Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Céljaink

A CSAKOSZ-t 2002-ben alapították Nagy Lajos (a PTE) és Ilyés István (a DE) családorvosi tanszékeinek professzorai azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak a magyar alapellátási kutatásoknak. Fontosnak tartották, hogy más, nálunk fejlettebb alapellátással rendelkező országokhoz hasonlóan Magyarországon is koordinált tudományos vizsgálatok történjenek a szakmailag igényesebb, a tudományos munka iránt fogékonyabb háziorvosok részvételével.

A CSAKOSZ „kemény magját” a 4 hazai orvosképző egyetem családorvosi tanszékeinek oktatói és oktató háziorvosai adják. Sokan közülük, - főleg az idősebbek, - részt vettek a korábban eredményes tudományos rendezvényeket szervező MÁOTE életében is.

Az első CSAKOSZ kongresszust 2002-ben Pécset, a másodikat 2003-ban Debrecenben rendezték, amelyet a 2004-es budapesti, majd a 2005-ös szegedi követett. Ez a sorrend és körforgás azóta hagyománnyá vált a 4 egyetem között. A szervezet első elnöke Nagy Lajos professzor volt (2002-2005), őt Ilyés István (2005-2008), majd Kalabay László (SE) professzorok követték, ő 2008 és 2014 között két ciklusban vezette a szervezetet. A 2014-es pécsi közgyűlésen Rurik Imre (DE) professzort választották meg elnöknek, aki 2017-ben újabb 3 évre bizalmat kapott. A Győrben megtartott XIX. kongresszuson a 2020-2023 közötti időszakra Varga Albert professzort (SzTE) választották a CSAKOSZ elnökévé.

Nem hivatalos nyilvántartás szerint, a hazai alapellátásban 2016-ig 22-en szereztek tudományos fokozatot, közülük 17 tagja a CSAKOSZ-nak. Korábban nyolc körzeti orvos ért el kandidátusi fokozatot, majd a minősítési rendszer megváltozása után a többi háziorvos már a PhD címet kapta meg. Rajtuk kívül több, a tudományos fokozatot klinikai szakterületen elérő kollega is az alapellátásba került, emelve annak tudományos színvonalát. A CSAKOSZ által összegyűjtött adataik megtalálhatók a honlap KUTATÁS oldalán.

A CSAKOSZ alapszabályában is deklarált célja a magyar alapellátás szakmai színvonalának tudományos alapokon nyugvó folyamatos emelése, beleértve a minőségbiztosítás, a betegbiztonság, ellátásszervezés, a szakorvosképzés és a továbbképzés területét is. Szakmai és szervezeti kereteket kíván adni az ezeken a területeken folyó kutatásoknak, bátorítani és áttekinthető pályázati alapon támogatni az erre motivált kollegákat, különös figyelemmel a fiatalabb, az utánpótlást jelentő generációkra. Szakmai rendezvényein, éves kongresszusain előadási lehetőséget biztosít a kutatási eredmények egymással való megismertetésére, az orvostudomány fejlődésének nyomon követésére.

Híreinkből

XX. Csakosz Kongresszusi összefoglaló

Amikor 2020 februárjában, Győrben az előző konferencia zárásakor elbúcsúztunk, senki nem gondolt rá, hogy több, mint két év fog eltelni, amire újra személyesen üdvözölhetjük egymást egy CSAKOSZ Kongresszuson. Azonban sok-sok egyeztetést, szervezést és átszervezést követően, a pandémia szorításából is valamelyest szabadulva, rendhagyó időpontban, 2022. május 26 és 28. között, Szegeden került megrendezésre a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének huszadik, jubileumi kongresszusa.

További hírek