Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Molnár Zsolt


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csomós Ákos
ISSN 0133-5405

 • Tartalomjegyzék
 • Főszerkesztői levél
 • Főszerkesztői levél
 • Az akut szisztémás gyulladás kórélettana az alapkutatásoktól a klinikai vonatkozásokig

  Garai János, Kanizsai Péter , Rumbus Zoltán , Toldi János , Garami András

  Az akut szisztémás gyulladás etiológiájában és klinikai megjelenésében egyaránt komplex betegségcsoportot foglal magába. Kialakulhat fertőző vagy nem-fertőző ágensek hatására egyaránt és megjelenhet, mint betegség viselkedés/szindróma, szisztémás gyulladásos válasz szindróma, szepszis, szeptikus sokk, vagy akár, mint több-szervi funkciózavar szindróma. Gyakori előfordulása és nagy mortalitása miatt a szisztémás gyulladás napjainkban is az intenzív terápia egyik fontos területét képezi. Jelen referátumban rövid áttekintést nyújtunk a szisztémás gyulladás klinikai jelentőségéről hazai viszonylatokban, majd az annak diagnosztikájában, prognosztikájában említhető biomarkerekről. A szisztémás gyulladásban betöltött kiemelt szerepe miatt külön fejezetben tárgyaljuk a makrofág migráció inhibítor faktort. A klinikai vonatkozások után ismertetjük a szisztémás gyulladás alapkutatásokból ismert mechanizmusait, említést teszünk annak vizsgálati lehetőségeiről állatmodellekben, valamint kitérünk néhány nagyrészt még felderítetlen terület bemutatására is. Következtetéseinkben megállapítjuk, hogy a szisztémás gyulladás sikeres felismerése és kezelése kizárólag az abban részt vevő folyamatok pontos ismerete révén lehetséges. Ennek eléréséhez elengedhetetlen az alapkutatási és klinikai vizsgálatok transzlációs jelleggel való összehangolása, valamint az egyes orvostudományi diszciplínák koordinált összefogása.

 • Biofű mérgezést követő intenzív terápiás ellátás tapasztalatai

  Rozanovic M, Bocskai T, Bogár L, Csontos Cs, Kovács P, Matancic M, Pankaczi A, Szélig L, Loibl Cs

  Bevezetés: A „biofű” a természetes marihuána kémiai úton szintetizált analógja. Hallucinációt, rabdomiolízist vagy akut vesekárosodást okozhat. Betegbemutatás: Ismert droghasználó, 21 éves férfi kezelését tudatzavar, akut légzési- és veseelégtelenség tünetei miatt kezdtük. Felvételi laborleleteiből jelentősen emelkedett vesefunkciós-, és szérum kreatinin-kináz értékek, valamint benzodiazepin és tetrahidrokannabinol pozitivitás emelendők ki. Intenzív terápiás ellátása kapcsán folyamatos és intermittáló vesepótló kezeléseket (CRRT és HD), folyamatos hemodinamikai monitorozást (PiCCO) folytattunk, tartós gépi lélegeztetés miatt percutan perkután tracheosztóma (PTS) készült. Stabil vitális paraméterekkel, közel 1 hónap után rehabilitációs kezelésre emittáltuk. Megbeszélés: A „biofű” egyre terjedőben levő, és egyre fiatalabb korosztályt érintő használata, potenciálisan súlyos szövődmények kialakulásával járhat együtt. Szakellátása komoly kihívás elé állítja az ITO személyzetét. A kórisme felállításában a „rutin” laboratóriumi vizsgálatok mellett, nagyon fontos szerep jut a toxikológia vizsgálatoknak. Az eltérő kémiai varianások ugyanakkor szofisztikáltabb diagnosztikai eljárások bevonását is szükségessé teszik. marihuána, szintetikus kannabinoidok, drogabúzus, vesepótló kezelések

 • Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium története

  Darvas Katalin , Széll Kálmán

 • A trauma által indukált koagulopátia rendezése első vonalbeli alvadási faktor koncentrátummal vagy friss fagyasztott plazmával (RETIC tanulmány): egycentrumos, párhuzamos csoportú, nyitott, randomizált tanulmány.

  Referálta: Szentkereszty Zoltán,

 • APRV korai alkalmazása csökkentheti a gépi lélegeztetés idejét akut respirációs distressz szindrómában

  Referálta: Kovács Zsolt