Teendők a műtét után

 

A műtét alatt az intenzív osztályon előkészítjük az egyágyas kórtermet a beteg fogadására.

Az ágy antidecubitor matraccal és ágymérleggel van ellátva. A gyógyszerelő kocsin 24 órára szóló gyógyszer és eszközkészlet van. A lélegeztetőgép inhalációs és fizioterápiás kiegészítőkkel van felszerelve. Az ágy melletti monitorrendszer minden invazív és nonvazív paramétert mér és tárol: EKG, pulzus, invazív és noninvazív vérnyomás, oxigén saturáció, légzési, lélegeztetési paraméterek. A kórteremben elhelyezünk vérmelegítőt a beteg melegítéséhez, hűtéséhez szükséges készüléket, több egy- és kétcsatornás volumetrikus infúziós pumpát, dokumentációhoz és adminisztrációhoz szükséges eszközöket.

Feladataink részben megegyeznek az intenzív osztályon szokásos ápolói teendőkkel. Ezek kiegészülnek a haemostasis szoros megfigyelésével: drainek és fedőkötések, egyéb vérzések obszervációja, véralvadási paraméterek folyamatos nyomon követése beleértve a trombelasztográf használatát is.

A beültetett máj működését a következő szempontok alapján ellenőrizzük:

- megfigyeljük a cystikus drainen ürülő epe színét, konzisztenciáját, mennyiségét. Jól működő máj esetén négy órán belül megindul az epe termelés.

Naponta kétszer végzünk májfunkciós vizsgálatokat, mely alapján tájékozódunk a máj szintetizáló és kiválasztó működéséről.

Tudnunk kell felismerni a kilökődés jeleit, tüneteit:

- hőmérséklet emelkedése,
- szapora pulzus,
- sárgaság fokozódása,
- graft körüli terület érzékenysége,
- széklet festenyzettségének megváltozása.

Optimális folyadék és elektrolit egyensúly fenntartására az infúziós oldatokat az előírtaknak megfelelően volumetrikus pumpában adagoljuk.

A vizelet mennyiségét óránként mérjük és folyadékegyenleget számolunk.

Naponta kétszer Na, K, Creatinin, BUN, osmolaritást ellenőrzünk vérből és vizeletből.

Csökkent veseműködés esetén, ha a serum kreatinin 800 mmol/l felett a vizelet kreatinin 40 mmol/l alatt van a beteg acidotikus és hyperosmoláris, akkor CVVH (continous veno-venozus haemofiltráció), vagy HDF (intermittáló heamodiafiltráció) kezelést végzünk.

A keringés paramétereinek monitorizálására Swann-Ganz katéterrel 2-4 óránként méréseket végzünk. Így képet kapunk a kis- és nagyvérkör, a jobb- és balszívfél állapotáról és adekvát terápiát folytathatunk.

Az első három napban naponta végzünk hasi ultrahang vizsgálatot a graft morfológiájának és keringési viszonyainak megítélésére. Egy hét után cisztikus drainen keresztül cholangiográfiát végzünk (extra és intrahepatikus epeutak átjárhatóságának és tágasságának, az anasztomózis állapotának vizsgálatára), valamint izotóp vizsgálatot, mely vizsgálat során a máj vérellátására vagyunk kíváncsiak. A máj életképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy az artéria hepatica és a véna portae felől elegendő mennyiségű vért kapjon. A jól működő májsejtek kiválasztják a vérből a beadott izotópot és normális esetben az intra- és extrahepatikus epeutakban jelenik meg. A máj működésére az aktivitás vérből való eltűnésének üteme, a hepatikus clearance jellemző, az epeelfolyás gyorsaságára a biliáris clearence. Ez a vizsgálat kellően érzékeny a korai szövődmények, a primer májelégtelenség, vagy epekilépés kimutatására.

Extubálás előtt parenterálisan tápláljuk a beteget. Extubálás után enterális táplálásra térünk át. A hasi műtétekre vonatkozó diétás előírásokat tarjuk be. Az étrendet fokozatosan bővítve májkímélő diétának megfelelően állítjuk össze a napi étkezéseket. Kezdeti szakaszban a laboreredményektől függően esetenként szükség van a megfelelő vérzsírszint biztosítása érdekében fokozott koleszterin bevitelre, illetve a máj glikogén készletének feltöltése érdekében szénhidrátdús, főleg egyszerű szénhidrátban gazdag táplálásra.

A kilökődési reakció megelőzésére immunszupressziós kezelést alkalmazunk folyamatos szérum gyógyszerszint mérés alapján.

A fertőzés megelőzését szolgálja a seb és az invazív eszközök szúrcsatornájának 24 óránkénti steril kötéscseréje, steril kompresszek hat óránkénti cseréje, kanüldugók, összekötők 24 óránkénti cseréje.

Az infekció jelei:

- hőemelkedés,
- láz,
- pulzusszám növekedése,
- drain környéki oedema,
- invazív eszközök környékének oedemája, erythaemája,
- felületi érzékenység.

A légúti szövődmények megelőzésére a lélegeztetés ideje alatt gyógyszerinhalációt, passzív izomtornát, forgatást végzünk.

Az ultarhangos inhaláló géppel 2 mikron nagyságúra porlasztott gyógyszerszemcséket (mukolítikumok) juttatunk be az alveolusokba. Az "air clinijet" gép hatékony légúti levegővibrációjának hatása segíti a mukolitikumok bejuttatását és a váladékürülést.

Betegeinket (alapbetegségtől függően) öt és tizenöt nap között ápoljuk az intenzív osztályon. Ezalatt az időszak alatt a további ápolást végző sebészeti osztályos ápolók rendszeresen látogatják őket.

Amint a páciens szoros obszervációt nem igényel a sebészeti osztály egyágyas kórtermébe helyezzük.

A sebészeti osztályon a betegészlelés az első két-négy napban kétóránként, majd négyóránként történik, éjszaka rugalmasan alkalmazkodva a beteghez.

Rendszeresen végzünk laboratóriumi vizsgálatokat (kémiai, haematológiai, bakteriológiai).

Továbbra is fokozott figyelemmel kísérjük a draineken ürülő váladékok mennyiségét és minőségét.

A késői posztoperatív szakban, hogy a beteg ne szenvedő alany, hanem aktív, segítő partner legyen a gyógyítás folyamatában, az izolációt fokozatosan csökkentjük ezzel is felkészítve a gyógyulót a teljes önállóságra és az otthoni környezetre. Megtanítjuk a gyógyszerek adagolására, az önellenőrzésre.

Segítséget nyújtunk a megfelelő életmód kialakításában, otthoni edzéstervet és táplálkozási tanácsokat adunk.

A postoperatív 20-25-ik napon cystikus drainnel bocsátjuk otthonába.