Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 0000-0000 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Transzfúzió indikációja az anesztéziában és az intenzív osztályon

  Csontos Csaba, Iványi Zsolt, Nardai Gábor

  Az irányelv célja: A perioperatív ellátásban részesülő és súlyos állapotú betegek transzfúziós kezelésének optimalizálása.

 • Korszerű perioperatív transzfúziós alapelvek érvényesítésének lehetőségei és eredményei egy hazai traumatológiai - sebészeti centrumban

  Nardai Gábor, Hajnal Bea , Retteghy Tibor , Tóth Ferenc , Flóris István

  A transzfúzió az aneszteziológusok által végzett, egyik leggyakoribb életmentő tevékenység. Mindemellett kedvezőtlen hatásait a sebészeti betegek posztoperatív kimenetelében számos tanulmány igazolta az elmúlt években. Ráadásul az alapos indok nélkül végzett transzfúzió a rendelkezésünkre álló vérkészletet is csökkenti. Az említett problémák kezelésére és helyi szinten történő megoldása céljából szerte a világon készültek a vértakarékosságot támogató perioperatív ellátási programok. Ezeknek állandó eleme a perioperatív transzfúziós tevékenység egyénre szabott, szakmai irányelveken alapuló szabályozása, helyi protokollok kidolgozásának szorgalmazása. Tanulmányunkban az intézetünkben bevezetett program elemeit ismertetjük és bemutatjuk a vérfelhasználás csökkenésében kimutatható eredményeit is.

 • Intravénás ibuprofen hatása a baktériumok növekedésére

  Szabó Zoltán, , Kovács Tamás , Győrffy Örs , Szentkirályi Éva

  A kórházi szövődmények egyik súlyos formája a véráramfertőzés. Kialakulásában szerepet játszhat a kontaminált infúzió. Az intravénás gyógyszerek, infúziók akár 40%-a is kontaminálódhat előkészítésük, adagolásuk során. A baktériumok növekedését segítők súlyos exogén fertőzés forrásai lehetnek. Vizsgálatunk során 6 mg/mL ibuprofen hatását vizsgáltuk laboratóriumi referencia törzsek és klinikai izolátumok növekedésére (Staphylococcus aureus, MRSA, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii). A kisérletek során standard mikrobiológiai módszereket használtunk. A vizsgált törzseket 1, 2, 3, 4, 5, 8, és 24 órán keresztül inkubáltuk ibuprofenben szobahőn. Ezt követően 24 órán át 37 C-on tartottuk a táptalajokat, majd megszámoltuk a telepeket. A vizsgált törzsek közül egyik csíraszáma se emelkedett szignifikánsan a kezdeti érték fölé az első 8 órában. A Klebsiella törzsek csíraszáma a vizsgálat végére (24 óra) szignifikánsan megemelkedett a kezdeti értékhez képest. Az elkészítés során kontaminálódott ibuprofen infúzió az első 8 órában felhasználva nem jelent infekciós veszélyt, további szobahőn történő tárolása esetén exogén infekció forrása lehet.

 • Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda rövidített Szakmai Beszámolója

  Mihály Sándor, Deme Orsolya, Auer Brigitta, Samu-Pásztor Ágnes, Holtzinger Emese, Trnka-Szántay Kinga

  Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) a potenciális szervdonorokat jelentő és gondozó kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként végzi a hazai szervkivételi riadók-, valamint az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezet együttműködő partnereként az országok közötti szervcserék koordinációs feladatait. Ennek érdekében önálló szervezeti egységként a Transzplantációs Igazgatóság működteti a Szervkoordinációs Irodát, és azon keresztül a három szintű donor koordinátori hálózatot országos, szervkivételi és kórházi koordinátorokkal, továbbá a Központi Várólista Irodát.

 • 2020. február 1-től Országos Transzplantációs Nyilvántartás (OTNY) helyett Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regisztere (NSZTR)

  Mihály Sándor

  Az Országos Vérellátó Szolgálat 2018-ban az Egészségügyi Szakmai Kollégium Elnökének támogatásával, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárral történt egyeztetést követően kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Transzplantációs Nyilvántartás feladatainak az Országos Vérellátó Szolgálathoz történő átvételét.