Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Céljaink

A CSAKOSZ-t 2002-ben alapították Nagy Lajos (a PTE) és Ilyés István (a DE) családorvosi tanszékeinek professzorai azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak a magyar alapellátási kutatásoknak. Fontosnak tartották, hogy más, nálunk fejlettebb alapellátással rendelkező országokhoz hasonlóan Magyarországon is koordinált tudományos vizsgálatok történjenek a szakmailag igényesebb, a tudományos munka iránt fogékonyabb háziorvosok részvételével.

A CSAKOSZ „kemény magját” a 4 hazai orvosképző egyetem családorvosi tanszékeinek oktatói és oktató háziorvosai adják. Sokan közülük, - főleg az idősebbek, - részt vettek a korábban eredményes tudományos rendezvényeket szervező MÁOTE életében is.

Az első CSAKOSZ kongresszust 2002-ben Pécset, a másodikat 2003-ban Debrecenben rendezték, amelyet a 2004-es budapesti, majd a 2005-ös szegedi követett. Ez a sorrend és körforgás azóta hagyománnyá vált a 4 egyetem között. A szervezet első elnöke Nagy Lajos professzor volt (2002-2005), őt Ilyés István (2005-2008), majd Kalabay László (SE) professzorok követték, ő 2008 és 2014 között két ciklusban vezette a szervezetet. A 2014-es pécsi közgyűlésen Rurik Imre (DE) professzort választották meg elnöknek, aki 2017-ben újabb 3 évre bizalmat kapott.

Nem hivatalos nyilvántartás szerint, a hazai alapellátásban 2016-ig 22-en szereztek tudományos fokozatot, közülük 17 tagja a CSAKOSZ-nak. Korábban nyolc körzeti orvos ért el kandidátusi fokozatot, majd a minősítési rendszer megváltozása után a többi háziorvos már a PhD címet kapta meg. Rajtuk kívül több, a tudományos fokozatot klinikai szakterületen elérő kollega is az alapellátásba került, emelve annak tudományos színvonalát. A CSAKOSZ által összegyűjtött adataik megtalálhatók a honlap KUTATÁS oldalán.

A CSAKOSZ alapszabályában is deklarált célja a magyar alapellátás szakmai színvonalának tudományos alapokon nyugvó folyamatos emelése, beleértve a minőségbiztosítás, a betegbiztonság, ellátásszervezés, a szakorvosképzés és a továbbképzés területét is. Szakmai és szervezeti kereteket kíván adni az ezeken a területeken folyó kutatásoknak, bátorítani és áttekinthető pályázati alapon támogatni az erre motivált kollegákat, különös figyelemmel a fiatalabb, az utánpótlást jelentő generációkra. Szakmai rendezvényein, éves kongresszusain előadási lehetőséget biztosít a kutatási eredmények egymással való megismertetésére, az orvostudomány fejlődésének nyomon követésére.

Megalakult a szakmai kollégium háziorvostan tanácsadó testülete

Megalakult a szakmai kollégium háziorvostan tanácsadó testülete

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozatának tagjait az Államtitkár még tavaly kinevezte: dr. Szabó János (elnök),  dr. Grezsa István és dr. Vájer Péter (tagok) személyében.

Egyre nagyobb a háziorvosok felelőssége

Egyre nagyobb a háziorvosok felelőssége

A hosszú várólisták miatt továbbra is nehéz a betegek szakorvoshoz jutása – hangzott el a CSAKOSZ háromnapos szegedi kongresszusán. Tekintsék meg a SZEGED TV helyszínen készült videóját!

Megújult A CSAKOSZ weboldala!

Megújult A CSAKOSZ weboldala!

Megújult honlapunk igyekszik minden, a szervezettel kapcsolatos információt megosztani olvasóinkkal, akár már regisztrált tag vagy csak első látogató nálunk. Még nem regisztrált? Kérjük mielöbb tegye meg, hogy elsőként értesülhessen a hazai alapellátás tudományos szervezetének híreiről!

Híreinkből

WHO/WONCA Europe Statements (on Family Medicine, on Hospice &Palliativ Care and on Planetary Health and Primary Care)

Dear Colleague,

The 67th session of the WHO Regional Committee for Europe was held in Budapest on 10th - 14th September 2017. Health ministers and high-level representatives of the 53 Member States of the WHO European Region, as well as partner organisations and civil society met and debated key health challenges and action plans.

További hírek