Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Krízisintervenció speciális helyzetekben, avagy a klinikai szakpszichológus szerepe a COVID – Intenzív Osztályon kezelt betegek pszichés szupportálásában

  Szeifert Noémi Mónika

  A COVID – 19 pandémia jelentős kihívás elé állította az egészségügyi ellátásban dolgozó szakembereket a szomatikus kezelés és az alkalmazható pszichológiai intervenciók szempontjából egyaránt. A pszichológusok által alkalmazott szorongásoldó technikák egy része (relaxáció, Autogén Tréning, légzéskontroll) egyáltalán nem vagy csak fokozott körültekintés mellett alkalmazhatók a COVID – Intenzív Osztályon kezelt betegek esetében. A súlyos vírusfertőzés és az Intenzív Osztályos kezelés önmagában, egymástól függetlenül is lélektani krízisállapotnak tekinthető, mely során az alapvető biztonságérzet elvész, minden kiszámíthatatlanná és kontrollálhatatlanná válik. Váratlan és nehezen kontrollálható módon zajlik a megbetegedés és a felgyógyulás időszaka is. Lényeges szempont, hogy a COVID - Intenzív Osztályon kezelt betegek megfelelő pszichés támogatásban részesüljenek. A pandémia harmadik hulláma alatt 90 beteget láttunk el a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ COVID - Intenzív Osztályán, 78%-uk nem invazív, 45%-uk invazív lélegeztetésben részesült, intenzív osztályos kezelésük 3 - 32 napig tartott. A napi szinten végzett klinikai munkám során rendszeresen tapasztalható volt, hogy a vírusfertőzés következtében megjelenő szorongásos tünetekhez társult az intenzív osztályos kezelés által kiváltott pszichés stressz, valamint nem ritkán a többszörös veszteségélmény egy halmozott lélektani krízishelyzetet generálva. Jelen tanulmányban összegzem a COVID – Intenzív Osztályos kezelés pszichés stresszorait, legfőbb pszichopatológiai vonatkozásait, és a beteg élményvilágát. A COVID – Intenzív Osztályon folytatott klinikai pszichológiai ellátás, kiemelt hangsúlyt helyez rövid, célzott intervenciók által (pozitív szuggesztiókon alapuló pszichés szupportálás, kognitív technikák, krízisintervenció), az ott kezelt betegek pszichés állapotának a stabilizálására, ezzel is támogatva a szomatikus gyógyulást.

 • Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda rövidített Szakmai Beszámolója

  Mihály Sándor, Deme Orsolya, Auer Brigitta, Bokor Laura, Holtzinger Emese, Altordai-Oláh Rita

  Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) a potenciális szervdonorokat jelentő és gondozó kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként végzi 2007. óta a hazai szervkivételi riadók-, valamint 2012. óta az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezet együttműködő partnereként az országok közötti szervcserék koordinációs feladatait. Ennek érdekében önálló szervezeti egységként a Transzplantációs Igazgatóság működteti a Szervkoordinációs Irodát, és azon keresztül a három szintű donor koordinátori hálózatot országos-, szervkivételi- és kórházi koordinátorokkal, valamint a Központi Várólista Irodát, továbbá 2020-tól a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét is.

 • Intenzív osztályon dolgozók mentális egészsége a COVID-19 2020 téli hullámában Angliában: egy keresztmetszeti felmérés

  Szentkereszty Zoltán

  A 2020/21 téli COVID-19 hullám a kapacitását jóval meghaladóan terhelte az angol intenzív ellátást. Ez hatással volt az ellátó személyzetre, többek között mentális állapotukra is, akár a magas szintű betegellátást is veszélyeztetve. Szerzők 5 mentális következmény, illetve az azokhoz köthető munka/tevékenység-, azaz funkcionális romlás előfordulását mérték fel, és vizsgálták azok demográfiai és szakmai prediktorait.

 • Ébredő egység és posztoperatív őrző egy svéd városi kórházban

  Dr. Hámori Katalin

  A perioperatív tevékenység fontos része a beteg műtét utáni megfigyelése. Kórházunkban egy jól szervezett egység keretén belül történik az egynapos sebészeti betegek preoperatív előkészítése és mütét utáni megfigyelése valamint a bentfekvőként operált betegek posztoperatív obszervációja. Az elmúlt évben összesen 3505 mütét történt , 57%-a egynapos sebészet keretében, 43 % pedig bentfevő betegeken. Minden tevékenységet helyi guideline szabályoz. A betegek a kibocsátási kritériumok alapján hagyhatják el a posztoperatív őrzőt. Megbízható, szakképzett személyzettel gördülékenyen működő postoperatív megfigyelést tudunk biztosítani, ami biztonságos ellátást és gondos fájdalomcsillapítást tesz lehetővé.