBERT DR., KOVÁCS RÉKA DR., NAGY GÉZA DR., BALTÁS ESZTER DR.

  A psoriasis vulgaris az egyik leggyakoribb, jellegzetes bőrtünetekkel járó immunmediált bőrbetegség. A szerzők áttekintik a betegség kezelésében alkalmazható terápiás lehetőségek fejlődését az elmúlt húsz év távlatában. Bemutatják a helyi kezelés, a fényterápia, a kismolekulájú szisztémás szerek, valamint a forradalmi áttörést hozó biológiai terápiák típusait kiemelve az utóbbi húsz év során kifejlesztett hatóanyagokat ill. terápiás eljárásokat.

 • Gyógyszerallergiák tesztelése az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika allergológiai osztályán (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.10)

  MIHÁLYI LILLA DR., BELSŐ NÓRA DR., ÓNÓDI KATINKA DR., MEZŐS ANNA DR., PÉNZES ANDREA DR., BATA-CSÖRGŐ ZSUZSANNA DR.

  A szerzők bemutatják a gyógyszerallergia kivizsgálási protokollját, módszereit és azokat az elérhető paneleket, melyet a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán jelenleg használnak. A gyógyszerek okozta túlérzékenységi reakciók alapos gyanúja esetén a kivizsgálás során limfocita transzformációs teszt (LTT), valamint in vivo tesztek, prick teszt, intradermalis teszt, illetve patch teszt elvégzését javasoljuk. Ezen vizsgálatok negatív eredménye esetén a következő lépés a gyógyszerterhelés, amely a gyógyszerallergia diagnózisában arany standardnak tekinthető. A szerzők ismertetik az egyes provokációs próbák kivitelezési módjait, indikációit, értékelését. A gyógyszerallergiás betegek számának fokozatos növekedésével egyre nagyobb az igény a gyógyszerallergiák pontos tisztázására.

 • A nyiroködéma, a zsírödéma és a vénás lábszárfekélyek kezelési lehetőségeinek legújabb vonatkozásai (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.11)

  SZOLNOKY GYŐZŐ DR., DEGOVICS DÖNIZ DR., KUI RÓBERT DR., VASAS JUDIT, VARGA MÓNIKA, VARGA ENIKŐ, KOROM ESZTER

  Ez az áttekintés a nyirok- és zsírödéma, illetve krónikus sebek kezelésének és a terápia hatásainak legfrissebb ismereteivel foglalkozik. Továbbra is a kompresszió terápia képviseli a legalapvetőbb konzervatív kezelési módszert ezekben a betegségekben és az elmúlt időszakban néhány olyan új eredmény látott napvilágot, amelyek bemutatják a teljes kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatást. Ezen túlmenőn a vénás lábszárfekélyek esetén meghatározhatjuk terápiás válaszkészségüket és autológ vér alkalmazásával segíthetjük a gyógyulásukat.

 • Az STI szakrendelés kihívásai az elmúlt 19 évben a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán (DOI 10.7188/bvsz.2023.99.2.12)

  GAÁL MAGDOLNA DR. , CSÁNYI ILDIKÓ DR.

  A szexuális úton terjedő fertőzések ellátása sok kihívást rejt. Sok esetben a diagnózis felállítása nem könnyű, differenciáldiagnosztikai szempontból sok kórkép merül fel. A klasszikus nemi betegségek, a szifilisz és a gonorrhoea gyakorisága az utóbbi két évtizedben fokozatosan növekedett, a betegek gondozása, a kontaktuskutatás egyre több időt követel. A venerológusnak mindig naprakész ismeretekkel kell rendelkeznie a szexuális úton terjedő fertőzések tüneteivel, terjedési módjával, korszerű kezeléssel – beleértve a kórokozók gyógyszer rezisztenciáját is – kapcsolatban. A társszakmákkal való együttműködés különösen fontos. Az elmúlt években hazánkban is elterjedt a korábban trópusi nemibetegségként ismert lymphogranuloma venereum, tavaly pedig egy új kórkép jelent meg, a majomhimlő. A szerzők áttekintést kívánnak nyújtani az STI ambulancia feladatiról, kihívásairól, illetve saját majomhimlős esetüket mutatják be röviden.

 • Gyermekvállalás és psoriasis – a betegség szisztémás terápiás lehetőségeinek összefoglalása

  GÁSPÁR KRISZTIÁN DR., GYULAI ROLLAND DR., HOLLÓ PÉTER DR., KEMÉNY LAJOS DR., SZEGEDI ANDREA DR.

  A gyermekvállalás során a psoriasisos bőrtünetek kezelése nagy kihívást jelent. A lokális kezelések, illetve az UVB fényterápia biztonsággal használhatók terhességben is, de a kiterjedt középsúlyos-súlyos formákban alkalmazásuk nem elegendő. A pikkelysömör szisztémás kezelésében számos konvencionális és új, biológiai terápia is törzskönyvezett, de ezek jelentős részének alkalmazása a terhességet tervező, a terhes, vagy a szoptató anyákban külön megfontolást igényel. Több szisztémás gyógyszer használata ilyen speciális esetekben kontraindikált. A szerzők a jelen cikkben összefoglalják a terhesség és szoptatás során elérhető szisztémás kezelési lehetőségeket plakkos psoriasisban.

 • In Memoriam dr. Nébenführer László (1937–2023)
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31