A Magyar Bronchológus Egyesület céljai

 

A bronchológia a felnőtt- és gyermektüdőgyógyászat integráns része, egyben igazi határterületi szakma. Történetének kezdetén erősebben kapcsolódott a sebészethez és fül-orr-gége gyógyászathoz, mint a tüdőgyógyászathoz. A bronchológiát napjainkban a fentiek mellett az onkológia, aneszteziológia, infektológia, allergológia és immunológia területéhez kötik egyre erősebb szálak.

A magyar tüdőgyógyászat, így a magyar bronchológusok meghatározó feladatát kezdetben a tuberkulózis elleni küzdelem jelentette. A tuberkulózis felkutatása és gondozása során nyert epidemiológiai és preventív tapasztalatok jelentősen segítik napjaink tevékenységét. A XX.század utolsó évtizedeiben drámaian megnőtt a tüdőtumorok diagnózisának és kezelésének jelentősége. Ehhez kapcsolódóan a bronchológia területén is döntő jelentőséget kap a korai diagnózis eszközeinek fejlesztése, és a már kialakult tumorok esetén intervenciós beavatkozások alkalmazása.

A Magyar Bronchológus Egyesület az 1912-ben alapított Magyar Tüdőgyógyász Társaság aktív szekciója. A bronchológusokat összefogó szakmai szervezetet a világon az elsők között, 1953-ban alapították meg elődeink. Szervezetünk évente rendez mintegy 150-200 résztvevővel önálló tudományos összejöveteleket. Az interdiszciplinaritást segíti közös összejövetelek szervezése más szakmákkal. Jelentős fejlődés az elmúlt évtized során kialakult bronchológus asszisztens szervezet, mely külön előadáscsoportot prezentál éves kongresszusainkon és önálló találkozókat is szervez.

Az 1953-ban alapított magyar bronchológus szervezet a 90-es évektől Magyar Bronchológus Egyesület néven kapcsolódik a világot összefogó nemzetközi bronchológus szervezetek, a World Association for Bronchology (WAB) és az International Bronchoesophageal Society (IBES) munkájához. Ennek jelentős állomása volt az 1998-ban Budapesten megrendezett világkongresszus, a World Congresses for Bronchology and Bronchoesophagology (WCB&WCBE). A magyar bronchológusok azóta is jelentős szerepet kapnak a kétévente megrendezésre kerülő összejövetelen. Célunk a kongresszusokon való részvétel támogatása és nívós hazai kongresszusok szervezése.

Aktivitásunk szakmai hátterét a mintegy 40 bronchológiai műhelyben évente kb. 30.000 bronchoscopiát végző mintegy 150 bronchológus munkája jelenti. Feladatunk ezeknek a szakembereknek az összefogása, az itthoni bronchológia fejlődésének elősegítése, a kollégák emberi, baráti közösségének ápolása.

A 2004 októberében Lillafüreden megrendezésre kerülő kongresszus célja a bronchológiai munkát meghatározó elvek rögzítése, a személyi és tárgyi feltételeket tisztázó konszenzus kialakítása. Ez a munka nem lehet sikeres tagjaink aktív támogatása nélkül, ehhez kérem mindenki segítségét.

 

Dr.Baktai György, az MBE elnöke